1 Mar 2008 kl: 00:00

Uppstickarna 2006

Ekonomin går på högvarv, vi har en ny regering och Sverige andas framtidstro – samtidigt syns unga karriärister allt oftare på toppositioner. Tillsammans med Affärsvärlden presenterar Shortcut 2006 års upplaga av maktens unga ansikten.

Olof Faxander f. 1970

– Vd, SSAB

Stålman med dubbelexamen och dubbelt medborgarskap (svenskt och amerikanskt). Kan vara just den föryngringskur som SSAB behöver och med ett diplomatiskt sinne som verkar gillas av såväl gubbsen i ledningen, som det inflytelserika facket.

Anders Borg f. 1968 – Chefsekonom, Moderaterna

Ansedd som en av de tyngsta strategerna bakom segern för Allians för Sverige. Jobbade som talskrivare åt Carl Bildt redan i början på nittiotalet, därefter en snabb karriär bland annat som rådgivare åt Riksbankschefen och ekonom på SEB. Tillbaka hos Moderaterna sedan 2002. Med tillgång till Reinfeltds öra och regeringsmakten bärgad är det svårt att se begränsningarna för hans inflytande. Frågan är, behåller han hästsvansen?

Kurt Björklund f. 1969 – Nordenchef, Permira

Nordenchef för den brittiska riskkapitaljätten Permira. Ledde konsortiet som köpte ut TDC i januari för 120 miljarder kronor, och är nu ordförande i telekomjätten. Finlandssvensk som bor i Djursholm och därför självklar på listan. Pappa legendarisk finansman i Finland, syster Irina stjärna på Svenska Teatern i Helsingfors. Har ett fortsatt köputrymme på åtskilliga miljarder och få 38-åringar har mer makt än denne maktraket.

Karl-Johan Persson f. 1975 – Arvtagare, H&M

Bor i London där han driver event- och konferensföretaget European Network som nu satsar på svenska marknaden. Skördar framgångar med prestigekunder som Daimler Chryslers och visar att han är mer än bara tredje generationens H&M-Persson. I styrelsen för den växande klädjätten sedan i våras och jobbar även på pappas företag som affärsutvecklare.

Cristina & Sophie Stenbeck – Huvudägare, Stenbecksfären f. 1978, 1980

När det gäller ren ägarmakt tillhör de den absoluta toppen. Men har tappat i tyngd det senaste året, i och med de stora problemen för gruppens hjärta Tele 2, samt det pinsamma strulet med den uteblivna försäljningen av Millicom. Leder familjen sedan Hugo hoppat av ägarbolaget Emesco, för att i stället ägna sig åt seglingen. Frågan är dock hur såta vänner syskonen är. Och när ska minstingen Max, född 1985, ta steget in?

Madeleine Persson f. 1969 – Inköpschef, H&M

Medieskygg skåning som ej är släkt med ägarna Persson, men ändå hörs bland förhandstipsen när det snackas om nästa vd. Minns att det var just från inköpsavdelningen som förre vd:n Fabian Månsson plockades. Och att MP har tre år på sig att växa i kostymen – nuvarande vd Rolf Eriksen har avtalat om att få gå i pension 2009. Långvägare inom H&M som gått via jobb som inköpsekonom, försäljningscontroller, divisionschef och sortimentsansvarig till nuvarande position där hon har klädsveriges överlägset tjockaste plånbok.

Erik Selin f. 1967 – Vd, Balder

Transaktionsdriven Göteborgare som ridit på de senaste årens fastighetsboom och byggt upp ett kåkimperium som letat sig hela vägen in på O-listan. Balder, med ett börsvärde på 1,1 miljarder kronor, får nu sällskap av Din Bostad som tar över Tripeps börsplats. Som alltid när det gäller fastigheter måste dock varningsflagg höjas, det går ofta lika fort ned som upp.

Peter Sandberg f. 1967 – Vd för nyligen sammanslagna Frövi och Korsnäs

Den unge skogskometen får ansvar för sju miljarder kronor i årlig omsättning som vd för det sammanslagna kartongföretaget Korsnäs Frövi. Peter Sandberg har jobbat inom skogsbranschen sedan 1994 och kom senast från en post i koncernledningen på den finländska pappersjätten M-real.

Carl Georgsson f. 1968 – Vd, Shell

Tog över chefsskapet för Royal Dutch Shells svenska verksamhet för ungefär ett år sedan. I takt med oljeprisets stegringar ökar intäkterna i Svenska Shell AB, bara mellan 2004 och 2005 steg omsättningen från 18 till 23 miljarder kronor, och det lär knappast bli mindre. Inte minst bolagets raffinaderiverksamhet går, i likhet med Al Amoudis Preemraff, lysande.

Nicklas Storåkers f. 1974 – Vd, Avanza

Basar på nätmäklaren som nyligen blev bank. Rekryterad av Mats Qviberg och Sven Hagströmer till dåvarande HQ 1999, då börsens yngste vd. I kombination med reklambrorsans nätverk täcker hans kontakter in alla som räknas i svenska näringslivet. Vågar någon av storbankerna locka över honom?

Jörgen Lindqvist

Plats 11-100

Med respekt för svårigheten att uppskatta och definiera befintlig och framtida makt väljer vi att presentera plats 11-100 på listan i alfabetisk ordning.

Axelsson, Annica – Divisionschef, Svenska Spel 1970

Svenska Spels drottning som ansvarar för 80 procent av bolagets vinst – drar in 3,5 miljarder per år till staten. Spelar själv inte mer än för en femtiolapp i veckan, men anser sig vara cocacola-beroende och har även jobbat på det stora läskbolaget varifrån hon rekryterades till sin nuvarandeposition.

Azar, Christian – Professor, Chalmers 1970

Yngst i statliga Oljekommissionen, Chalmersprofessor med ett kall att minska växthusgaserna. Kärnkraftskritiker ”men inte kärnkraftsmotståndare” som med sin forskning sätter agendan för såväl politiker som företagsledare. Bagge, Anders Låtskrivare, delägare Murlyn Music Group 1968 Grundade Murlyn med Christer Wåhlberg. Bolaget delägs avNovax (se Jan-Carl Adelssvärd)

och hade tre låtar med på senaste Madonnaskivan. Ett framtidsnamn.

Bane, Lars – Noonday Capital 1968

Den kanske mäktigaste av svenskarna på hedgefonder i London. Med amerikanska Farallonfondens 180 miljarder kronor i ryggen hotar han alla börsjättar. Var med Gardelli Skandia, och har även varit inne i IFS och Kinnevik Bengtsson, Fabian Vd, Siba 1972 Arvtagare och vd för branschledaren inom hemelektronik. Har också tagit steget in på börsen genom sin corner i internethandlaren Netonnet.

Bengtsson, Jan & Stefan – H&M-arvingar och riskkapitalister 1972, 1972

Syskonbarn till Stefan Persson som sålt sina H&M-aktier och investerar via investmentbolaget Ekstranda i framtidsbranscher såsom film, restauranger och tidningar.

Borelius, Henrik – Koncernchef, Attendo 1971

Läste dubbelt på KTH och Handels i Stockholm, favorit i Schörling-/Douglassfären, kan leda till toppjobb.

Borgklint, Per- Vd, Versatel 1972

Marknadsområdeschef på Tele 2 samt ansvarig för Tele 2 i Holland samt vd på belgiska operatören Versatel som fusionerats med svenska telejätten.

Bratt, Mikael – Finansdirektör, AB Volvo 1967

Med ansvar för Volvos stora, stora kassa som Christer Gardell är ute efter. En av de ansvariga för besparingsprogrammet Cash2growth för ett par år sedan.

Brilioth, Per -Vd, Vostok Nafta 1969

Chefen för Lundinbolagens oljeraket basar nu över ett företag med ett börsvärde på 22 miljarder kronor. Som en av få storägare i Gazprom den ende börs-vd:n med access till president Vladimir Putin.

Bräutigam, Thomas – Vd, Brio 1967

Yrkeslivet är ingen lek för bossen på blödande Brio. Efter att han rekryterats från norska European Nursery Group har han tvingats vinstvarna, sparka folk och föreslå en nyemission. Hur länge har storägaren i Brio tålamodet kvar?

Callerström, Caspar – Partner, EQT 1973

Ännu en som tagit snabba riskkapitalvägen till industritoppen. Ansvarig på EQT för skogsjätten Munksjö och miljökoncernen Nederman, samt i styrelsen för gamla Ratosbolaget, VVS-grossisten Dahl.

Chatzopoulos, Tomas – Head of Sale Channel Support, Nokia Multimedia 1975

Mr Bildmobil på Nokias snabbast växande affärsområde, multimedia. Ingenjör från Linköpings universitet och marknadsekonom från IHM som inledde karriären som trainee på amerikanska Tellabs.

Dahlgren, Lars – Finanschef, Swedish Match 1970

Handelsekonom som nått mest omsatta-listans chefsrum på rekordtid. Förre finanschefen är i dag vd för hela koncernen. Swedish match spås dock vara uppköpt nästa år.

Dalborg, Jacob – Vd, Albert Bonniers Förlag 1970

Tröttnade på revisionsfirman och fick toppjobb hos Carl-Johan och Bengt på Bonniers. Sedan dröjde det inte länge förrän han fick ta hand om hela Sveriges finaste förlag.

Danielsson, Fredrik – Investeringsansvarig, Novator 1974

Pricer-Eriks son som efter jobb på husbanken Carnegie tog jobb hos dess tidigare ägare, Thor Björgolfssons Burdaras, vars plånbok han nu håller i. I Scribonas styrelse.

Davidsson, Anders – Vd, Bong Ljungdahl 1970

En annan i ”Svanbergs svans”, Melker Schörlings stall med unga chefer. Brottas med skral lönsamhet för kuverttillverkaren. Men den vd-stolen är knappast slutpunkten för Anders Davidsson.

Dinkelspiel, Tom – Koncernchef, Öhmans 1967

Familjeföretaget gör rekordvinst, startat nytt fastighetsbolag i Ryssland samtidigt som stora pengar fortsätter att ticka in från vinstmaskinen Nordnet.

Douglas, Eric – Ägare, Douglas-sfären 1968

Med 24 procent i ägarbolaget Wasatornet och åtskilliga styrelseplatser är den yngre av Gustaf Douglas söner en supermakthavare. Men fortfarande en total hyperdoldis. När tar han steget ut på

scenen?

Dybeck, Carolina – Finanschef, Assa Abloy Centraleuropa 1972

Påläggskalv inom Assa Abloy där Centraleuropa är ett av de största affärsområdena. Vid sidan om ser hon över familjeimperiet med börsnoterade Note. God inblick i finanssvängen tack vare styrelseplatsen i HQ.

Eckerse Svensson, Anna – Vd, MTG Radio 1979

Ny vd för MTG-radio efter Hanna Renlund, också på listan. Toppämne i Stenbeckssfären som också dragit igång nätverk ihop med Stockholms handelskammare för unga kvinnor i näringslivet.

Ehrensvärd – Stina Grundare/marknadschef, Cypak 1967

Entreprenören som är årets itpersonlighet 2005. Medicinburkar som piper när det är dags för dagens dos är ett exempel på Cypaks patenterade teknik. Cypak har omnämntsi Fortune som framtidsbolag och hoppas på genombrotti Storbritannien som storsatsat på it inom sjukvården.

Engelbert, Filip – Vd, Kontakt East Holding 1969

Tidigare vd för mäklarfirman Remium som blir vd på Vostok Naftas ryska söktjänstbolag Kontakt East Holding (tidigare Eniros verksamhet) och förberett sig med att anlägga helskägg. Byggt upp sitt personliga varumärke på bland annat Elekta och Öhmans.

Ericksson, Rickard – Delgrundare, brand manager, Lunarworks 1974

Som grundare av numer Mörtstedtägda Lunarstorm har han hela generationer i sin hand. Utländska motsvarigheter som Myspace är det hetaste att äga i hela världen. Frågan är bara, vilket är nästa steg för Rickard Ericksson?

Eriksson, Ulrika – Affärsområdeschef, Apoteket 1969

Efter elva år på Reitan (som har 7-eleven och Pressbyrån) ansvarar hon för en omsättningn på åtta miljarder kronor och försöker införa ett ”godis-vid-kassan-tänket” på Apoteket. Med i koncernledningen och vill inrikta Apoteket på mer rådgivning, oavsett om monopolet på receptfritt består eller inte.

Falk, Johan – Direktör, Bergman & Beving 1971

Fortsätter sitt uppköpståg runtom i världen för sin teknikgrossist. Rätt koncern att prestera i, med Handelsbankssfärens starke man Tom Hedelius som ordförande. I koncernledningen och ansvarar för en fjärdedel av koncernens omsättning.

Gardshol, Annemarie – SVP Global Marketing, Gambro 1967

Utvalt framtidsnamn inom Gambro med bra nätverk bland annat genom sin plats i styrelsen för Semcom.

Gillerstedt, Patrik – Gruvchef, Boliden 1972

Framtidsnamn på Boliden. Chef för dagbrottsgruvan Aitik utanför Gällivare, en av Europas största koppargruvor.

Gustafsson, Leif S – Vd, Yit 1967

Blev Sverigechef för det finländska elinstallatörsjätten Yit ifjol. Basar över en doldisjätte med 4 000 anställda och en omsättning i fjol på fem miljarder kronor. Föregångaren på posten är vd för Ramirent.

Hagelberg, Johanna – Vd, NCC Purchasing Group 1972

Civilingenjören som tagit sig nära toppen i den gubbiga byggbranschen. Har ansvaret för NCC:s viktigaste projekt, att samordna inköpen på runt 30 miljarder kronor och därmed sänka kostnaderna och förbättra de branschtypiskt låga vinstmarginalerna.

Hagnö, Felix – Grundare, Trade Doubler 1972

Son till grundaren av klädkedjan Joy, har visat att han kan stå på egna ben med uppbyggnaden av börsbolaget Tradedoubler. Har sålt halva innehavet och är redo för nya investeringar.

Hamrin, Fredrik, Johanna & Lovisa – Arvtagare, Herencokoncernen 1967, 1969 o 1973

Barnen är redo att ta över efter en av Sveriges mäktigaste tidningsfamiljer, Hamrin-Fredrikssons, med Jönköpingsposten som drivlok. Samtliga engagerade i verksamheten som omsätter två miljarder kronor.

Hermans, Robert – Divisionschef, Gunnebo Industrier 1968

Framtidsnamn på Gunnebo. Slutade på Gunnebo Industrier i våras och gick till Gunnebo AB och blev chef för region South Africa i Gunnebos nya organisation.

Hjertonsson, Johan – Chef för Consumer Innovation, Electrolux 1968

Ska se till att världen begåvas med nya smarta produkter som dammsugare och strykmaskiner och därmed skapa tillväxt för Electrolux. Bakgrund bland annat i luftreningsföretaget Blueair.

Högberg, Jonas – Vd, NCC Roads, Polen 1972

Sett omsättningen i Polen öka från 50 milj till 1,1 miljarder kronor under sin tid på jobbet och NCC bli marknadsledande i Polen på asfaltmarknaden. Ingår i ledningen för affärsområdet NCC Roads.

Högberg, Patrik – Vd, Svensk Kassaservice 1968

Har han det svenska näringslivets otacksammaste jobb? Privatkunderna klagar, facket klagar och företagskunderna (senast Swedbank och FSB) hoppar av. Långvägare på Posten som har stängt ner ett par hundra kontor sedan han fick vd-jobbet.

Jacobsson, Rickard – Försäljningsdirektör, Eniro, Sverige 1967

Marknadsekonom IHM som gått från vice vd på Eniro Försäljning Sverige till jobbet som försäljningsdirektör på Eniro och med i den svenska ledningsgruppen. Satsar hårt på sponsrade länkar och sökordsbanners.

Juntti, Fredrik – Grundare Montrica Investment, London 1971

Christer Gardellpolare sedan tiden på Custos. Efter flera år som förvaltare på hedgefondsjätten Citadel tar han nu steget och lanserar elva miljardersfonden Montrica.

Kamprad, Jonas och Mathias – Blivande ägare, Ikea 1967, 1969

Sönerna till en av världens rikaste män. Båda jobbar inom firman. Frågan är när pappa släpper fram dem på allvar. Eller är skyggheten självvald?

Kamryd, Magnus – Country Retail Director, Unilever Sverige AB 1968

Tidigare vd på 7-eleven som nu är försäljningsdirektör för livsmedel, hygien och kemteknikartiklar samt styrelseledamot i Unilever Sverige AB.

Keller, Åsa – Vd, Homemaid 1973

Städgumma i bokstavlig mening som syntes i valets slutspurt och lobbade hårt som motståndare till svartjobben i städsektorn och för hushållsnära tjänstelösningen à la (c). Fick nyligen Fredrika Bremerförbundets BRA-pris för insatser för att få fler kvinnor på maktpositioner. Bor i Oslo.

Kristiansson, Marcus – Vd, ISS Facility Services 1975

Började som trainee i bolaget 1999. I dag rekordung ny chef för över 10 000 anställda i ISS Facility Services – ett dotterbolag till EQTägda danska ISS-koncernen. Fick ny chef härom veckan i form av förre SAS-chefen Jörgen Lindegaard.

Kullgren, Sara- Nokia 1967

Efter åtta år på Nokia ska den tidigare vd:n för Nokia Mobile Phones Skandinavien få en global position på telejätten, efter sin föräldraledighet. Ny i styrelsen på Inwarehouse, Nya Marknaden.

Lena Larsson – Vd Synaptic 1969

Stark vd på tillväxtföretaget Synaptic. Levererar systemutveckling bland annat till listans Mats Årjes på Skistar. Nominerad till årets Guldmusen i kategorin årets it-ledare.

Larsson, Robert – Divisionschef, ABB Sverige. 1967

Ingår i ledningen för ABB Sverige. Divisionschef för Automation Products Sverige samt affärsenhetschef för Machines. Ingår i den globala ledningsgruppen för Machines. Ansvarar för totalt cirka 1 800 anställda och en omsättning på fyra miljarder kronor. På ABB sedan 1994, tidigare Scania.

Lenander, Johan – Vd och styrelseledamot, Aspiro 1974

Tillfällig lösning som blev permanent på mobiltjänstbolaget Aspiro, i dag med 660 miljoner i börsvärde och plats på Attract 40. Maktplus med närhet till storägaren Erik Mitteregger.

Lindén Urnes, Jenny – Blivande ägare, Lindéngruppen 1971

Arvtagaren till Ulf G Lindéns imperium med Höganäs och Beckers i spetsen. Bor i USA men kan vara redo att ta över fullt inom ett par år.

Lorentzon, Martin – Grundare, Tradedoubler 1969

En av medgrundarna i den lönsamma börskometen Tradedoubler. Borde liksom sin kollega Felix Hagnö vara redo för nya verksamheter efter att ha sålt av stora aktieposter.

Martinsson, Lars – Divisionschef, ABB Sverige 1968

Divisionschef ABB Sverige. Ingår i ledningen för ABB Sverige. Divisionschef för Power Products Sverige samt affärsenhetschef för Transformers. Ansvarar för totalt cirka 2 400 anställda och en omsättning på 5,8 miljarder kronor. Kom till ABB 1992 via företagets prestigefyllda traineeprogram.

Mattsson, Karin – Ordförande,Riksidrottsförbundet 1972

Den första kvinnliga ledaren på riksidrottsförbundet med stort ansvar för inte minst breddidrotten, kampen mot doping och för en trovärdig (och sponsorvänlig) svenk idrott. Ilsknade till på Bosse Ringholm och bad honom i en uppmärksammad debatt att inte lägga sig i hur idrotten använder sina anslag.

Mattson, Thomas – Vd, Nya Medier Expressen 1971

Arbetsnarkoman och webfrälst framtidskraft på Expressen. Bakom nya down market-klickfesten Dinapengar.se. Allmänt tippad som möjlig nästa chefredaktör efter Otto.

Müller, Anna – Vd, Ford Sverige 1967

Tidigare försäljningsdirektör för Ford som tog steget upp till vd-stolen så sent som augusti. Ford är extra viktigt i Sverige, med tanke på att koncernen äger hela Volvo-PV.

Mörner Berg, Caroline – Riskkapitalist, Novax 1968

Dotter och arvtagare till Antonia Ax:son Johnssons imperium. Filmare som inte är särskilt engagerad i driften av koncernen, men sitter bland annat i styrelsen för dotterbolaget Servera.

Norberg, Johan – Debattör och författare 1973

Författare och idehistorikern från Stockholm som gick från anarkistlägret till förespråkare för liberalism, kapitalism och globalissering. Sprider sitt budskap som talare, bloggare, filmmakare och skribent.

Nylén, Marcus – Blivande vd på Bredbandsbolaget 1973

Arbetat inom Stenbecksfären sedan 2001 bl a som vd för Optimal Telecom och Alpha Telecom, båda inom Tele2. Lämnar vd-posten på Parlino, Tele2:s bolag för IP-telefoni, vid årsskiftet för att bli vd för Telenorägda Bredbandsbolaget.

Olsson, Anders – Försäljnings- och marknadsföringschef, Tele2 1969

Påläggskalv i Tele2-gruppen som för snart ett år sedan tog över jobbet som högste sälj- och marknadsföringschef. Områdeschef Centraleuropa. Gedigen erfarenhet av att jobba som chef utomlands.

Paulsson, Svante – Styrelseledamot, Peab, Brinova 1972

Äldste son till fastighetsfinansiären Erik Paulsson och den av arvtagarna som är mest engagerad i verksamheterna. Men systern Sara och kusinerna Fredrik och Stefan är också stora i ägarlistorna.

Persson, Henrik – Vice vd, Kinnevik 1974

Informationschef som under året fått exekutiva befogenheter som ansvarig för ”portföljanalys”. Har köpt rysk jordbruksmark ihop med Lundins. Sägs stå Cristina mycket nära.

Peterssohn, Thomas – Vd, TT 1970

Affärsvärldens förre chefredaktör får ett riktigt maktjobb som boss för nyhetsbyrån. Inte minst umgänget med hela mediesverige i styrelsen är bra grooming. Föregångarna på posten har ofta fått toppjobb.

Prager, Niklas – Vd, Pfizer 1970

Rekryterades från konkurrenten MerckSharp&Dohme till jobbet som försäljningsdirektör på Pfizer 2004, vd sedan knappt ett år. Omtyckt chef som nu hoppas mycket på nya inhalerbara humaninsulintet Exubera. Ny i Läkemedelsindustriföreningens styrelse.

Press, Victor – Vd, Acne Creative 1976

Inte stor i pengar, men i inflytande. Låg bakom s-kampanjen ”Alla ska med”, med känt resultat. Redo för större uppgifter.

Ramqvist, Eric – Vd, ägare Ramqvistkoncernen 1974

Kanske skyggast på listan. Tog för har tagit över ledningsansvaret för pappans kontorsvarujätte, Eric Rahmqvist AB. Verksamheten omsatte 1,2 miljarder kronor 2005.

Rapp, Fredrik – Arvtagare,Pomona-gruppen 1972

Äldste arvtagare till finansmannen Johan Rapps bolagsimperium, med ägarbolaget Pomona-gruppen i centrum. Sitter i styrelsen för bland andra O-listebolaget Xano.

Renlund, Hanna – Vd, MTG Nya Media 1976

En av Stenbecksfärens verkliga unga stjärnor. Tog över som vd för MTG:s dotterbolag New Media i samband med koncernens förändringar i våras. Tidigare vd för MTG Radio.

Rentzhog, Gustaf – Vd, Söderberg & Partners 1972

Den tidigare chefen för Carnegies avdelning för Pensionsrådgivning har nu startat eget ihop med Ratosarvingen P-O Söderberg. En superentreprenör inom finanssvängen med miljarder under förvaltning.

Rislund , Olle – Advokat, Vinge 1968

Delägaren som rådgett i flest och störst fusioner och förvärv i Sverige. Byter nu från att vara Brysselchef på Vinge, Sveriges ledande affärsjuristbyrå, och flyttar hem för ett jobb på advokatfirman Cederquist där han ska jobba med bland annat EU-rätt.

Sachs, Daniel – Vd Proventus 1970

Förra årets etta platsar inte på topp tio i år. Vid sidan av krisdrabbade Brio och nästan avnoterade TV4 har Robert Weils Proventus ett mellanår. Men räkna med att Sachs snart är tillbaka i toppen.

Salén, Staffan och Erik – Styrelseledamot, Salénföretagen 1967, 1969

Arvtagare till förre chefen för Salénrederierna, Sven Salén. Bygger i skymundan upp en grupp med vitt skilda verksamheter såsom Handelshus, Olja och flyg med en total omsättning på 3,5 miljarder.

Schörling-Högberg, Sofia – Blivande ägare, Securitas 1978

I styrelsen för Securitas i pappa Melker Schörlings imperium. Även i styrelsen för vårdbolaget Attendo och Melker Schörling AB. Grafisk formgivare och civilekonom med prinsessan Victoria i vänkretsen.

Sehlberg, Dan – Vd och koncernchef, Citat 1969

Marknadsföringsguru som gick från vd-jobbet på kommunikationsföretaget Linne Stockholm till Bureägda Citat.

Seifert, Casper – Finanschef, Mekonomen 1970

Kommer senast från Trio AV som CFÖ och tidigare vice vd på The Phone House och ledande ekonomibefattningar inom EF. Har en strategisk vän i Caroline Dybeck, också på listan.

Settman, Peter – Grundare/ägare, kreativ chef, Baluba 1969

Tevebranschens bäste pitchare? Dubbeltalang som både kan skoja till det i teve och driva eget event och produktionsbolag. Men den av Settman intjatade dokusåpan Menduro på TV3 har floppat rejält. Sambo med Anna Vegerfors, också på listan.

Sievert, Christian Vd, Segulah 1969

På lilla men heta riskkapitalistbolaget Segulah som förvaltar drygt tre miljarder kronor och vars största affär är köpet av börsbolaget Nea för 1,4 miljarder. Polare med branschkolegan Daniel Sachs, också på listan.

Siri, Pierre – Vd, Blocket 1974

Nätannonskung. Vd och styrelseledamot i B Locket AB och ledamot i Byt Bil Nordic AB. Har fortfarande kvar nio procent och cirka 50 miljarder efter försäljningen av Blocket till Aftonbladet/Schibsted m fl för 183 miljarder kronor. Även tf vd för Hitta.se under en period.

Sjöberg, Anna-Greta – Vice vd, Royal Bank of Scotland i Sverige 1967

Reinhold Geijers högra hand i Royal Bank of Scotlands aggressiva framryckningar på svenska lånemarknaden.

Har en egen maktplattform vid sidan av med styrelseplatser i LKAB och Hufvudstaden.

Slettengren, Gustaf – Vd, Lazard 1967

Tidigare Nordenansvarig på Lehman Brothers. Nu med förre Volvochefen P G Gyllenhammar som Lazards ordförande. Okonventionell investmentbankir som nyligen lät sina finansiella rådgivare skaka insamlingsbössor på stan åt Stockholms stadsmission.

Stillström, Petter Vd, – Traction 1972

Son till finansmannen Bengt Stillström.Tillsammans köper de och omstrukturerar börsbolagen andra har glömt bort, med oftast gott resultat. Traction har i dag ett börsvärde på dryga miljarden.

Storåkers, Michael – Ordförande, McCann Nordic 1972

Hela reklamsveriges älskling. Fick hand om moderaternas kampanj inför riksdagsvalet, med känt resultat. Minglar med kungabarn och toppdirektörer. Men vi frågar oss – vad är nästa utmaning?

Ström, Anders – Grundare, Unibet 1967

Trots en kritiserad försäljning av sitt innehav i bolaget ordförande i Unibet. Londonbo med 1,4 miljarder i förmögenhet. Började som travfanstast och vann mångmiljoner V-75.

Swegmark, Martin – Vd, Capio Diagnostik 1971

Drogtester är en tillväxtbransch och enda delen av Capio som uppvisar ökande marginaler.

Thorell, Johan – Fastighetsmagnat 1970

Före detta mäklare på Öhmans som byggt upp ett fastighetsimperium i det tysta. Var först med, och satte upp noterade huskometen Sagax, och tog steget in själv i och med Tripepaffären härom veckan ihop med Erik Selin.

Torlöf, Tomas – Ordförande, Pelago Ventures 1967

It-profil och mångmiljonär som tog hem storkovan på Qeytonaffären. Storägare och styrelseledamot i bland annat börsbolaget CTT och it-bolaget Tilgin.

Tunkrans, Kristina – Delägare, AB Hagenburg 1975

Tidigare advokat på Setterwalls advokatbyrå. Nu ansvarig för juridik -en och delägare (tillsammans med bl a Mark Lewengood och engelska Kentaro) i AB Hagenburg som är specialiserat på artistmanagement.

Vegerfors, Anna – Vice vd, Aftonbladet Nya medier 1970

Tidigare reklamchef, marknadsdirektör, utvecklingschef på Aftonbladet, nu ansvarig för tidningens satning på digital-teve. Sambo med Peter Settman, också på listan.

Westling, Daniel – Vd, Balance 1973

Tronföljargemål som gör entré på listan, vid sidan av sin partner. Driver egna maktgymet Balance och har Mats ”Ax:son” Jansson och Bernt Magnusson som mentorer. Vem i näringslivet säger nej till en cocktailinbjudan från Westling?

Wetterstrand, Maria. – Språkrör, Miljöpartiet. 1973

Maria Wetterstrand tvålade till alliansen i miljöfrågorna under TV4:s avslutande partiledardebatt och ledde Miljöpartiet till det bästa valresultatet sedan 1998. Som enda partiledare under 40 år är framtiden ljus för språkröret.

Victoria – Kronprinsessa 1977

Är visserligen lite ”on hold” karriärmässigt, då hon sedan några veckor tillbaka går aspirantprogrammet på UD. Men i det devota kungakära svenska näringslivet är hennes makt utan gräns.

Wolodarski Peter – Ledarskribent, Dagens Nyheter 1978

Wollo dominerar svensk opinionsbildning från sin plats på DN:s ledarsida samt i rutan hos aggressiva TV8. Kanske den av de politiska journalisterna som kan/intresserar sig mest för näringslivet.

Åkerström, Håkan – Vd, Dagab 1968

Från klädhandel (Lindex) och elhandel (Storel) till partihandeln Dagab. Än syns det inte på resultatet, men vännerna i koncernledningen är nog lugna ett tag till. Efter bara några månader leder han en stor omorganisation och lagereffektivisering. Plattform i Ax:son Johnsson-sfären.

Årjes, Mats – Vd, Skistar 1967

Det går inte alls utför för Sveriges skidanläggningskung. Tidigare hockeyproffs och, givetvis, skidåkare som sett resultatet närapå fördubblas senaste säsongen, trots att han fick nobben på att sänka momsen på liftkort.