Låtarna du bör radera från julspellistan
17 Dec 2021 kl: 00:00

Låtarna du bör radera från julspellistan

I flera år har “Tänd ett ljus” dominerat förstaplatsen som populäraste svenska jullåt, med självklara klassiker från utlandet som “All I want for Christmas is you”, “Last Christmas” i lika stabil form från utlandet. Vi på Shortcut känner att det är dags för vårt samhälle att ställa den viktiga frågan – vilka jullåtar förtjänar egentligen att finnas kvar på spellistorna i år? Vi har satt de värsta plågorna i heta stolen för att ta reda på vilka låtar som bör kastas ut i existensens tomrum.

“Feliz Navidad”
Kanske är det vi som en gång i tiden jobbet med service som drabbats värst. Jag minns det så tydligt, hur jag sprang runt och plockade disk i jul-rushen. Svetten rann för pannan, köerna ökade och min kollega hade precis sjukanmält sig i sista sekund. Ja, det var inte den bästa dagen på jobbet, och soundtracket till mitt liv den kvällen råkade bli just “Feliz Navidad”. Kanske är det posttraumatisk stress som gjort att jag inte längre klarar av att höra denna enformiga, plågsamma jullåt. Oavsett vilket – det är dags att klicka på delete.

”It’s beginning to look a lot like Christmas”
Det här är den enda låten på listan som när vi hörde den för första gången faktiskt uppskattade. Michael Bublé är ju mysig, precis som julen, eller hur? Tänk att man brukade tänka så en gång i tiden. Idag förknippar vi honom istället med en röst som känns närmast sarkastisk när han retsamt sjunger om att julen är på ingång. Ja, vi vet Michael. Du har sagt det redan.

“Mistletoe”
Visste du att Justin Bieber gjort en jullåt? Inte? Nej, jag skoja, det klart ni har. Och den är… låt oss bara konstatera att den inte är en karriärhöjdpunkt. Vem vet, kanske var det “Mistletoe” som fick Justin att ändra frisyr och börja göra mer vuxen pop?

”En riktigt god jul”
Leif ”Loket” Olsson featuring Harald Treutiger var före sin tid när den släpptes. Med en sångstil som påminner om rapp (nej, vi tänker inte beskriva det som rapp) berättar Leif och Harald en gripande historia om en tomtedräng, lussebak och vad som gör en riktigt god jul, god. Dem har inte fel någonstans, om vi ska vara ärliga. Den här låten är rena rama faktarutan. Men “för landets bästa”, som Leif så fint sjunger, kan vi inte bara glömma bort låtens existens?

“All I Want For Christmas Is You”
Oh Mariah, I don’t want a lot for Christmas either. Mer än du någonsin kan förstå.. En lista med plågsamma jullåtar är inte komplett utan det här mästerverket. Den är fullständigt omöjlig att undvika, snarare har vi lärt oss att leva med den. Make my wish come true och ha en god jul, med eller utan Mariah. Som om du har ett val.