Plats 23: Zakaria Hersi
7 Dec 2016 kl: 00:00

Plats 23: Zakaria Hersi

Hur känns det att vara en av Årets uppstickare?

– Riktigt coolt, jag tänkte först: ”Ni skojar!”

Vad är syftet med Orten.io?

– Tanken är att hitta talanger i förorterna och att bryta barriärer som leder till integration och mångfald på startupscenen i Sverige. Vi vill skapa en brygga mellan techentreprenörer och folket i förorten, en plattform där människor oavsett bakgrund, social status, kön och religion kan mötas och inspireras till att samarbeta. Vi startade i Tensta och intresset var enormt, så i vår väntar bootcamps då vi tar detta vidare till Rosengård och Bergsjön.

Vad händer på dessa bootcamps?

– Under tre månader får kandidaterna lära sig de grundläggande kodningsspråken för att därefter utveckla sina kunskaper genom praktik på företag. Vårt mål är att till år 2020 ha utbildat 1 000 utvecklare från förorten – och att dessa är med och formar framtidens startupscen. Det skulle vara strukturförändrande på riktigt!

Hur fick du idén till detta?

– När jag jobbade i Nigeria såg jag ett företag som tog in afrikanska utvecklare i ett program för att lära dem att koda, för att sedan hyra ut dem till Silicon Valley­-
företag. Om det funkar där borta kan det väl lika gärna funka i Sverige, tänkte jag. Väl hemma föreläste jag på flera techevents och såg hur homogen branschen är – då förstod jag att det fanns en lucka att fylla.

Vad driver dig?

– Att skapa mer mångfald i startupbranschen, att visa att man inte behöver vara en vit medelålders man för att lyckas. Jag vet hur svårt det kan vara att komma in på arbetsmarknaden om man har invandrarbakgrund. Jag sökte säkert 300 jobb utan ett enda svar, tills jag testade att byta namn och blev kallad till två intervjuer direkt. Jag brinner för att krossa normerna om vem som kan göra vad, och Orten.io är bara början!