Team Distans möter Team På Plats – Shortcut listar de bästa fördelarna med båda alternativen
17 Sep 2021 kl: 00:00

Team Distans möter Team På Plats – Shortcut listar de bästa fördelarna med båda alternativen

Pandemin har inneburit svårigheter för alla lärosäten och studenter runtom i Sverige, i och med omställningen till 100% distansundervisning. Det har dock formats ett läger med studenter som älskar friheten som distansundervisning innebär, medan det andra lägret drömmer om att äntligen få sätta foten i en föreläsningssal igen. Shortcut har ställt de bästa fördelarna med undervisning på distans och på plats mot varandra – vilket team tillhör du?

Team Distans

Friheten

Har du lust att sitta på föreläsningen med en påse dillchips och ett paket glass? Vill du hellre ta föreläsningen senare eftersom du och dina vänner ska på gårdsloppis? Inga problem, om du studerar på distans! Friheten att somna, vakna och plugga precis som man vill är en stor fördel, enligt Team Distans. Det kräver dock en hel del disciplin för att lyckas.

Fysisk plats spelar ingen roll

Det spelar ingen roll om du bor på Svalbard trots att du pluggar på Lunds Universitet. När du pluggar på distans blir platsen mindre viktig, snarare är det universitetets utbud på utbildningar som spelar roll. Om du vill läsa utbildningen “Harry Potter och hans världar” på Linnéuniversitetet måste du alltså inte flytta Småland, utan kan befinna dig vart du vill i världen.

Hejdå CSN!

När du pluggar på distans får du möjlighet att jobba samtidigt, vilket innebär att du kanske inte måste ta studielån för att gå runt ekonomiskt. Team Distans ser också möjligheten att fast-forwarda karriären genom att både lära sig om sin bransch teoretiskt och i praktiken på samma gång. Du kan ju spara in flera år av hundgöra!

Team På Plats

Få den riktiga universitets-upplevelsen

Kanske har du som tonåring suttit på rummet, kollat på Amerikanska college-filmer och drömt om att en dag få gå runt i mäktiga bibliotek, festa i studentkorridorer och bo själv på campus. Det blir rätt svårt att få den upplevelsen om du pluggar på distans. Team På Plats tycker att studietiden ska upplevas fysiskt, med de traditioner och vanor som ingår!

Lättare att skaffa vänner

Att skaffa klasskompisar via Zoom är en rätt svår uppgift, eftersom det inte finns några naturliga kontaktytor för er att träffas på. Om du är på plats måste du nästan prata med någon, annars känner man sig stel och konstig. Att delta i nollningar eller bara ta en öl med klasskompisarna är också ett toppensätt att lära känna varandra, men svårt att göra på distans. 

Prokrastinera mindre

Om du har en föreläsning på måndag klockan 08.00 är chansen större att du går på den om den är på plats. Fördelarna är också att du kan träffa dina nyblivna vänner, ta en kaffe i pausen och prata om hur ni inte fattar någonting av “spelteori”, eller vad det nu kan vara. På så sätt känner du dig lätt mindre ensam i ditt pluggande! Det finns inte heller distraktioner i form av TikTok eller Youtube, som lätt annars slukar timmar av din dag. 

Vare sig du är på Team Distans eller Team På Plats kommer restriktionerna snart att lättas på, och högskolorna i landet kommer själva ta beslut kring huruvida distansundervisningen ska fortsätta eller inte. Vi gläds åt Team På Plats som snart kommer få trängas på föreläsningarna igen, och hoppas att ni på Team Distans kommer få alternativet att fortsätta tugga chips till föreläsningarna. 

 

Hemligheten är att många bäckar små gör stor skillnad för dig och hur produktiv din arbetsdag är. Dessa små knep har gemensamt att de alla ger incitament och motivation för att göra förändring, och ger därför effekt. Testa en eller flera av metoderna idag och se själv vilken förändring som sker i hur du arbetar!