HELA LISTAN: Årets 100 uppstickare
10 Dec 2014 kl: 00:00

HELA LISTAN: Årets 100 uppstickare

Topplistan: Plats 30-1

1. Mehrdad Mahdjoubi, 25 år

Entreprenör och vd för Orbital Systems

lista_mehrdad

Foto: Christian Gustavsson.

Mehrdads dusch sparar stora mängder vatten och energi – samtidigt som den mycket väl kan ändra både synsätt och förutsättningar kring vatten som livsviktig resurs. Läs om arbetet med uppfinningen som tog Mehrdad Mahdjoubi, entreprenör och vd för Orbital Systems, till förstaplatsen på 2014 års Uppstickarlista.

Läs hela intervjun med Mehrdad här!


2. Liv Strömquist, 36 år

Serieskapare

lista_stromquist

Foto: Livia Rostovanyi.

Serieskapare, poddare, underhållare, folkbildare och har under 2014 varit mer aktuell än någonsin, inte minst genom sin bok Kunskapens frukt som kretsar kring det kvinnliga könsorganet.

Läs hela intervjun med Liv här!


3. Caroline Walerud, 24 år

VD och medgrundare, Volumental

lista_walerud

Foto: Christian Gustavsson.

Redan som 14-åring såg Caroline Walerud sin första affärsmöjlighet. Det fanns nämligen inget gott bröd i närheten av hennes familjs sommarstuga, så hon bakade eget, knackade på grannarnas dörrar och sålde bröd som smör. Entreprenörssinnet har bara vuxit sig starkare med åren. I dag, tio år senare, är hon VD på och medgrundare av det snabbväxande teknikbolaget Volumental. Ett bolag som planerar att göra 3D-scanning och tillverkning till vardagsteknik.

Läs hela intervjun med Caroline här!


4. Annie Lööf, 31 år
Partiledare, Centerpartiet
Står för årets återhämtning inom politiken. Från att mätningar visade att Centerpartiet riskerade åka ur Riksdagen ledde hon partiet till 6,1 procent, vilket är det fjärde största i landet. Centerpartiets väljarstöd ökade även i EU-parlamentet från tidigare 5,5 procent till 6,5 procent. Har även varit den mest framstående profilen i Alliansen efter att Reinfeldt försvunnit från rampljuset sedan han valde att avgå som partiledare för Moderaterna.

5. Charlotte Kalla, Anna Haag, Emma Wikén och Ida Ingemarsdotter, 27, 28, 25 och 29 år
Skidåkare
Svenska guldhjältarna som skrev historia i OS i Sotji med sin nervkittlande stafettvinst. Prisades även av Kronprinsessan i somras då de tillsammans med herrstafettlaget delade på Victoriastipendiatet.

6. Agnes-Lo Åkerlind, 34 år
TV-producent
Samtidens mest intressanta tv-producent som i år gjort succé med SVT-programmet Jills Veranda.

7. Jack Werner, 25 år
Journalist
Ansvarar för Metros framgångsrika Viralgranskare – som källgranskar historier som sprids i sociala medier. Viralgranskaren vann Stora Journalistpriset i kategorin Årets förnyare. Jack är dessutom aktuell med boken Creepypasta: spökhistorier från internet. En bok om digitala spökhistorier där uråldrig folklore möter internets kollektiva skaparkultur och virala förmåga.

8. Isaac Kiese Thelin, 22 år
Fotbollsspelare
Årets mest uppstickigaa fotbollsspelare som varit en stor bidragande källa till att Malmö FF nått Champions League och att U21-landslaget gått till slutspel.

9. Aida Hadzialic, 27 år
Gymnasie- och kunskapsminister (S)
Jurist från Halmstad som i år blev Sveriges yngsta minister genom tiderna när hon utsågs till ny gymnasie- och kunskapsminister.

10. Felix Kjellberg, 25 år
Youtube-profil
Har under pseudonymen PewDiePie länge varit en superstjärna inom gamervärlden med miljardpublik på sin Youtube-kanal och rankas även som den rikaste Youtube-stjärnan i världen. I år har även gemene svensk fått upp ögonen för mannen bakom PewDiePie, framför allt genom Felix Kjellbergs sommarprat tidigare i år.

11. Bianca Kronlöf och Tiffany Kronlöf, 29 och 27 år
Underhållare
Systrarna Kronlöf har haft ett framgångsrikt år bakom sig där de bland annat har hyllats för den feministiska humorserien Full Patte där de driver hejdlöst med sex, kroppsvätskor, politik – helt enkelt med det mesta. Duon har även fått beskedet att de ska vara förakt till stjärnkomikern Eddie Izzard, som kommer till Sverige nästa år. Bianca syns även på Dramaten i pjäsen ≈ [ungefär lika med].

12. Carolina Neurath, 29 år
Journalist
Har ett framgångsrikt år i bagaget där hon hyllats och vunnit flera priser för sina granskningar av finansvärlden. I oktober utsågs hon bland annat till en av världens bästa grävande journalister av tidningen Monocle. Även aktuell med den granskande boken De svenska riskkapitalisterna, skriven tillsammans med kollegan Jan Almgren.

13. Tim ”Avicii” Bergling, 25 år
Musiker
Blott 25 år men redan en av Sveriges största artister genom tiderna, med världen som sin arbetsplats. Fick årets musikexportpris av f.d. handelsminister Ewa Björling tidigare i år.

14. Karin Nilsdotter, 39 år
VD, Spaceport Sweden
Vill göra Sverige, med Kiruna i spetsen, till Europas främsta rymdnation i rymdturismens tidsålder. Har i år utsetts till den sjätte mest inflyteserika personen i världen och utsetts till Årets teknikkvinna av Saab.

15. Nina Åkestam, 30 år
Reklamforskare
Reklamforskare, skribent, författare och föreläsare som i år verkligen slagit igenom för den breda allmänheten, inte minst tack vare sin bok Meningen med hela skiten.

16. Kringlan Svensson, Liv Strömquist, Nanna Johansson, och Ola Söderholm, 33, 36, 28 och 32 år
Podcastprofiler, Lilla Drevet
Tidigare P3-profiler som skapade den oerhört vältajmade podden Lilla Drevet, som fått stort genomslag i år. Podden görs med den ironiskt klockrena samarbetspartnern Akademikernas a-kassa samt i samarbete med Aftonbladet Kultur.

17. David Forsberg, 25 år
Initiativtagare till Tornedalen Pride
En av eldsjälarna bakom Tornedalen Pride, som är superprideårets mest uppstickiga pridefestival. Genomfördes tillsammans med Johanna Sirkka, Rebecca Digervall, Andreas Jakopsohn, Veronica Kumpula, Magnus Jakopsohn och Marika Solgevik Svala.

18. Markus Persson, 35 år
Grundare och tidigare VD, Mojang
Markus Persson som utvecklat succéspelet Minecraft har blivit en superstjärna i spelbranschen. Hans resa är en Askungeberättelse som spelintresserade velat höra som godnattsaga varje kväll de senaste fyra åren. Och i år när affären med Microsoft blev klar fick sagan också ett kvitto som affärsvärlden kan förstå: närmare 18 miljarder kronor. Och Markus ger sig ut på nya äventyr.

19. Erik Ringertz, 39 år
VD, Netlight
VD på IT-konsultbolaget Netlight som utsetts till Årets chef på Chefsgalan tack vare sin moderna ledarstil som lockar talanger och som ger en skymt av hur morgondagens ledarskap kan se ut.

20. Simon Kyaga, 38 år
Överläkare i psykiatri
Har doktorerat i sambandet mellan kreativitet och psykisk sjukdom, och som genom sitt sommarprat i år fört upp det intressanta och laddade ämnet på agendan.

21. Kim Jakobsson, 27 år
VD, Ungdomar.se
Kim har under 2014 drivit igenom den stora hållbarhetsturnén we_change för landets gymnasieungdomar. Var även en av finalisterna till titeln Årets Unga VD som delas ut av ledarskapssajten Motivation.se och utbildningsföretaget Executive People.

22. Linda Pira, 29 år
Rappare
Även om hennes musikaliska genombrott skedde redan för ett tag sedan har rappgurun Linda Pira i år verkligen slagit igenom för den breda massan genom sitt sommarprat. Dessutom tog sig remixen av hiten Knäpper mina fingrar in på Digilistan.

23. Leo Razzak, 27 år
Social entreprenör
Engagerad i flertalet projekt så som Fryshuset. Han ledde bland annat den första stora direktsända valdebatten tillsammans med Anne Lundberg i år, och spelar gangsterkaraktären Nima i TV4:s dramakomedi Torpederna.

24. Sissela Nordling Blanco, 26 år
Talesperson, FI
Talesperson för Feministiskt Initiativ och en av nyckelpersonerna bakom partiets frammarsch 2014 som tog dem in i EU parlamentet och 13 kommuner. Själv är Sissela numera en av Stockholms Stads högsta politiker samt ordförande för det nyinrättade rådet för mänskliga rättigheter.

25. Simon Werbart Flato och Markus Danell, 29 och 27 år
Grundare av Sustainergies
Har grundat ett ambitiöst projekt som heter Sustainergies, som för studenter och arbetsgivare samman i ett hållbarhetsperspektiv. Markus har även prisats som Årets civilekonom av Civilekonomerna.

26. Felicia Margineanu, 21 år
Entreprenör
Felicia Margineanu startade i somras, tillsammans med en partner, Oh Snap! Sweden. Företaget är en fotoverksamhet för tjejer mellan 7 till 21 år, där kameran är ett verktyg för kommunikation, samhällspåverkan och empowerment.

27. Josefin Landgård, 31 år
VD och grundare av Kry.se
Vd och medgrundare av Kry.se som ska ta doktorn till datorn och skapa Sveriges första vårdcentral på nätet. Juryn spår att Kry kommer kunna revolutionera sjukvårdsbranschen i framtiden.

28. Robin Liendeborg och Elin Woksepp Åleheim, 26 och 29 år
Grundare av Comic Health
Sociala entreprenörer som ligger bakom Comic Health – en interaktiv pekbok med ett mediebibliotek som förklarar vårdprocesser på användarens modersmål,före, under och efter vårdbesöket. Comic Health är det första IT-stödet för interkulturell kommunikation i vården, och har blivit ett framgångsrikt projekt i Linköpingsregionen.

29. Cecilia Andrén Nyström, 23 år
Grundare och verksamhetschef, Futebol Dá Força
Grundare av tränarutbildningsprogrammet Futebol Dá Força som jobbar för att stärka tjejers självförtroende med början på fotbollsplan och sedan vidare i livet. Prisad i år av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap.

30. Eliza Kücükaslan, 32 år
Landschef, Milvik
Landschef i Ghana för Milvik som under namnet BIMA säljer liv-, olycksfalls- och sjukförsäkringar som distribueras via mobiltelefoner. Korades den 13 maj till Framtidens kvinnliga ledare av Sveriges chefsorganisation Ledarna.

Heta listan: Plats 65-31

I alfabetisk ordning.

Aida Chehrehgosha, 35 år
Hajpad konstnärlig fotograf som i år debuterade som kostymansvarig på pjäsen Utvandrarna på Stadsteatern.

Alve Högman, 30 år, Sayan Abdulrahman, 27 år, Michel Aller Muñoz 27 år och Fazeela Selberg Zaib 31 år
Ligger bakom en framgångsrik studiemotiverande kurs på Kista Folkhögskola, som nu även hålls för nyanlända flyktingar.

Amanda Lundeteg, 30 år
Vd för AllBright. Var en av årets finalister i tävlingen Årets unga vd.

Athena Farrokhzad, 31 år
Poet och dramatiker vars sommarprat väckte stor uppståndelse.

Barakat Ghebrehawariat, 33 år och Nachla Vargas Alaeb, 28 år
Har tagit Revolution Poetry (nätverk som skapat en mer förortsförankrad poesiscen) på en rikstäckande turné.

Brita Zackari, 30 år
Radiopratare och manusförfattare som debuterade framför tv-kameran som programledare i Inte okej.

Charlie Eriksson, 23 år
Grundat Aldrigensam, ett informationsprojekt om psykisk ohälsa bland unga som fått stor uppmärksamhet i år.

Daniel Riazat, 23 år
En av riksdagens yngsta ledamöter. Ny utbildningspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Emil Johansson, 23 år
Blivit en världskänd tekniknörd genom sina TED Talks och LotrProject, ett släktträd över Sagan om Ringen.

Emmelie Renlund, 25 år
Första kvinnan att väljas in i fackförbundet Byggnads styrelse.

Faje Gani, 34 år
Vd och nybliven delägare på Nöjesguiden.

Filip Fastén, 25 år
Utsedd till Årets kock. Arbetar till vardags på Restaurant Frantzén.

Ida Klamborn, 28 år
Stod för en av Stockholms modeveckas mest hyllade visningar. Utsedd till Årets nykomling av H&M och Elle.

Johan Rikner, 35 år
Dragit igång viralsajten Newsner.com som snabbt blivit en klicksuccé.

Kalle Zackari Wahlström, 33 år
Bokaktuell träningsprofil som slagit igenom i tv-programmet Svett & Etikett.

Kristin Öster, 27 år
Ny ordförande för Sacos studentråd.

Lilla Namo, 26 år
Rappare som uppmärksammat situationen i Mellanöstern via tröjor med trycket Peshmerga ”den som möter döden”.

Lisa Eriksson, 26 år
Komiker som blev Årets nykomling på svenska Stand up-galan.

Louise Eriksson, 28 år
Startat appen Vint som sammanför idrottsledare med träningssugna amatörer.

Love Antell, 34
Musiker och konstnär som slagit igenom hos den breda allmänheten genom TV-programmet Så mycket bättre.

Madeleine Opira, 33 år
Startat #Förorten i media, ett projekt för att motverka den traditionellt negativa bilden av förorten.

Malin Cronqvist, 26 år
Startat Help to Help, som crowdfundar utbildning åt studenter i Tanzania. Utsedd till Årets nytänkande student.

Milad Mohammadi, 25 år
Tidigare uppstickare som platsar i år igen för sitt engagemang i samhällsfrågor.

Navid Modiri, 31 år
Kört en golfrunda med Jimmie Åkesson, sommarpratat och väckt debatt med öppet brev om utseendehetsen bland unga.

Nour El-Refai, 27 år
Ledde Sveriges största program Melodifestivalen tidigare i år.

Patricia Palma, 31 år, Daniella Johansson, 27 år och Paulina López, 30 år
Startat projektet Orten i fokus för att motivera och engagera förortsbor att berätta sin historia och visa orten som de ser den.

Petra Marklund, 30 år
Debuterat som programledare för Allsång på Skansen. Den första kvinnliga sådana.

Rachel Brathen, 26 år
Bokaktuell yogainstruktör och instagramgigant, mer känd som Yoga Girl.

Sanna Lundell, 36 år
Lyft frågan kring medberoende genom dokumentärserien Djävulsdansen, som hon ledde med Ann Söderlund.

Sanna Nielsen, 29 år
Melodifestivalvinnare, brons i Eurovision Song Contest och sommarpratare.

Seher Yilmaz, 28 år
Ny ordförande för Rättviseförmedlingen.

Silvana Imam, 28 år
Skivaktuell rappare, som är en aktiv debattör i kvinnofrågor.

Soran Ismail, 27 år
Komiker och debattör som blev den förste att motta Svenska FN-förbundets nyinstiftade MR-pris.

Vasilis Mavroudis, 34 år
Grundat det virtuella kontoret Guerilla Office, som i år spridit sig snabbt.

Virpal Singh, 26 år
Vinnare av årets Urban Resilience Challenge för sin idé ”RoboSweeper” som ska förbättra urbana miljöer och människors hälsa.

Varma listan: Plats 100-66

I alfabetisk ordning.

Adina Romare, 21 år
Skapat fantasy-historien Gabriel Klint, för att minska psykisk ohälsa hos unga.

Anna Holmlund, 27 år
Skicrossåkaren vars knä har varit så skadat att läkarna tidigare dömt ut hennes karriär. I år tog hon OS-brons i Sotji.

Anne Lichtenstein, 34 år, Eleanor Lichtenstein, 26 år och Josefine Westberg, 31 år
Grundat udda.org som arbetar för att minska tabun kring ung depression.

Annelie Salminen, 29 år
Har skrivit en normmedveten alfabetsramsa som också blivit bilderboken Modingarna och alfabetet. Utsedd till Årets sociala entreprenör av SEB.

Birgitta Ohlsson, 39 år
Folkpartiets mest kryssade politiker i riksdagsvalet. Har fått en ny toppost som utrikespolitisk talesperson.

Carl Bärstad, 28 år
Fått tusentals barn att börja leka med teknik via Kids Hack Day.

Daniel Daboczy, 37 år
Grundat FundedByMe, som i år blivit en av världens ledande crowdfundingsajter.

Deniz Chaban, 29 år och Sebastian Hartman, 29 år
Utsedda till Årets unga entreprenörer för Touchtech som utvecklar kommunikations- och produktivitetslösningar.

Emma Claesson, 39 år
Chefstalang som tidigare i år utsetts till Årets unga chef på Chef-galan.

Farzad Khoshnoud, 28 år och Niccolas Albiz, 24 år
Hjärnorna bakom World Values Day, eventet som uppmuntrar till medvetet värderingsdrivna karriärval.

Fredrik Hamilton, 24 år och Axel Warg, 25 år
Hjälper transportföretag att hålla reda på körningar via Sendus Fleet.

Fridolina Rolfö, 21 år
Fotbollsspelare i Linköpings FC som sänkte Liverpool med hattrick i oktober.

Gabriel Wikström, 29 år
Ny på den tunga posten som folkhälso-,sjukvårds- och idrottsminister.

Hala G. Asfar, 26 år
Vill locka unga att bli entreprenörer via projektet Idea Talks.

Helin Aro, 37 år, Zevi Batti, 22 år och Jîyan Aro, 31 år
Arrangerade i oktober stödgalan Rent vatten – en mänsklig rättighet.

Johan Eriksson, 29 år
Kökschef på Oaxen. Har utsetts till Årets unga branchstjärna av Vista Stockholm.

Johan Wendt, 36 år
Bildat Kodcentrum som ger gratis utbildning i programmering till unga.

Johnny Lindqvist, 37 år
Har lett arbetet med No Hate Speech Movement, med hopp om att få bort hatet på nätet.

Jonas von Essen, 23 år
Segrare (i år igen) i Minnes-SM och satte även nytt världsrekord i ”talade siffror”.

Judith Kiros, 25 år och Mireya Echeverría Quezada, 30 år
Lyfter ämnet rasism på ett nytt sätt i podden Hämndens timme.

Linda Falkboman, 26 år, Stefan Falkboman, 25 år och Iliana Björling, 28 år
Har drivit det framgångsrika entreprenörsprojektet A working future i Uganda tillsammans med Plan International.

Linda Sundberg, 23 år
Årets unga kock, som till vardags arbetar på Den Gyldene Freden.

Lisa Kings, 36 år
Blev i år lektor vid Södertörns högskola. Forskar om förortens civilsamhälle.

Martin Källström, 39 år
Multientreprenör som är hjärnan bakom nylanserade Narrativekameran.

Michaela Möller, 31 år och Anders Rydell, 32 år
Väckt debatt med boken Broilers: De nya makthavarna och det samhälle som formade dem.

Michel Issa, 28 år
Bokaktuell munk och multientreprenör.

Mikaela Laurén, 38 år
Världsmästare i boxning.

Niklas Bäckström, 25 år
Debutant i Ultimate Fighting Championship som besegrade motståndaren i första ronden.

Renas Faik, 25 år
Debattör rörande rasistiskt våld och polisens förhållande till boende i miljonprogram.

Sarah Sjöström, 21 år
Tog världsrekord när 50 meter fjäril avgjordes under SM-veckan i Borås.

Sven Paulin, 27 år och Daniel Krusenstråhle, 37 år
Utvecklat det digitala projektledningssystemet Fieldly som fått stor uppskattning i byggbranschen.

Tobias Nordling, 31 år
Fastighetsmäklare och finalist till utmärkelsen Årets Mäklarprofil.

Tanmoy Bari, 25 år, Simon Kalicinski,25 år, Mohammed Al Abassi, 28 år och Fredrik Hagblom, 25 år
Hjärnorna bakom appen Greenely, som gör att du kan hålla koll på elräkningen.

Vigor Sörman, 34 år
Har med Youtube-nätverket Splay i år fått uppemot 40 miljoner visningar i veckan.

Zana Muhammad, 32 år
Leder Interreligiösa Centret och har gjort en viktig insats för att hindra unga att åka och strida för Islamiska Staten (IS).