Laga julmat på CSN
21 Dec 2021 kl: 00:00

Laga julmat på CSN

Nej, det blir svårt att ro ihop den finaste julskinkan, ribsen eller gravade laxen när budgeten är tight. Steg ett blir ett slags urval, framförallt av de dyra råvarorna. Klarar du dig utan laxen, eller är julskinkan den viktigaste beståndsdelen för dig under jul? Kolla med ditt sällskap vad som prioriteras och ta dem hårda besluten tidigt.

De flesta beståndsdelarna på julbordet är billigare att laga ihop själv, så gör dig redo för att rulla köttbullar, vispa majonäs och lägga degen på jäsning! Ovan i köket? Be en vän om hjälp, och kom ihåg att någon gång ska vara den första. Låt oss nu komma till tipsen för dig som behöver komma undan extra billigt i jul.

Den växtbaserade julmaten
Det finns två typer av växtbaserade tolkningar på julmat. Imitationer som efterliknar smakerna och kreativa lösningar som visuellt efterliknar originalet men bjuder på nya smaker. Ska du efterlikna smakerna är köttbullar ditt säkraste val, då formbar vegofärs med rätt kryddor gör sig fantastiskt på julbordet, gärna tillsammans med prinsvegokorv. Andra lyckade recept går att hitta på vegansk skagenröra och senapssill, upplevelser som kommer få dig och inse hur smak och konsistens är viktigare än råvaran du associerat rätten med. Just skagenröran lagas helst i hemmet, ett enkelt sätt att dra ner på kostnaderna.

Det roliga börjar när vi kikar på de kreativa lösningarna, exempelvis gravad morot som börjat hitta till fler och fler julbord. Det smakar, föga förvånande, som morot och inte lax, men är likväl ett billigt och roligt sätt att krydda upp julbordet på. En rotfruktsgratäng med svamp eller senapsgriljerad kålrot är andra sätt att ta ditt växtbaserade julbord till nästa nivå utan att göra sig av med halva studiemedlet.

Det alternativa julbordet
På tal om kreativa lösningar, nu kommer vi till en ny nivå av kontroversialitet. Vad händer om årets julmat är… precis vad du än känner för? Riktad mot er som aldrig förstått storheten med julbord, som oftast hoppar över den gravade laxen, håller för näsan när sillen ställs fram eller himlar på ögonen när familjen roffar åt sig Skagenröran snabbare än barnen öppnade sina julklappar. Låt oss vara lite normbrytande.

Vad sägs om att testa på att göra lite hemmagjord sushi till jul, piffad med smaker som gräslök och krämigheten från majonnäs? Du kan fortfarande dricka glögg och baka pepparkakor – vi lovar att julkänslan inte försvinner för det. Vi associerar ju sällan Sushi med billig mat, men gör du dina rullar själv kommer du ofta undan mycket billigare.

Är du helt förskräckt nu? Ja, okej, tillbaka till julmaten då. Glöm inte bort att studentkårer oftast anordnar julbord för en rimligare peng, troligtvis ditt billigaste alternativ som student om du inte har en familj som bjuder upp till dans med sill. Glöm bara inte bort att det är okej med ett julbord utan sill, skinka eller köttbullar. Traditionerna vi förädlar är våra egna att ta över och göra till våra egna, unika tolkningar.