Ny på universitetet? Vi guidar dig rätt!
7 Sep 2021 kl: 00:00

Ny på universitetet? Vi guidar dig rätt!

Frihet under ansvar

Om du kommer direkt från gymnasiet är denna kanske den viktigaste punkten att få grepp om. Ingen kommer att tvinga dig att gå på föreläsningar eller läsa litteraturen. Därför är det viktigt att du redan tidigt skapar en rutin där du planerar din tid, annars är det lätt att man faller i lathets-fällan. När första tentan sen obönhörligt kommer blir det inte speciellt kul att försöka komma ikapp. 

Skaffa de mest nödvändiga böckerna

Du behöver inte läsa exakt allt om du går på alla föreläsningar, det viktigaste är att du har fått ett grepp om teoribildningen och kan navigera kring den för att sålla ut vad du behöver inför tentan. Kolla igenom litteraturlistan för alla delkurser och se om det är några speciella böcker som återkommer – det är dessa du ska prioritera att skaffa! Att bli ett proffs på bibliotek är väldigt ekonomiskt fördelaktigt som student: se till att hitta vart din kurslitteratur finns och var sedan snabb på bollen med att skaffa böckerna. Se även till att tänka på hur lång låneperioden är, om du bara får låna en bok i två veckor är det smart att planera in så att den kommer till användning under rätt delkurs!

Ta hjälp av vänner

Ensam är inte stark. Det kan kännas svårt att hitta kompisar i början av terminen, men det brukar faktiskt vara så att alla letar med ljus och lykta efter nya vänner. Därför är ofta dina klasskamrater lika öppna som du för att inleda en vänskap – ta vara på det i början! Även om du kanske inte är studentikost lagd tipsar vi om att hänga med på nollningar eller gå med i en nation. Sedan brukar studiegrupper formas naturligt utefter de vänner du får, där ni kan dela böcker och tankar kring teorier. 

Hitta din studie-spot!

Att hitta en plats där du kan studera och känner dig produktiv är viktigt för resultaten. Tänk på att gärna komma hemifrån, det finns mängder av platser på bibliotek och på universitetsområdet där du kan vara. Hittar du din speciella och mysiga plats för studier blir det så mycket enklare! Se gärna till att det finns ett café i närheten så att du kan ladda på med kaffe, mackor och godis när nu behöver en extra boost.

Våga be om hjälp!

Har du svårt att förstå en teori eller ett begrepp som känns viktigt inför tentan? Hittar du inte vilken extra-litteratur du ska använda? Var inte rädd att fråga dina lärare, bibliotekspersonal eller studievägledare! När allt kommer omkring är det viktigare att det blir rätt och att du frågar en extra gång. Lärare brukar ofta vara hjälpsamma med tips och råd kring litteratur. På många universitet använder man sig även av SI-ledare, vilket är äldre studenter som finns till för att guida dig och hjälpa dig att förstå teori. Man brukar då ha möten med en grupp från klassen ungefär en gång i veckan, där man kan samlas för att diskutera vad som har sagts på föreläsningarna. 

Ett misslyckande är inte hela världen

Har du fått ett underkänt eller känner att du inte klarar av plugget? Oroa dig inte, det kommer att ordna sig. I Sverige är vi lyckligt lottade på så sätt att vi får hur många chanser vi vill på oss att göra tentorna. Det går alltså alltid att göra om och göra rätt. Efter att tag garanterar vi att du kommer att komma in i studietempot och klara dig galant. Se till att njuta av din studietid, ha roligt och skaffa nya vänner!