Så jobbar du med kollegan du inte kommer överens med
16 Nov 2021 kl: 00:00

Så jobbar du med kollegan du inte kommer överens med

Slöfocken, narcissisten, gnällspiken: på en arbetsplats brukar de vi arbetar med delas in i tydliga roller vare sig de vill eller inte. Att irritera sig på en kollega är inget ovanligt – vi ogillar nämligen ofta personer som är väldigt olika oss själva. Det finns dock ett och annat du ska tänka på innan du ventilerar din ilska.

Snacka inte skit bakom ryggen

Även om det är lockande att viska med kollegor om den där personen du ogillar – gör det inte. Det kan resultera i att du bara skapar ett ännu mer infekterat läge, och att du dessutom drar ner stämningen på hela arbetsplatsen. Att vara en person som går runt och pratar illa om en kollega ser inte bra ut i andras ögon, och kommer påverka dina övriga kollegors åsikter om dig. Prata istället av dig med människor utanför kontoret!

Låt inte ditt förakt sippra igenom

Det värsta som finns är att märka tydligt hur någon ogillar en. Låt inte någon annan känna så. När man stör sig på en person kan det vara svårt att inte visa det öppet med menande blickar till kollegor, ögonhimlande eller frustrerade ljud. För att du och din kollega ska kunna arbeta ihop måste du kunna agera professionellt runt personen. Tänk på den gyllene regeln: behandla andra så som du själv vill bli behandlad.

Reflektera över ditt eget beteende

Kan det vara så att du faktiskt är en del av problemet? Självrannsakan är aldrig kul, speciellt inte om det är så att man kommer fram till att ens eget beteende inte alltid är så himla bra. Fundera över varför du känner en sådan aversion mot personen, och försök att finna roten till problemet. Påminner hen kanske om ett jobbigt ex? Eller grundar det sig i avundsjuka? När du tänker i dessa banor blir det lättare att urskilja vad som är fördomar och vad som är äkta irritationsmoment.

Bli inte rasande

Att börja bråka öppet med din kollega är absolut inget alternativ. Om det till slut brister för dig måste du se till att tygla din ilska, ta ett par djupa andetag och avlägsna dig från situationen. När du har lugnat ner dig kan du istället formulera konkret feedback för kollegan om hur dennes beteende påverkar ditt arbete. Prata då varsamt med kollegan utan att låta ilskan ta över.

Umgås med din fiende

Som det gamla uttrycker lyder: för att kunna förstå en person måste du gå en mil i deras skor. Om du ingår i ett projekt med personen du ogillar kan det vara en bra idé att försöka förstå hur denne resonerar innan du blir vansinnig. Vi vet – det är sjukt svårt att samarbeta med en person man stör sig på, men kanske finns det en anledning till att personen beter sig som den gör. Det kan exempelvis vara så att personen har det trassligt hemma, känner sig överjobbad eller har dåliga förebilder som gör att personen agerar på ett visst sätt. Försök att visa sympati och förståelse istället för att bli arg – och se till att ta en kopp kaffe med din nemesis för att börja försöka finna en gemensam grund.