Som digital nomad är världen din arbetsplats
24 Jul 2015 kl: 00:00

Som digital nomad är världen din arbetsplats

Efter att han läst Timothy Ferris bästsäljare The 4-Hour Workweek bestämde sig Marcus Andersson för att bryta upp från stockholmsvardagen. Han sålde sin lägenhet och lade ut möbler och prylar på Blocket. Ägodelarna som Marcus sparade rymdes i fyra flyttlådor, som hans föräldrar kom och hämtade.

Sedan packade han ner sin dator i resväskan och åkte till Italien.

– Alla som jobbar som programmerare har nog tänkt någon gång att ”det här skulle jag ju kunna göra var som helst”. Jag hade redan sagt upp mig från mitt jobb och istället börjat frilansa för min tidigare arbetsgivare, så jag tänkte att jag kunde fortsätta göra det från utlandet. Och eftersom det är brist på programmerare i Sverige tänkte jag att ”om allt går åt skogen kan jag alltid åka hem och få ett jobb”, berättar Marcus.

”Du får lära känna nya platser djupare än vad du gör som turist”

Detta var våren 2010 och den första platsen som Marcus bodde på som digital nomad var Tropea på den italienska västkusten. Han stannade tills det började bli kallt, sedan åkte han till Malaysia. Därefter har han bott i Vietnam, Thailand, Singapore, Hong­kong, Argentina, Turkiet, Ungern…

– Jag jobbar både med egna webbprojekt och tar konsultuppdrag. Det tog ett par-tre år för mig att få saker att rulla, men jag hade en del sparpengar att leva på. Och när jag kommer till Sverige emellanåt brukar jag göra lite konsultjobb, eftersom det ger pengar som man klarar sig ganska länge på i många andra länder.

Vi träffar Marcus precis när han kommit till Sverige för en sådan period, efter att ha bott och arbetat i Bangkok hela vintern. Thailands huvudstad är en av de populäraste platserna för digitala nomader, tack vare låga levnadskostnader och varmt klimat.

– Det bästa med att leva som digital nomad är att du får lära känna nya platser djupare än vad du gör som turist. Och du träffar många intressanta människor, speciellt om du stannar lite längre på varje plats. Det är häftigt att ha en vardag och känna sig hemma i en storstad som Bangkok eller Buenos Aires.

Sol året om och ett fritt arbete låter ju ­helt fantastiskt – vilka nackdelar finns egentligen?
– Det är svårt att göra traditionell karriär – att vara chef på distans brukar inte vara så populärt. Sedan kan det vara ganska ensamt, det är svårt med längre förhållanden och du ser inte gamla vänner så ofta, säger Marcus.

– Och efter några år blir du ganska trött på att begränsa dina ägodelar till vad som får plats i en resväska. Speciellt när du kommer hem till Sverige i april och bara har sommarkläder med dig.

Annons: Flyg billigare, boka hos Seat24