Guide för dig som är ny på jobbet
17 Jun 2021 kl: 00:00

Guide för dig som är ny på jobbet

I vanlig Shortcut-anda började vi med att konsultera våra experter på Flashback Forum. Efter att ha läst första sidan i tråden “Ny på jobbet, vara social” och sett användaren Bizmarcks kommentar (Gå rakt fram till den största killen och nita honom. Då kommer alla tycka att du är cool och du kommer få ”fett” med respekt) bestämde vi oss dock för gå vidare till andra källor med mer konventionella råd. 

Förbered dig för en utmattande första vecka

Du kommer att bli otroligt trött av alla nya intryck. Vi har alla gått hem efter den första veckan på jobbet och stupat i sängen utan att ens ha orkat ta av oss jackan. Se därför till att preppa lite i förväg, lägg en söndagkväll på att göra matlådor så att du slipper att laga mat på kvällarna under din första jobbvecka. Om du tycker att det är att ha lite väl mycket framförhållning, testa att beställa hem en matkasse med snabba och enkla recept. Tänk också på att inte äta skräp! Det gör dig ännu segare. 

Du kan inte allt på momangen – och det är normalt

Det tar tid att lära sig ett nytt jobb. Bli inte stressad för att du inte direkt kommer in i och kan  arbetsuppgifterna. Känner du dig osäker, tveka inte att fråga en kollega eller chefen. Det är ingen som förväntar sig att du ska kunna allt redan från start!

Bjud in dig själv

Ta för dig! Förvänta dig inte att bli medbjuden till lunch eller fika , eftersom dina medarbetare förmodligen är lika blyga inför dig som du är inför dem. Ta därför kontroll över situationen själv och fråga om du kan haka på. Att komma in på en ny arbetsplats med självförtroende – även om det är spelat – ger dig en väldigt mycket enklare start!

Kommunicera dina stress-triggers

Om du vet om vad som är orosmoment eller som stressar dig på arbetsplatsen, var inte rädd för att kommunicera det med din chef och dina kollegor direkt. Detta signalerar att du känner dig själv och vet vilka gränser du har. Om du sätter tydliga ramar för vad som får dig att prestera allra bäst kommer du både att trivas bättre på arbetsplatsen och manifestera en bild av dig själv som kompetent och högpresterande. 

Var dig själv

Du kommer tids nog att komma in i jargongen på arbetsplatsen. Att känna sig lite utanför i sammanhållningen början är inget ovanligt alls. Det finns inget bättre sätt att komma in i tugget än att vara dig själv och bjuda på din personlighet. Man märker ofta när någon försöker förställa sig, vilket gör att dina kollegor kan bli obekväma. Om du är en introvert person kan du satsa på ett neutralt förhållningssätt i diskussioner, men engagera dig mer aktivt i småpratet. Om du är extrovert, var lite försiktig med hur du skämtar de första dagarna och känn in jargongen.

Kom i tid, gå i tid!

Under den första tiden är det speciellt viktigt att du visar respekt och hänsyn både för arbetsgivaren och dina kollegor. Kom då för guds skull inte för sent! Se istället till att ge dig själv extra marginaler: ställ alarmet tidigare än vad du egentligen behöver, ta en tidigare buss eller tunnelbana, ja du fattar. Att inte gå tidigare kanske är en självklarhet, men stanna inte kvar för sent heller. Detta kan göra att du uppfattas som långsam eller lite inkompetent.

Vi på Shortcut vet att vi har Sveriges allra mest proffsiga och kompetenta läsare, så tro oss: det kommer att gå utmärkt! Stort lycka till på nya jobbet, hoppas att du trivs!