Jobben ingen väljer – trots hög lön
7 Jan 2022 kl: 00:00

Jobben ingen väljer – trots hög lön

Räckte det inte med skriva ner lite nyårslöften och skaffa gymkort? Tog pengarna slut lite för snabbt i december? Januari må vara årets fattigaste månad, inte ska du behöva gå minus på bankkontot för det. Välbetalda jobb finns det ju gott om, men konkurrens till dem populära är ofta hög. Låt oss istället kika på jobben som kan skryta med en bra lön, men som är i behov av ny arbetskraft på marknaden.

Präst & Kyrkoherde
Att arbeta som präst är såklart inget gigg du gör lite snabbt, ofta är det vad någon väljer att göra livet ut. Med givande människomöten och samtal, arbetsbeskrivningar som i andra branscher anses attraktiva, är det till trots inte lika många som väljer att bli präst i Sverige längre. Kanske har det något att göra med svenska folkets relation till de högre makterna, likväl har få koll på att denna yrkesroll faktiskt är lukrativ. Medellönen för en präst i Sverige är 39 000 kronor, för en kyrkoherde 60 000 kronor.

Veterinär
Även om fler husdjur adopterats sen pandemin svepte över världen är veterinären fortfarande en yrkesroll som det är bristvara på. Perfekt för dig som vill hjälpa djur, djurägare, eller bara vill kela med lite hundvalpar utan att faktiskt äga en själv. Okej, kanske inte riktigt så, men gillar du hundvalpar är det ju en bonus! Medellönen i Sverige för en veterinär är 43 600 kronor.

Apotekare
Lätta att ta för givet är apotekare, som av SACO beskrivs som “hela samhällets läkemedelsexperter”. Missta inte apotekaren med någon som endast sitter på ett apotek och säljer läkemedel. En apotekare kan jobba med forskning, expediering av läkemedel, uppföljning, beredning och tillverkning. Löneintervallen i Sverige för en apotekare är mellan 36 000 kronor och 46 000 kronor.

Nutritionist
Är du redan insatt i kost och hur det påverkar vår kropp, kanske tränar du och vill lära dig mer, eller nyligen hittat ett intresset för hur vår föda påverkar oss? Då borde du bli nutritionist! En nutritionist kan starta en egen konsultfirma, jobba inom den offentliga sektorn, rikta in sig på olika problem eller forska. Medellönen i Sverige för en nutritionist är 42 700 kronor.