Vi förstår att partyhatten känns lockande när ett jobberbjudandet äntligen dyker upp. Att hitta jobb kan vara en lång och plågsam process, men tyvärr är den inte slut bara för att du blivit erbjuden ett jobb. När du fått ditt avtal är det dags att börja kika på om allting ser bra ut.
Är det okej att jobba gratis?
Rent tekniskt sätt är det inte olagligt att jobba gratis. Dessa undantag kan utnyttjas av företag på flera olika sätt, vilket tyvärr lägger över ett visst ansvar på dig som anställd att säga ifrån eller tacka nej. Under vissa omständigheter kan ett arbetstillfälle med dålig eller ingen lön presenteras som en väg in i en bransch, någonting som bör tas som ett oseriöst försök till gratis arbetskraft. En veckas gratis provjobb innan du får en anställning? Det är direkt felaktigt, eftersom att du ska ha lön även under ett provjobb.
Det enda undantaget är praktik, och då pratar vi inte längre om en vanlig anställning. Här ska du gå under en mentor med syftet att lära dig och utvecklas, inte fylla någon annans arbetsuppgifter.
Innan du skriver på avtalet
Vi har kikat på Unionens checklista för anställningsavtal. Alla uppgifter inklusive arbetsgivarens namn, organisationsnummer med tillträdesplats och arbetsplatsens adress skall givetvis vara korrekta. Se till att den korta arbetsbeskrivningen stämmer överens med din bild av jobbet och var inte rädd för att reda ut eventuella frågetecken.
Några andra bra saker att tänka på:
- Stämmer uppsägningstiden med vad ni bestämt på förhand?
- Hur många semesterdagar står skriva? Och om det är över 25, stäm av orsaken. Unionen menar att flera semesterdagar ibland kan räknas in för att avtala bort rätten till övertidsersättning.
- Står det tydligt hur lång en normal arbetsvecka ser ut?
Behöver man verkligen ett kollektivavtal?
Vi hör ofta frågan om vad ett kollektivavtal faktiskt innefattar. I grund och botten handlar det om ett avtal som tecknas mellan en arbetsgivare, arbetstagare och fackförbund. Ett avtal som inte innefattar kollektivavtalet är därför extra viktigt att läsa igenom noggrant, då ett större ansvar ligger på dig som arbetstagare att förhandla in flera av punkterna i ett kollektivavtal. De lägsta nivåerna för lön, förmåner, villkor med mer är vad som annars ingår när ditt avtal omfattas av kollektivavtal.
Ha i åtanke att kollektivavtal är utformade med större organisationer i åtanke. Avsaknaden av flexibilitet kan vara en av orsakerna till att företag ibland väljer att frångå från kollektivavtal, snarare än att de vill erbjuda sämre villkor till sina anställda.
Om arbetsgivaren inte följer avtalet
Om din arbetsgivare bryter mot ditt avtal är det viktigt att agera snabbt. Historier om övertid utan ersättning är en av de vanligaste rapporteringarna vi hör, där det exempelvis kan handla om ung arbetskraft som inte vågar eller vet när de ska säga ifrån. Ingår du i facket är det dit du ska vända dig först vid avtalsbrott. Det spelar ingen roll om du har kollektivavtal eller inte, facket är istället din resurs du kan ta del av vid situationer som dessa.
Och om allting ser bra ut och stämmer överens med dina förväntningar är det bara att gratulera. Kontraktet är tydligt formulerat, förhoppningsvis har du fått det innan din start för att läsa igenom ordentligt och nu är du redo att köra igång. Du har jobbat hårt för att komma såhär långt, och när kontraktet till slut är underskrivet är det dags att andas ut. Det du har lyckats med är inte enkelt, men du gjorde det ändå. Grattis och lycka till!