Plats 1: Mahmoud Bitar
7 Dec 2016 kl: 00:00

Plats 1: Mahmoud Bitar

2011 tvingades Mahmoud Bitar fly sin hemstad Aleppo i Syrien. Hans familj splittrades och alla bor nu i olika länder. Själv kom Mahmoud till Sverige, efter en mer än tre år lång flykt via Turkiet och Grekland.

– Under flykten började jag göra videoklipp om platserna jag var på och hur kulturen var där, och jag gjorde det med lite humor. Jag har alltid älskat att få människor att skratta och drömde om att bli komiker redan som barn, berättar han.

Mahmoud fick snabbt tusentals följare på sociala medier och det sporrade honom att fortsätta.

– När jag flydde förlorade jag allt, utom min humor. Så varför inte använda den till att få andra att le? Det kan minska mitt folks oro och trötthet över den långa och hårda flykten.

Sitt riktigt stora genombrott fick Mahmoud när brittiska BBC uppmärksammade ett klipp där han driver med Sverige och säger att det minsann inte är ett sådant paradis som många av hans landsmän tror.

– De skrev att jag varnade syrier för att komma hit, men riktigt så var det inte. Jag ville bara ge en verklig bild och berätta att de måste vara beredda på att jobba, lära sig det nya språket och själva bygga upp sitt nya liv.

Mahmoud både roar och upprör med sina videor – men den förstnämnda känslan verkar trots allt vara dominerande. Det skvallrar inte minst hans följarskara om. Med nära 600 000 gillare på Facebook, 210 000 följare på Instagram och över 21 miljoner visningar på Youtube är han en riktig stjärna bland arabisktalande i hela Europa.

Tack vare framgångarna i sociala medier har Mahmoud börjat bygga en karriär även på traditionella plattformar. I våras debuterade han till exempel som programledare för ”Talkshow bl arabi بالعربي ,“SR:s talkshow på arabiska. Och när det var dags för filmfestivalen i Cannes blev han inbjuden av FN:s flyktingorgan UNHCR för att delta i seminariet ”Refugees voices in film”.

– Jag har även gjort en tv-serie med tolv avsnitt till nederländska RNW Media, och just nu spelar vi in ”Svenska med Mahmoud Bitar”: en språkskola för nyanlända, för UR, berättar han glatt.

– Nu ser jag fram emot att göra ännu fler egna tv-serier. När jag var liten och sa att jag skulle bli skådespelare sa min pappa alltid: ”Nej, nej, det kommer inte att hända”. Men nu tycker till och med han om det jag gör och delar alltid mina inlägg. Det är helt fantastiskt att få leva min dröm!