Högprofilerad jury med Anders Borg i spetsen ska utse Sveriges främsta talanger på arbetsmarknaden
19 Mar 2021 kl: 00:00

Högprofilerad jury med Anders Borg i spetsen ska utse Sveriges främsta talanger på arbetsmarknaden

Tidigare finansminister Anders Borg samt Gunilla Herlitz – tidigare chefredaktör på Dagens Industri och Dagens Nyheter – är några av de som kommer att delta i juryarbetet för Nova 111, en ny svensk lista över topptalanger upp till 35 års ålder. Nästa torsdag, den 25 mars stänger nomineringsperioden och den 11 maj presenteras listan med 10 vinnare per bransch. En vinnare i varje kategori och en totalvinnare kommer att koras på ett digitalt avslutningsevent den 27 maj.

Listan kommer att lyfta fram Sveriges mest lovande yrkespersoner och att genom beprövad metodik se bortom mediebrus, fördomar och andra villfarelser för att i stället kondensera fram det viktigaste: rå talang, i form av förmåga och potential, oavsett kön och bakgrund.

Nova Talent har sedan starten 1997 drivit talangnätverk för de bästa unga yrkesverksamma i olika länder. Idag är man en primär rekryteringsbas för marknadsledande bolag inom management consulting, finans, tech och andra branscher.

I projektet Nova 111 använder Nova all den kunskap som utvecklats över 20 år för att identifiera, och utvärdera talanger. Här presenteras etthundraelva (111) av Sveriges främsta talanger inom elva branschsegment. För att platsa på listan ska man vara upp till 35 år. Vem som helst kan nominera en kollega, chef eller bekant som de tycker förtjänar en plats på listan.

Kandidaterna kommer att gallras via en flerstegsprocess där prestationer, CV-granskning, videointervju, problemlösnings- och personlighetstest och sk track record sammanvägs för att skapa en opartisk uppfattning om kandidaten. Det sista steget består av en granskning från en jury bestående av experter från de elva olika branscherna samt 30 erfarna HR-chefer. Modellen ska hjälpa till att hitta även ”dolda” talanger som kanske inte fått eller tagit speciellt stort utrymme i traditionella och sociala medier.

Utöver Anders Borg och Gunilla Herlitz återfinns flera namnkunniga profiler i juryn som t.ex. Helene Hasselskog, HR-direktör på konsultfirman Sweco, Magnus Tegborg, VD Alumni, Vahdat Zehtab, chef för B2C på Telia, Per Danielson, chefredaktör på Ny Teknik, Maria Reinholdsson, HR-direktör Telenor, samt Lars-Henrik Friis Molin, grundare av Universum.

– Vi har redan fått in mängder av nomineringar varav de flesta håller fantastisk kvalitet. Förutom att vår utvärderingsprocess är gedigen, använder vi oss av s k “crowd-scouting” för att låta hela Sveriges näringsliv vara med att nominera framtidens stjärnor. Att intresset redan varit så stort är jätteroligt. Det tyder på att det fram tills nu har saknats en trovärdig lista som identifierar dagens topptalanger, säger Niklas Aubell som är Nordenchef på Nova Talent.