Plats 10: William Spetz
7 Dec 2016 kl: 00:00

Plats 10: William Spetz

Youtube, tv, radio, teaterscenen – William Spetz, 20, gör succé oavsett format. Nu ska han ut på Sverigeturné med den egenskrivna pjäsen ”Mormor, jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?”.

Hur känns det att vara en av Årets uppstickare?

– Jättekul – och helt sjukt. Även om jag har bra socialt självförtroende så är jag väldigt självkritisk och överanalyserande när det handlar om saker jag gör. Jag blir aldrig nöjd.

Hur kom det sig att du gjorde en egen föreställning?

– Redan när jag började med Youtube var drömmen att en dag få skådespela och stå på scen. Och ända sedan gymnasiet har jag velat skriva en pjäs som man känner igen sig i. När min mormor gick bort i lungsjukdomen kol förra året kände jag att hon skulle vara den röda tråden i pjäsen. Hon var min bästa vän och det fanns så mycket kring henne och min uppväxt som jag ville berätta om.

Och mottagandet har varit fantastiskt!

– Ja, jag är så himla lättad och tacksam! Att ställa sig på scen var som att komma hem. Och att sedan få all den kärleken och responsen tillbaka från publiken – det gör mig så otroligt glad.

Vilka planer har du för 2017?

– I februari börjar min Sverigeturné med föreställningen, vilket är superkul. I övrigt vill jag fortsätta skriva och skådespela – jag skulle älska att göra en långfilm.