Så fixar du sommarjobb i sista minuten
26 Maj 2021 kl: 00:00

Så fixar du sommarjobb i sista minuten

Fokusera inte på att svara på platsannonser

Det är väldigt högt tryck på sommarjobb, speciellt när man råkar vara sent ute. Kolla gärna in vilka företag som behöver personal via arbetsförmedlingen eller andra jobbsidor, men tänk på att företagen får hundratals sökande på dessa annonser. Många gånger får du inte ens något svar på din ansökan. Bättre att lägga din tid och energi på andra genvägar till jobbet!

Glöm prestige, pengarna ska in!

Just nu är det tyvärr inte rätt läge att söka in till de coolaste företagen som matchar din utbildning, du kan alltid testa men de har förmodligen allt redo inför sommaren. De företag som är i mest behov av säsongsanställda är butiker, caféen och andra platser där det krävs personal året runt! Tänk på att “enklare” jobb ofta är otroligt utvecklande och givande, så varför inte passa på att förbättra ditt kundbemötande, din service eller dina administrativa förmågor?

Nätverka, nätverka, nätverka

Det absolut säkraste tipset för att landa jobbet är att utnyttja ditt nätverk. Och då menar vi hela ditt nätverk. Det kan kännas oerhört jobbigt och pinsamt, men nu gäller det att ligga i om något ska bli gjort! Skicka meddelanden till vänner och bekanta, fråga dina föräldrar om de kan höra av sig till sina kontakter, skriv inlägg i alla dina sociala medier. Det finns alltid någon du känner som exempelvis jobbat i en butik och vet att de har behov av sommarpersonal. 

Utöka ditt kontaktnät, men var inte för desperat!

Uppdatera din header på Linked-in och skriv att du är ledig för sommaren, lägg till rekryterare och chefer på intressanta företag och skriv till dem. Om du får ett nej på din ansökan, fråga om de möjligen vet någon annan som är i behov av sommarpersonal. Här går det en fin gräns mellan att visa intresse och desperation. Även om du är desperat (vi har full förståelse för det), försök att betona meddelandet som en intressekoll snarare än ett rop på hjälp. Kom ihåg att det är de som ska vara tacksamma för att du är intresserad! Ett tips är att skriva kort men personligt om varför just detta företag intresserar dig: är det arbetsmiljön och kulturen? Är det att du vill lära dig mer om X eller Y? Att du länge själv varit kund? Ja, möjligheterna är oändliga.

Ring, mejla, dela ut!

Ett av de mest klassiska sätten av få ett sommarjobb på är att helt enkelt ta kontakt med företaget i fråga. Det är också ett av de mest jobbiga sätten om man inte råkar vara en extremt utåtriktad och social person. Om det känns ångestfyllt, försök att tänka på att företagen bara blir glada av att veta att det finns intresse för att jobba hos dem. Det bästa sättet är att ringa dem, eller komma direkt till arbetsplatsen för att dela ut ditt CV, speciellt om du inte har så mycket erfarenhet. På det sättet får chefen en personlig koppling till dig och blir mer benägen att anställa dig.

Kreativitet tar dig långt!

När du kollar runt på hemsidor för platsannonser och sett vilka som behöver personal är det dags att fundera på hur ska du sticka ut bland mängden av alla jobbsökande. Som sagt får företagen in hundratals ansökningar, vilket innebär att det är otroligt viktigt att utmärka dig. Ta personlig kontakt med rekryteraren eller chefen, klipp ihop en snygg videohälsning och skicka. Tänk kreativt: om du rekryterade, vad skulle få dig att reagera och vilja anställa en person?

Vi på Shortcut önskar dig ett stort lycka till med jobbsökandet, och kom ihåg att allt löser sig i slutändan!