Fyra tips till allergiker inför pollensäsongen
Din livsstil 1 Apr 2022 kl: 09:00

Fyra tips till allergiker inför pollensäsongen

Den svenska pollensäsongen står nu för dörren, i södra och mellersta Sverige har hassel och al redan börjat blomma. Folkhälsomyndighetens nya riskanalys visar att pollenallergiker kommer få det allt tuffare i framtiden. Som tur är kan man få lite lindring genom några enkla åtgärder och smarta tekniska lösningar. 

Sveriges pollensäsong sträcker sig från februari till september. Pollen från lövträd, gräs och gråbo är sorterna som de flesta pollenallergiker reagerar mest på. Men Folkhälsomyndigheten varnar även för att varmare väder och förändringar i nederbörd gör pollensäsongen längre och möjliggör för främmande pollenarter att färdas större sträckor. Detta resulterar i att de 30 procent av landets befolkning som lider av pollen har en lång och tuff tid framför sig.

Tips till hemmet
Inomhusmiljön spelar stor roll i hur allergiker mår under pollensäsongen. tado som tillverkar produkter för smart klimatkontroll i hemmet menar att det finns saker man kan göra för att dämpa symtomen. 

  • Övervaka luftfuktighetsnivån inomhus och se till att den befinner sig mellan 40 och 60 procent då det påverkar allergisymptomen positivt.
  • Dammtorka och dammsug ofta. Damm kan vara lika irriterande som pollen eller gräs. Därför är det viktigt att du gör en rejäl vårstädning hemma.
  • Rensa din luftkonditioneringsapparat eller värmepump. Detta eftersom damm och pollen älskar att bo där.
  • Håll dina fönster stängda under de mest intensiva perioder för att undvika allergener i huset. Vill du ventilera huset görs det med fördel på morgonen, när koncentrationen av pollen i luften är på de lägsta nivåerna.

– Våra användare är precis som allmänheten bekymrade och vill veta vad som finns i luften de andas in. Våra smarta termostater, appar och vår mjukvara är alla utvecklade för att leverera det perfekta inomhusklimatet som är komfortabelt, energismart och självklart även hälsosamt, förklarar Christian Deilmann, medgrundare och produktchef på tado. 

Med smarta tekniska lösningar för både inomhus- och utomhusmiljö behöver man oftast inte köpa ny och dyr hårdvara.  Man kan via sin mobiltelefon se luftfuktigheten och få en sammanställning för varje rum genom olika data-observationer, tillsammans med tips och råd om hur luftkvaliteten kan förbättras. Luftkvalitetsindex som Tado-appen använder sig av håller reda på luftkvalitetsnivå utomhus och kan löpande ge information om pollennivåer och luftföroreningar.