Sök jobb i sociala medier
1 Dec 2020 kl: 00:00

Sök jobb i sociala medier

Få har tid att tänka ut det för dig eller leka gissningslekar. Gör lite mer av tankejobbet först innan du ber om tips om jobb. Om du utförligare beskriver vad du vill göra ger det ett säkrare intryck och att det är lättare för personen att komma ihåg och att ha dig i tankarna när jobbtips dyker upp framöver, även om de inte har något tips just när du frågar.

Nätverkare är välvilliga att hjälpa till, men har oftast inte möjlighet att lägga hur mycket tid som helst på var och en i sitt nätverk, som söker jobb och uppdrag. De flesta har väldigt mycket med sitt eget att göra nu.

Variera dina inlägg

Visserligen är det en god idé att vara aktiv i olika sociala medier om/när du är arbetssökande, men det är viktigt att du varierar dina inlägg som handlar om ditt jobbsökande och att du även skriver om annat. Annars är risken att personerna i ditt nätverk tröttnar på inläggen eller upplever dem som spam. Lägg inte bara upp statusar om att du söker jobb, blanda dessa med annat om dig själv och din vardag. Kom ihåg att allt du skriver, alla bilder du lägger upp, vem du är med, vilket material du delar från andra, vem du taggar in dig med och var, säger något om dig, dina egenskaper, dina talanger och vad du brinner för. Utnyttja det till din fördel när du bygger ditt varumärke via sociala medier.

Gå med i jobbsökargrupper

Det finns även en mängd jobbsökargrupper, både på till exempel Facebook och Linkedin. Gå med där och presentera dig, läs andras inlägg och kommentera och så vidare. Om du vill synas är det viktig att vara aktiv och närvarande. Har du själv tips om jobb, passa på att dela med dig om dessa i grupperna, då kommer även andra ihåg dig. Vill du ta ett ännu större steg så kan det vara ett alternativ att du själv startar en egen grupp som du modererar. Det är ett mycket bra sätt att synliggöra sig själv och bli en nyckelspelare.

Att vara hjälpsam ger bra nätverkskarma

Kom ihåg att den som hjälper andra fram på sociala medier kommer få mycket goodwill och hjälp tillbaka. Inte alltid av den som du hjälpte, men av någon. Jag kallar det bra karriärkarma. Det är också mycket roligare och ger mer energi när du känner dig som en del av ett socialt sammanhang än att var och en springer och söker jobb på var sitt håll. Att peppa och hjälpa andra ger mycket tillbaka.

Lycka till med ditt nätverkande!


Av: Nina Jansdotter, beteendevetare och karriärcoach
Läs mer i hennes bok Nå ut med Facebook, som är utgiven av Whip Media.