Nu är det slut på semestern för många, och dags att börja gå upp tidigt och möta arbetsplatsens olika krav och rutiner. Att känna ångest inför detta är helt naturligt, och blir inte bättre av insikten att vi börjar röra oss mot den mörka vintern. Det är dock en stor skillnad mellan att vara lite nedstämd över detta faktum eller att låta det förbittra dig och den tid du spenderar på din arbetsplats. Att känna att semestern var alldeles för kort är något som nästan alla göra. Det är ofta som att semesterdagarna rinner likt sand mellan fingrarna – plötsligt är allt borta, och det känns som att man inte gjort något vettigt alls. Det är viktigt att du strider mot de tankarna för att kunna känna motivation och glädje på jobbet, och för att undvika bitterhet och ilska. Ta istället till fasta på de känslorna, analysera dem och tänk på allt underbart du faktiskt gjort under semestern, det är nämligen lätt att glömma hur det faktiskt är.
Det är lätt att bygga upp ett luftslott av förväntningar och hoppfullhet kring semestern – förväntningar som kanske inte går att uppfylla, vilket förstärker känslan av att semesterveckorna har glidit en ur händerna. Att drömma om hur perfekt och fantastisk semestern kommer att vara kan vara lite skadlig av just den anledningen, för du kommer aldrig att lyckas möta de förväntningarna. Klart att du ska ha något att drömma om och se fram emot, men det gäller att inte bli alltför besviken om exempelvis vädret är dåligt och aktiviteterna du har planerat inte är lika roliga som du trodde. Här gäller det att acceptera att livet ibland är underbart och ibland är det hemskt – det spelar ingen roll om det är sommar eller vinter, semester eller jobb, utomlands eller hemma. Detta mindset kommer även att öppna upp för att livet faktiskt är fantastiskt trots att du jobbar, och att arbetsplatsen kan vara en del av det som gör livet roligt. Om du känner att allt känns meningslöst på din nuvarande arbetsplats om det inte är semester är det nog dags att söka dig vidare mot nya utmaningar. Du spenderar trots allt mestadelen av din tid på jobbet.
Acceptera och identifiera din ångest
Att ha ångest är hemskt, och det är något som de flesta människor känner av titt som tätt under livets gång. Det första man ska veta om ångest, generellt sett, är att den går över. Din kropp är inte gjord för att kunna hantera ångest längre än ett par minuter i taget, och kommer sedan att skjuta bort den. Använd andrummen mellan ångestattackerna produktivt, exempelvis genom att promenera eller laga en riktigt god maträtt. Om du har ångest inför att semestern är slut och ska börja jobba är känslan ofta mer en molande oro. Om du känner du av denna oro, börja med att acceptera känslan istället för att försöka stöta bort den. Försöka sedan att identifiera vad exakt du känner oro för, sedan kan du skriva ned de problemområden du funderat på och reflektera över dem. Om du exempelvis har latat dig på semestern och bara gjort det du känner för kan ångest komma inför de vardagliga rutiner som jobbet innebär. Konfrontera då de orosmoment du har identifierat, fundera över varför de är där och hur du på bästa sätt handskas med dem.
Ett sätt kan vara att starta mjukt under sista dagarna av semestern med att börja planera in första jobbveckan: när du ska gå upp, vilka arbetsuppgifter som behöver prioriteras och att löst schemalägga dina dagar. På det sättet blir övergången från semester till jobb inte så drastisk. Se till att mjukstarta genom att schemalägga första dagen på exempelvis en onsdag, så att du snart är ledig igen. Du behöver inte heller rivstarta dina första arbetsdagar med att hårdjobba i åtta timmar. Om du har ett jobb med mer flexibla arbetstider kan du under de första dagarna satsa på att långsamt ta dig in i jobbläget igen. Under semestern vänder vi ofta på dygnet, vilket är lätt hänt eftersom att rutiner inte är så viktiga när man är ledig. Därför kan det vara bra att försöka vända tillbaka på dygnet redan veckan innan jobbet startar igen. Att komma till arbetsplatsen ordentligt utvilad är viktigt, då du snabbare kommer att bli utmattad av intryck och uppgifter efter en lugn semester.
Finn glädjen i vardagen: vänskap, lyx, kultur!
Livet är inte bara roligt när man har semester. Se till att både socialisera och hitta på roliga saker på arbetsplatsen, och samtidigt späcka din lediga tid med aktiviteter. Prata ihop dig med dina vänner och boka in middagar, spelkvällar eller starta kanske en bokklubb. Planera gärna in detta på dagar som ligger tidigt i veckan, som tisdagar eller onsdagar så att du slipper vänta till helgen för att få ha lite roligt. Om du är ensam kan du exempelvis gå på bio, teater eller boka in en massage. För att motivera dig att gå upp på morgonen den första tiden efter semestern kan du exempelvis unna dig att köpa hem riktigt lyxig frukost: gott bröd, dyr granola, favorityoghurten och en lagrad ost eller avokado. På så sätt kommer du att längta efter morgonen. Nu på sensommaren tycker vi att du ska passa på att utnyttja och ta vara på ljuset, exempelvis genom att ta kvällspromenader eller att gå och bada. Detta behåller lite av semesterkänslan, och påminner dig om att sommaren inte är över än.
Efter semestern är något av det roligaste att träffa alla kollegor igen. Passa på att planera in och hitta på något kul tillsammans, antingen på jobbet eller utanför. Stärk dina vänskapsrelationer på jobbet, och det kommer att bli mycket roligare att gå dit varje morgon! Gå ut och unna er en riktigt god lunch i solen, och våga prata om den oro du känner. På så sätt kan ni peppa och stötta varandra genom första arbetsveckan, och sen fira rejält på helgen! Sammanfattningsvis kan man säga att du garanterat kommer finna glädje i vänskaps- och sociala relationer, i att konsumera kultur och ta del av nya upplevelser och i att unna dig det där lilla extra.
Text: Freja Öhlander