”Mitt livs största misstag – jag jobbade mig sjuk”
26 Sep 2018 kl: 00:00

”Mitt livs största misstag – jag jobbade mig sjuk”

Syftet med Bossbloggen är att utveckla morgondagens ledare genom att varva fakta om ledarskap, expertintervjuer och diskussioner om karriär och hälsa. Det är även en plattform och ett nätverk för kvinnliga ledare i alla branscher. Bakom Bossbloggen står Clara Löfvenhamn, ledarskapsutvecklare och föreläsare, nu även aktuell med Facebookgruppen ”Bossbrudar”.

Berätta om ett misstag du varit med om i karriären!

– Mitt livs största misstag är att jag jobbade mig sjuk. För tio år sedan drabbades jag av ett dödsfall inom familjen och jag flydde successivt in i mer och mer jobb; nästan tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan, i en pressad arbetsmiljö. När jag senare bytte miljö och började plugga journalistik slappnade jag av lite mer – och gick in i väggen. Jag föll ihop på köksgolvet i panikångest, fick yrsel och migrän – men fortsatte att köra på. Efter min examen blev jag sjukskriven för utmattningssyndrom.

– Jag lärde mig att livet inte går ut på att jobba, det går ut på att ha kul och leva i den mån en kan. Dessutom lärde jag mig att mitt människovärde är helt orelaterat till mina prestationer. På ett sätt är jag såklart glad över att jag har fått de här erfarenheterna, jag har blivit otroligt mycket klokare sedan jag gick in i väggen. Men jag rekommenderar ingen annan att vara med om det. I dag, sex år senare, är jag fortfarande i slutet på min resa att bli helt frisk. Det tar så fruktansvärt lång tid att återhämta sig.

”För första gången i mitt arbetsliv känns det som att jag har hittat hem.”

När kom idén om Bossbloggen?

– När jag jobbade 75 procent igen, då kom tanken: ”Vad ska jag göra nu?”. I stället för att frilansa och skriva för andra ville jag starta en egen plattform. Där föddes idén om Bossbloggen, men jag bestämde mig för att inte starta den förrän jag var frisk nog att jobba heltid. Bloggen lanserades i juli 2016. 

Hur var det?

– Fantastiskt! Att kunna jobba med något eget är jätteroligt och det är otroligt spännande att starta något som inte har funnits tidigare. För första gången i mitt arbetsliv känns det som att jag har hittat hem.

Varför blev det en blogg om just ledarskap?

– Jag har alltid varit intresserad av ledarskapsfrågor och att förstå min omvärld. I en organisation eller ett företag är ledarna viktiga hörnstenar – om en ledare beter sig på ett visst sätt kan det få konsekvenser för medarbetarna. Eftersom vi tillbringar så mycket tid på jobbet är det spännande att fråga sig hur en genuint produktiv, lönsam och välmående organisation ser ut – och vad ledarskapet spelar för roll där? Det blir lite som att lägga ett pussel, en mysterielösning, och det passar mig. Jag har alltid varit larvigt nyfiken på allt.

”Det handlar om att hitta de bästa bitarna av sig själv och ge sig själv en snällare och mer sund kontext.”

Vad har du för råd till andra som drabbats av utmattningssyndrom?

– Gör det inte igen. Det är lättare sagt än gjort, men håll kvar i lärdomarna från din rehabilitering och säg inte ja till allt. Jag rekommenderar att man har små regelbundna avstämningar med sig själv: Hur mår jag just nu och hur ser mina dagar ut? Är stressen konstant eller bara i vissa situationer?

– Det är lätt att tänka: ”Jag vill bli som vanligt igen”, men du mådde ju inte bra innan, så då ska du inte tillbaka dit. Det handlar om att hitta de bästa bitarna av sig själv och ge sig själv en snällare och mer sund kontext.

Vad har du på gång i höst?

– Jag ska skapa innehåll, föreläsa och hålla i utbildningar och event. Sedan har jag precis startat Facebook-gruppen ”Bossbrudar”, för kvinnor som är eller vill bli chefer. En av mina stora ambitioner med bloggen är att få fler kvinnliga ledare i samhället och jag vill skapa en community där en kan utbyta tips och erfarenheter.