Ska kritik påverka din självkänsla och dina mål?
18 Jan 2021 kl: 00:00

Ska kritik påverka din självkänsla och dina mål?

Om du har stort behov av att bli stöttad men lätt blir knäckt om du får negativ kritik, kan det vara bättre att du låter bli. Än bättre är det om du väntar med att berätta tills du är starkare i dig själv och mindre beroende av andras tyckande.

Om du i stället blir peppad av motstånd är det helt okej att berätta, för då kommer drivkraften inifrån. Då har du förmodligen kommit lite längre med dig själv och har högre självkänsla. Då är du inte lika beroende av att andra ska stötta dig. Jag vill ändå poängtera att kan vara många fördelar med att du berättar för andra, som bryr dig för då kan de ändå ställa frågor och vara nyfikna på hur det går som gör att du blir taggad att fortsätta.

Fundera gärna över vilka i din omgivning som kommer att stötta dig och vilka som inte kommer att göra det. Det kan vara skönt att veta vilka som gör det även om du inte behöver deras bekräftelse och godkännande för vilka mål du väljer att fokusera på.

Kritik kan bero på omsorg

Vad kan det handla om när någon kritiserar något du säger, trots att personen borde vara positiv? Jo, till exempel omsorg. Att hon är rädd för att du ska misslyckas. Det handlar förmodligen inte om att hon vill att du ska misslyckas utan att hon är rädd för att du blir ledsen om du gör det.

Hon vill inte att du ska tänka för stort, eftersom det är jobbigt. Att det kan hända annat på vägen som får dig att må dåligt. Det kan också vara en spegel av henne själva. Hon tror inte att hon själv skulle kunna lyckas med något sådant och då tror hon inte att du heller skulle kunna göra det.

Det kan även handla om att hon säger nej till sig själva och sina egna drömmar. Då kan det bli väldigt triggande när du gör sådant som hon själv drömmer om men inte vågar göra. Vem är du då att ta drömmen ifrån henne? Och göra det istället för henne? Då blir det tydligt att det faktiskt går, vilket kan vara väldigt jobbigt att se.

Därför är det ibland bättre att få in omgivningen i samma fålla som man själv är, eftersom då är det ingen som synliggör att det går. Det blir inte så tydligt att det är möjligt att gå en annan väg.

När du tänker att andras reaktioner faktiskt till stor del handlar om personerna själva, är det bättre att tänka att de får ha sina reaktioner ifred, så gör du ditt.

För att sammanfatta. Andras reaktioner handlar mest om dem själva. Blir det jobbigt för dig att hantera andras reaktioner och rädslor, är det ofta  bättre att du väntar med att du berättar om dina drömmar och mål tills du blir starkare.

 


Nina Jansdotter, beteendevetare och coach som just nu kör onlineutbildningar i hur du ökar din självkänsla