J.K. Rowling – från bidrag till en av världens rikaste
1 Mar 2017 kl: 00:00

J.K. Rowling – från bidrag till en av världens rikaste

Det är Business Insider har samlat hållpunkter från Rowlings fantastiska karriär.

Allt började på ett försenat tåg mellan Manchester och King’s Cross i London. Det var där som idén till karaktärerna Harry Potter, Ronald Weasly och Hermione Granger föddes. Joanne Rowling var då kontorsvikarie – och under de kommande sex åren skulle hennes fantasi sätta liv åt en hel värld under författarnamnet J.K. Rowling.

Joanne Rowling föddes i sydvästra England och växte upp på gränsen mellan England och Wales med sin mamma, pappa och syster.

– Så snart jag visste vad en författare var för något så visste jag att det var just det jag skulle bli. Jag har det perfekta temperamentet för det, jag tycker om att sitta själv i ett rum och fantisera, skriver hon på sin hemsida.

shutterstock_110574674Hon skrev sin första bok (om en kanin som hette “Rabbit”) vid sex års ålder och hennes mamma prisade hennes arbete.

– Jag minns att när mamma berömde mig, stod jag bara där och tänkte: ”Jaha, men få den publicerad då”, skriver hon.

 

Rowlings tonår var svår. Hennes mamma kämpade mot sjukdomen MS under tio års tid och på nyårsdagen 1991 gick hon bort. Rowling som då var 25 år gammal, hade sex månader tidigare börjat skriva ”Harry Potter”.
– Mamma hann aldrig få veta att jag börjat på boken och det känns jobbigt, har hon berättat för The New Yorker.

”Jag tycker om att sitta själv i ett rum och fantisera.”

Att förlora sin egen mamma ledde så småningom till att hon lät Harry Potter genomlida båda sina föräldrars död.
– Mina böcker handlar till största del om död, säger hon till The Telegraph 2006 och refererar inte bara till Harrys föräldrar, utan också till den onde Voldemorts besatthet av odödlighet.

Efter mammans död flyttade Rowling till norra Portugal för att få en ny start i livet och lärde ut engelska som andra språk. Åren som följde hann Rowling gifta sig med en man vid namn Jorge Arantes och tillsammans fick de dottern Jessica. Men äktenskapet höll bara i 13 månader, och inte långt efter skilsmässan återvände Rowling till Storbritannien med sin dotter. De flyttade till Edinburgh, Skottland och levde i en trång lägenhet, där Rowling var arbetslös och fattig. Hon blev djupt deprimerad och som ensamstående mamma blev hon tvungen att förlita sig på statliga bidrag.

”Vid de vanligaste av standarder, så var jag det största misslyckandet jag visste”, så beskrev hon sitt liv i ett tal på Harvard University 2008.

the-elephant-houseMed sig från Portugal hade hon tre kapitel av ”Harry Potter”. Hon ägnade all sin tid åt att fortsätta skriva på olika kaféer, bland annat The Elephant house, med Jessica sovandes i en vagn bredvid henne. När hon skickade ut manuset för den färdiga boken blev hon nekad flera gånger.

 

Men tillslut, år 1997, fick ”Harry Potter och de vises sten” grönt ljus av bokförlaget Bloomsbury i London. På förlagets begäran lade hon till ”K” (som i Kathleen, efter sin mormor) i sitt författarnamn. Detta för att kvinnliga namn tydligen var mindre attraktiva i den målgrupp som bestod av unga pojkar.

harrypotter-booksEnligt boken “Who the Hell is Pansy O’Hara?: The Fascinating Stories Behind 50 of the World’s Best-Loved Books” la Scholastic ett bud på 100 000 dollar för de amerikanska tryckrättigheterna, bara tre dagar efter den engelska publiceringen.
Sedan dess har hennes serie på sju böcker sålt mer än 450 miljoner kopior, vunnit oräkneliga priser, blivit film och inte minst förändrat hennes liv totalt.

År 2011 uppskattades Rowling var värd ungefär en miljard dollar. Dock har hon ramlat från listan med världens miljardärer, då hon kontinuerligt skänkt delar av sin förmögenhet till välgörenhet. Det bästa förmögenheten gett henne, är att slippa oron.
– Jag har inte glömt hur det känns att hela tiden oroa sig för om man har pengar så det räcker för hyran. Den största lyxen i världen är att slippa tänka på det, skriver hon på sin hemsida.

Källa: Business Insider

Foto i texten: S_Bukley (J.K. Rowling), F11Photo (The Elephant House), Ba Dins (Bok)