Ger utlandsstudier bättre karriärmöjligheter i Sverige?
19 Apr 2021 kl: 00:00

Ger utlandsstudier bättre karriärmöjligheter i Sverige?

Världen blir för varje dag mer och mer globaliserad, idag är vi mer anslutna än någonsin och EFs språk- och utomlandsresor ger dig tillgång till värdsuppleverser som styrker dina språkkundskaper, världserfarenhet, och CV. Att ha internationell erfarenhet kan vara fördelaktigt för att skapa en stark och långvarig karriär för dig personligen. Arbetsgivare letar efter talanger som har studerat utomlands för att att de ofta har skapat sig andra erfarenheter, då personer som studerar utomlands visar sig ofta vara mer drivna och villiga att prova nya saker och lösningar. Detta skapas av det självförtroende som krävs för att ta itu med obekväma och nya inställningar.

Bygg ett internationellt nätverk

Att studera utomlands ger dig möjligheten att träffa nya människor med olika bakgrunder. Ett tips är att hitta ett gemensamt forum där de du träffar är unga yrkesverksamma med driv som också arbetar för företag spridda över hela världen. Som en internationell student kommer du att lära känna en uppsjö av andra nationaliteter och kulturer, för att studenter kommer från en mängd olika bakgrunder. Det betyder att du kan komma att kunna utveckla ett världsomspännande kontaktnätverk fyllt av andra yrkesverksamma. Genom att bygga ett internationellt nätverk tidigt kan du komma att ha nytta av dina kontakter när du letar efter karriärmöjligheter eller partners utifrån ett affärsperspektiv.

Den stora frågan: Liten eller stor studentstad – vad ska man välja?

Det som är obekvämt innebär ofta att du växer som person

Genom att bo och studera utomlands utmanas du att lära dig nya rutiner och ta dig an nya situationer. Du kan komma att lära dig dig att navigera i nya former av kollektivtrafik, registrera dig i landets olika system, samt få prova nya smaker och dofter. Du lär dig också att lösa problem även när du känner att alla odds är emot dig. Ponera att du i ett nytt land att du plötsligt finner dig i att du blir utelåst ur din lägenhet på tvättdagen, din telefon är inne i lägenheten och alla dina grannar är på jobbet. Du har fastnat utanför din lägenhet med alla dina kläder och inget sätt att komma in. Du har inget annat val än att testa dina färdigheter för problemlösning för att komma fram till den mest effektiva och kreativa inställningen att komma ta dig in. Efter detta är det enkelt att tillämpa dina svala, pragmatiska, problemlösande förmågor i näringslivet.

Gör dig redo för en internationella karriär

När du studerar utomlands i en ny stad representerar du en av de många nationaliteterna vilket skapar en intressant ny mix. Genom att träffa människor från hela världen kommer du att presenteras för olika kulturer och åsikter som skiljer sig från dem i ditt hemland. Din naturliga väg kommer att utmanas, dina perspektiv kan förändras och din respekt för de många olika kulturer kan komma att öka kraftigt. Genom att studera utomlands lär du dig att sätta dig in i andras situationer och perspektiv, hur de har växt upp påverkar dem såklart. Detta kan komma att göra dig till en bättre affärsperson eftersom du lär dig att ta hänsyn till andras åsikter och värderingar och därmed presentera flera olika, ofta nya, lösningar.

Lär dig ett nytt språk

I vår globaliserade värld är språkkunskaper något som fler och fler rekryterare och företag efterfrågar. Att kunna flera språk gör att du kan bli en viktigare tillgång för företag som arbetar internationellt, eller som planerar att expandera ut i världen. Att kunna tala flera språk flytande kan visa sig fördelaktigt, samt att fördjupa sig i andra kulturer i länder visar också att du har en förståelse för deras värderingar och tillvägagångssätt. Detta kan vara till stor hjälp när du arbetar med företag i andra länder då du kan tillämpa din kunskap om deras kultur för att säkerställa att ditt företag skapar en lokal strategi i er globaliseringsutveckling.

Hur bra är din engelska?

EFs språkresor och utomlandsstudier vidgar dina horisonter och kan skapa flera fördelar i din karriär. Att kunna sätta dig in i perspektivet som lokalbefolkningen så lär dig att förstå världen genom en eller flera andra linser, ett vanligt uttryck är ju att man sätter på sig deras glasögon. Dina erfarenheter samt EFs utomlandsstudier kommer att lära dig vikten av diversifiering och du lär dig även att respektera olika sätt att tänka – vilket gör dig till en tillgång för alla företag du arbetar för i framtiden.

Läs mer om språkresor, utlandsstudier, och EFs destinationer på EF.se!

Var bör du studera utomlands?