Plats 6: Suad Ali
7 Dec 2016 kl: 00:00

Plats 6: Suad Ali

Vad tycker du är det mest uppstickiga du har gjort i år?

– Det har varit ett väldigt lärorikt och roligt år! Jag har fått fortsätta jobba med de frågor jag brinner för, föreläst i hela landet och börjat skriva krönikor i tidningen Chef. Sedan har det varit väldigt hedrande att hamna på den här typen av listor. Jag har även utsetts till en av Sveriges supertalanger 2016 av Veckans Affärer, samt Årets alumn vid Linköpings universitet. Jag minns tillbaka på skoltiden och hur jag tyst drömde om att få göra skillnad, men brottades hela tiden med fördomar. Därför värmer dessa utmärkelser extra mycket, säger Suad, och fortsätter:

– Att vara på omslaget av Åhléns magasin var också stort. Till en början kändes det tufft för jag visste att det skulle komma fördomar från vissa håll, men det vägde inte lika tungt som möjligheten att kunna peppa och inspirera andra unga tjejer.

Hur startade ditt samhällsengagemang?

– Jag har alltid varit intresserad av globala frågor, av hur världen och samhället fungerar. Jag började engagera mig aktivt när jag var 16 genom Operation Dagsverke, sedan har det fortsatt med ideellt engagemang i Röda Korset, UNHCR och Utrikespolitiska studentföreningen vid sidan av studierna.

Vad driver dig?

– Möjligheten att kunna göra skillnad. När jag representerade Sverige på konferensen One young world i USA år 2012 insåg jag verkligen att det går att påverka, oavsett ålder, och det gav mig en enorm boost och inspiration.

Vilka planer har du för framtiden?

– Ett mål jag har är att jobba på FN:s högkvarter i New York. Jag hörde Jan Eliasson tala på Operation Dagsverke när jag gick i gymnasiet och har följt honom sedan dess. Han är en riktigt inspirerande förebild.

– Sedan drömmer jag om att skriva böcker. Jag har skrivit sedan jag var tio och frilansat mycket. Tänk att ha sin egen bok i bokhyllan, jag ryser bara jag tänker på det!