Hitta hem – med nya äventyr
31 Dec 2020 kl: 00:00

Hitta hem – med nya äventyr

Vi har fått uppleva en rekordsnabb omställning till nya normer, nya rutiner, nya sätt att leva – och de flesta av oss har påverkats såväl på ett personligt plan som på ett professionellt. Det är redan en av de unika tillfällena i historien där vi som värld gemensamt möter en kris och har agerat. Vi är alla rotade i att ett nytt år signalerar en ny start, vi vänder blad och fokuserar på nya möjligheter. Inför 2021 finns har vi blandade känslor, självklart är spända på att se vad framtiden har att erbjuda, samtidigt som vi är rädda för att pandemin ska fortsätta – vi lever i en tid där väldigt lite går att planera för att det är inget vi som individer kan kontrollera. Att uppskatta det man har och reflektera har blivit A och O, och man har fått mer förståelse för att man kan vissa saker sker utanför ens egna kontroll.

Pandemin har påverkat oss alla, såklart olika – beroende på var i världen vi bor, vilka förutsättningar vi har och vad vi arbetar med. Sjukvården och läkemedelsbranschen har aldrig haft så mycket att göra, som de allra flesta samhällstjänster, medan andra industrier har avstannat och tvingas att slå igen. Vissa har aldrig jobbat så mycket när det funnits färre resurser, medan andra har mer tid än någonsin i väntan på att hitta ett nytt jobb eller bestämma ens nästa steg i livet.

“EF’s språkkurser för vuxna har blivit allt mer attraktiva när fokus ökat på personlig utveckling”

Att göra något nytt, lära sig något nytt, ta sig till en ny plats och träffa nya människor. Det är precis med de här tankarna och aspirationerna som ​EF har arbetat med i årtionden och nu har förbättrat och anpassat för det som fler människor har sagt är viktigare: få tid till sig själv och hitta det man drivs av. Två viktiga faktorer för är ​EF säkerhetsgaranti och inlärningsgaranti. Deras inlärningsmetodik garanterar dig maximal utveckling. Deltar man under samtliga lektioner och utför ens skoluppgifter garanterar de att man kommer att avancera en språknivå var sjätte vecka – annars bjuder de på nya lektioner tills man uppnår nästa språknivå.

När något omvälvande sker så leder till att många reflekterar över sin vardag, sina val och vad som är viktigt i livet. Kanske har man fram tills detta nu fastnat i det klassiska ekorrhjulet, bara siktat uppåt på karriärstegen utan att reflektera varför. I en värld där vi plötsligt begränsas från det normala, känns möjligheterna också oändliga. Målsättningar och life goals kastas om, trenderna likaså, och viktigast av allt – vi bryr oss mindre om vad andra och normerna tidigare har sagt vad som är rätt. Iställlet är det vad vi faktiskt vill göra, vad vi brinner för, vad som gör oss glada, som spelar någon roll – om det så är att lämna storstaden för landsbygden, lära sig ett nytt språk, byta jobb eller att utbilda sig.

”I en värld där vi plötsligt begränsas från det mesta, känns möjligheterna också oändliga”

En värld av för många möjligheter kan också leda till förvirring, brist på motivation eller beslutsångest. Kravet på att man exakt ska veta vad man vill göra med ens liv kan skapa stress, och ofta känns varje val livsavgörande. Kanske börjar vi sakta inse att livet är långt och att hälsa inte bara skapas av pengar utan även av tid och av vad man redan har. Att vi kan och får ändra eller utveckla oss på nytt – om och om igen. Ibland kan det ligga något i att göra val av ren nyfikenhet, ett driv att lära sig och se något nytt, berika sig på erfarenheter eller lära känna nya människor. Valet du gör idag, imorgon eller till och med om fem år behöver inte definiera hela ditt liv. Kanske hittar du vägen som leder exakt dit du ska, eller så inser du att det var fel väg – och tar en annan.

Att våga ta sig själv till en ny miljö med nya sammanhang leder ofta inte bara till enormt mycket lärdomar och självutveckling, utan också goda livserfarenheter som kan vara en själslig kompass för framtida vidareutbildningar eller jobb. Att studera på en ny plats ger du dig själv chansen att lära dig mer om nya kulturer och träffa människor från hela världen du annars inte skulle stöta på – detta i sin tur kan leda till att du förmodligen lär dig väldigt mycket om dig själv, hur du fungerar med andra, hur du acklimatiserar dig och anpassar dig till nya situationer. Dessutom bygger du ett ovärderligt globalt nätverk av relationer som i en digital värld blir viktigare att ta vara på.

”Kanske hittar du vägen som leder exakt dit du ska, eller så inser du att det var fel väg – och tar en annan”

I en tid där världen där beslut och utvecklinng för de flesta hamnat i stiltje så passar det kanske bättre än någonsin att faktiskt ta den där möjligheten att göra något nytt. För som så många andra som tänkt och väntat, att göra precis det där du alltid tänkt att du borde göra! Att gå från tanke till handling och ta till vara på tillfällena i livet istället för att vänta på att det ska komma till dig.

Att göra något nytt, lära sig något nytt, ta sig till en ny plats och träffa nya människor. Det är precis med de här tankarna och aspirationerna som ​EF har arbetat med i årtionden och nu har förbättrat och anpassat för det som fler människor har sagt är viktigare: få tid till sig själv och hitta det man drivs av.

 

Fem fördelar med att åka på språkresa eller studera utomlands:

1. Bygg ett starkare CV​

Idag är det flera personer som söker till öppna tjänster och att ha en krediterat utbildning är en stark faktor till att gå vidare.

2. Utveckla dina språkkunskaper

Att tala och förstå flera språk blir allt viktigare och där engelska, spanska, kinesiska är språk som flera miljarder kan individuellt men där få kan behärska flera​.

3. Du skapar ett brett och globalt nätverk

I en globaliserad värld har vi aldrig kunnat få tag på andra delar av världen så snabbt, där relationer och drivna människor ofta träffas för att sedan hålla kontakten för livet

4. Förbättrad anpassningsförmåga

När du träffar nya människor som har olika perspektiv så lär du dig otroligt snabbt att du själv är även olik beroende på vad och vem du träffar. Man kan skoja om att vi inte längre kramas i Sverige och inga kindpussar i Frankrike, nu har du chansen att förstå vad anpassning betyder utifrån nya perspektiv för att skapa bättre gruppdynamik, ledarskap och kommunikation.

5. Lär dig och utmanas av nya situationer

När man hamnar i nya situationer och miljöer tar man med sig lärdomar inför nästa gång, vilket ger en självförtroende och förberedelse för förändringar, man blir mer självsäker och vågar ta sig framåt för att man vet hur man kan hantera nya och oklara situationer.

Allt som allt du skapar för dig själv genom nya livserfarenheter är något du får när du tar dig till nya platser och det är svårt att ta del av på samma sätt hemifrån. Det är inte längre en fråga om du borde göra det, utan när du ska göra det.

Läs mer om EFs språkresor och utbildningar för vuxna samt säkerhetsåtgärder kring Covid-19 på www.ef.se