Så firar du jul med dina kollegor
14 Dec 2021 kl: 00:00

Så firar du jul med dina kollegor

Den traditionella julfesten är ett av få tillfällen på året då personal, chefer som praktikanter, kliver ur sin bubbla för att umgås tillsammans. Vare sig det vankas personalfest för hela personalstyrkan, en mindre AW eller distans-häng är jul på jobbet ett perfekt tillfälle att skapa starkare kontakter med sina kollegor.

Den stora personalfesten
Den mest klassiska av tillställningar, mer efterlängtad än insparken, är den klassiska julfesten! Här snackar vi stort julbord med mat för alla (julskinkan ska ta lika stor plats som den rostade blomkålen), dem nybakta lussebullarna som egentligen panik-köptes från byrån runt hörnet, och såklart även de starka dryckerna. Vart går egentligen gränsen när det ska festas med kollegorna?

Vi rekommenderar ett nyktert tillstånd om du vill få ut det mer av personalfesten. Ingen vill ha en minnes-lucka efter att ha festet med sina kollegor, och dessutom kommer ett onyktert tillstånd göra det svårare att knyta viktiga professionell band med dina chefer (med undantag). Personalfesten är nämligen ett utmärkt tillfälle för dig som är ny på en arbetsplats att komma in i gänget. Delta i aktiviteterna, bjud på dig själv, och under kvällens senare timmar dyker fina tillfällen att i lugn och ro snackas vid med den där chefen eller kollegan du velat knyta starkare band med.

“Hur många pepparkakor är okej att äta på julfesten?”
Vett och etikett är lika viktigt på personalfesten som på finmiddag med morföräldrarna. För dig som kanske ska på din första julfest eller bara kände att det gick ett steg för långt sist, tänk igenom på förhand vart du kommer lägga gränsen för kvällen och håll dig till din plan. Ett glas till maten är alltid gott, men kanske är det bäst att hålla sig till glöggen därefter? Vad gäller det framställda fikat – börja med en bulle, men håll utkik över kvällen. Efter de första timmarna är det fritt fram att fylla magen med lussebullar och kakor – om inte annat sägs.

Var inte rädd för att ta plats bara för att du är ny. Ta chansen att lära känna alla ansikten du bara hejat på under dagen och gör dig själv till ett familjärt ansikte när alla är tillbaka efter julledigheten!

Den mysiga AW:n
Det här är för dig med en mindre personalstyrka, alternativt ett större bolag med flera mindre team. Secret Santa – leken där alla drar ett hemligt namn ur en hatt och köper presenter till varandra för en mindre summa – är en enkel men rolig aktivitet att dricka glögg och äta pepparkakor till. Här är fokuset på att i lugn och ro stärka banden teamet emellan, utan något krav på dans och fest. Den mysiga AW:n kräver inte några fest-specialister för att rå ihop, men behöver inte bli mindre uppskattad för det!

Här är det viktigt att ta Secret Santa på allvar. Köp inte första bästa present, utan gör din research. Fråga dina kollegor som möjligtvis känner kollegan du ska köpa julklapp åt bättre. Har du redan ett bra band med kollegan men behöver inspiration? Ett tips är att baka något gott julfika och presentera det i en fin burk som hen kan spara.

Jul på distans
För andra julen i rad är det inte en självklarhet att ses på kontoret och fira jul. Vid det här laget har de flesta insett att det där med AW på distans – det är inte lätt. För många är det svårt att bjuda på sig själv när det digitala står emellan, och ingen vill sitta i ett Teams möte där det enda som hörs är en mix av olika rums-atmosfärer.

Förhoppningsvis finns det en agenda att falla tillbaka på. Populärt är att skicka ut paket med exempelvis glögg-provsmakning, som ni sedan går igenom tillsammans. Tipsa gärna din chef om du inte hört något på förhand – det kan vara mer uppskattat än du tror! Och skriv ner några samtalsämnen inför den digitala AW:n. Ibland kan det vara svårt att vara spontan när ni sitter över en skärm, och ta gärna på tomteluvan och jultröjan för att sprida julkänslan över webbkameran.