Plats 22: Elaine Eksvärd
7 Dec 2016 kl: 00:00

Plats 22: Elaine Eksvärd

Varför har du skrivit boken?

– Jag har blottat ett personligt trauma för att bryta tystnaden kring sexuella övergrepp mot barn. Statistik visar att det i genomsnitt är tre barn i varje klass som har utnyttjats sexuellt, men bara en bråkdel av förövarna döms. Tystnaden är pedofilens bästa vän, och därför måste vi börja våga prata öppet om det. Skammen ska inte ligga hos offren, utan hos förövarna.

Vad händer härnäst?

– Min förhoppning är att boken och min informationsportal treskablinoll.nu ska sprida kunskap och fungera som en ögonöppnare för anhöriga, personal inom skola

och förskola, idrottsledare och andra som kommer i kontakt med barn. Målet är att förhindra att fler barn utnyttjas sexuellt, och att alla barn ska få ha sin barn-
dom kvar.

Vilka egenskaper bör en uppstickare ha?

– En vision om att förändra något och envishet för att driva igenom det. Man får inte vara konfilträdd. Själv har jag skällt på justitieministern Morgan Johansson för att rättsväsendet inte skyddar barnen. Jag är ganska bråkig av mig, men det skiter jag i.

Vad har inspirerat dig mest under året?

– När människor berättar att de tagit till sig min informationskampanj och börjat lära sina barn integritet. Studier visar nämligen att barn som tidigt får lära sig integritet också har lättare att berätta om de utsätts för övergrepp. Mitt mål är att man ska börja prata om integritet redan på förskolan, och jag jobbar med att trycka på politikerna om detta.

Du har väl inte lagt ner retorikkarriären?

– Absolut inte, jag fortsätter undervisa Sverige i retorik, men engagemanget för barns rättigheter är livslångt. Det ena är mitt jobb, det andra är min kamp.