Framtidens kvinnliga ledare 2008
26 Maj 2008 kl: 00:00

Framtidens kvinnliga ledare 2008

Sveriges styrelserum befolkas sakta men säkert av unga, smarta och självsäkra kvinnor. Tack och lov, säger vi. För andra året i rad utser Shortcut och Ledarna landets 75 mest inflytelserika unga kvinnor i ledande ställning.

Flera hundra unga kvinnliga ledare inom näringsliv, politik, kultur och offentlig verksamhet som har granskats och bedömts. I arbetet har cv:n granskats och både de nominerade och personer i deras omgivning har intervjuats. Nedan ser du listan för 2008! Kriterierna för en nominering är att man ska vara en kvinna i ledande befattning och född tidigast 1972.

Personen ska även uppfylla följande:
✔ Resultat: Har ansvar att utveckla och leda, till exempel som chef över ett visst antal anställda, har ekonomiskt ansvar, verksamhetsansvar eller uppvisat betydande resultat.

✔  Personliga egenskaper: Har goda ledaregenskaper som främjar utveckling hos de anställda, har mod att ställa krav och förmåga att skapa goda relationer.

✔ Potential: Har visat en stark personlig utvecklingstakt under det senaste året, uppvisar handlingskraft och ambition, är förändringskompetent och nytänkande samt har visioner

1. Anna Eckerse Svensson, 28
operativ chef MTG Radio
Blev nyligen även styrelseledamot i Stockholmsmässan (Älvsjömässan). Har även tagit en stor ledarroll för Unga Affärskvinnors nätverk.

2. Ingrid Larsby Arvered, 30
category manager Investments Sandvik
Har ett globalt kommersiellt ansvar/inköpsansvar för investeringar
inom sin affärsgrupp Sandvik Materials Technology. Sitter med i styrelsen i sin bostadsrättsförening där hon ordnar
aktiviteter (berättarkvällar, ost- och vinprovning mm) för
medlemmarna, varav många är äldre och har svårt att komma
iväg till sina anhöriga.

3. Åsa Keller, 35
vd Homemaid
Företaget blomstrar under Åsas ledning. Homemaid räknar med
en mycket stor tillväxt framöver, mot bakgrund av att skatteavdrag
för hushållsnära tjänster har blivit lag, samt att verksamhetsområdet
under september växte med 50 procent mot samma period föregående år.

4. Sofie Erblad, 31
fd koncernchef Medicore
Som grundare och vd för ett företag som sysselsätter 1 800 tandläkare, läkare, sjuk- och undersköterskor visade Sofie Erblad att hon är en ung ledare med extraordinär handlingskraft. I januari sålde hon Medicore efter att ha tagit företaget till positionen som det största bolaget inom sitt segment: uthyrning av vårdpersonal. Var vi får se henne härnäst är ännu oklart, men hennes utpräglade engagemang som ledare och den potential hon besitter lär föra henne långt även i framtiden.

5. Magdalena Hermelin, 32
projektledare Cancerfonden
Kvinnan som fick Globen i Stockholm att vara upplyst i rosa under en hel månad. En innovativ ledare som verkligen har åstadkommit mycket på kort tid i sin roll som projektledare för Rosa Bandet. Hon når toppen på listan både för sina resultatmässiga bedrifter inom företaget och för sina ledaregenskaper, som ligger till grund för en stor del av Rosa Bandets framgång, samt sitt engagemang för att inspirera andra kvinnor att våga ta chefsrollen.

6. Mernosh Saatchi, 28
vd Humblestorm
Startade marknadsföringsföretaget Humble­storm som 25-åring och har på tre år fått det att växa till drygt 30 miljoner i omsättning. Hon arbetar hårt med att få medarbetarna att växa och ta sig an nya roller. Hon är också en stark förebild i sitt ideella engagemang som rådgivare och mentor, bland annat för gymnasieelever som startat egna företag. Sedan i somras sitter hon även med i Microsofts styrgrupp för internkommunikation.

7. Kristina Lidehorn, 34
chefsjurist TV4
Specialist på medie- och underhållningsrätt som med sin färgstarka ledarpersonlighet har möjlighet att gå riktigt långt. Hon verkar i ett mansdominerat yrke, och med sin uppnådda position och sitt engagemang som mentor och i jämställdhetsfrågor är hon en förebild och en murbräcka för unga kvinnor i branschen. Sitter med i TV4:s ledningsgrupp och försöker aktivt få in fler kvinnliga jurister på TV4. Hon är också mentor i Stockholms universitets mentorsprogram Adastra och kolumnist i branschtidningen Legally Yours.

8. Lisa Lindström, 33
vd Doberman
Leder webbyrån som utsågs till Sveriges bästa arbetsplats 2007 av Alecta. Som vd är hon en stark förebild i sitt engagemang och sitt strategiska synsätt på organisations- och personalutveckling, samt sin förmåga att skapa delaktighet bland de anställda. Hon engagerar personalen i all aktivitet rörande Doberman och är en anlitad föreläsare inom området ledarskap.

9. Anna Omstedt Lindgren, 33
vice vd Svenska Dagbladet Digitala Medier
Från att grunda och bygga matlagningssajten Tasteline till positionen på Svenska Dagbladet har Anna O Lindgren bevisat sig vara en stark ledare. Under året har hon även varit verksam i tre olika styrelser: Tasteline Sweden AB, NORM (Nordic Market Research AB) samt SSE Business Lab (Handelshögskolan i Stockholms inkubator för entreprenörsprojekt).

10. Johanna Hagelberg, 35
vd NCC Purchasing
Som en av Sveriges få kvinnliga toppchefer inom byggbranschen har hon ett stort inflytande som hon använt till att både skapa starka affärsresultat och ta ett starkt socialt ansvar. Hennes organisation består av 70 medarbetare fördelade på 13 olika nationaliteter, och kontrollerar inköp för cirka fyra miljarder kronor, en tiondel av koncernens hela inköp. Hon har sett till att NCC som första byggbolag i Europa är medlem i Business Social Compliance Initiative i syfte att ta fullt socialt ansvar vid inköp på riskmarknader i lågkostnadsländer.

11. Susanne Holmström, 30
chef Tele2 Mobile
Som ny chef har hon genomgått en tydlig utveckling i sitt ledarskap och sin position jämfört med föregående år. Hon genomförde betydande och uppmärksammade förändringar redan på Optimal Telecom, där hon tidigare var vd. Hennes nuvarande ansvarsområde står för ca 60 procent av Tele2 Sveriges totala omsättning och närmare 75 procent av dess lönsamhet.

12. Theresa Thustrup, 29
redaktionschef E24
Kom från vd-stolen på Unga Aktiesparare där hon med sitt starka engagemang fick många killar och tjejer att själva utveckla sin förmåga att leda andra och att föra ut kunskap. Som redaktionschef på E24, Nordens största affärssajt, har hon på kort tid drivit företagets utveckling starkt framåt.

13. Lina von Post, 29
markn. chef Academic Work
Som marknadschef för Academic Work, där hon började för bara 3,5 år sedan, är Lina ytterst ansvarig för all extern kommunikation. Bland annat har företaget engagerat närmare 40 ambassadörer som har besökt campus med event vid 200 tillfällen och satt upp cirka 70 000 affischer.

14. Madelen Nilsson, 36
ordförande Naturvetareförbundet
Fysiker och meteorolog som nu basar över cirka 22 000 akademiker inom det naturvetenskapliga området och ett kansli med 25 anställda. När hon tillträdde fick hon också fart på fusionen med ett annat förbund – Agrifack. Tidigare försvarsmeteorolog på F21 i Luleå.

15. Anna Gullstrand, 26
operativ chef Deasign
En av de yngsta på årets lista. Började på Deasign som praktikant för två år sedan och gjorde raketkarriär. Kommunikationsbyrån har vuxit snabbt och har idag 25 anställda som Anna Gullstrand ansvarar över tillsammans med vd:n.

16 Therese Albrechtson, 22
vd bodyguard
Orädd entreprenör som vid 22 års ålder redan har hunnit starta två nya bolag med stark växtkraft samtidigt som hennes första företag Bodyguard har expanderat kraftigt. Inom Albrechtson Holding AB anordnar hon föreläsningar och debatter. I företaget Greyzone AB arbetar hon med formgivning och försäljning av smycken, kläder och inredning.

17. Åsa Hallert, 33
partner EQT
Åsa har utsetts till partner i fondfirman EQT efter att ha jobbat i bolaget i sju år. Hon är bolagets andra kvinnliga partner och dessutom den yngsta någonsin. Hon sitter även med i styrelsen för Aleris, som driver sjukvård och äldreomsorg i Skandinavien, samt i restaurangföretaget SSP.

18. Hanna Renlund Westerberg, 31
vd MTG New Media
Att räknas som en maktfaktor även när man är föräldraledig är ett tydligt tecken på att man hör hemma på den här listan. Hanna Renlund Westerberg ansvarar för MTG New Medias planer på att expandera, bland annat genom att integrera förvärven ZTV och Playahead. Det kommer att bli intressant att följa hennes fortsatta väg framåt när hon är tillbaka från sin mammaledighet – en tid där inte minst ledaregenskaperna och förmågan att utveckla smarta strategier sätts på prov.

19. Hanna Steiner, 34
vd Pool
Styr framgångsrikt sin reklambyrå med ett inspirerande ledarskap och sitt strategiska arbete med personalfrågor, såsom att skapa en god så kallad prestationskultur i organisationen. Pool är en reklambyrå med specialistkompetens inom digitala medier och har vunnit utmärkelser som Guldnyckeln samt nominerats till Sveriges bästa byrå av branschtidningen Resumé. Hanna Steiner är även rådgivare i nyföretagarprojekten Simway och Second Media.

20. Sofia Svantesson, 35
vd Ocean Observations
Har med sin ledarförmåga byggt vidare på sitt framgångrika företag som utvecklar användargränssnitt till mobiltelefoner. Ett bevis på hennes drivkraft är att hon fick in företagen brittiska 02, Maxis (Malaysias största operatör) och Ericsson som kunder under året. Ocean ska även pitcha på
Kazakhtel, Kazakhstans största företag.

21. Maria Karlsson, 28
CFO Bet24
Har gjort en snabb karriär och på kort tid fått stort ansvar på en position som traditionellt ofta innehas av män. Som finans­direktör har hon det övergripande ansvaret för budgetering, rapportering, cashflow, compliance och Bet24:s betalningsplattform.

22. Sara Möndell, 36
vd Text100
Sedan hon tog över ansvaret i augusti 2006 har hon satsat på att alla anställda ska få chansen att utvecklas inom det som de brinner för eller har förmågan till. Genom att koppla samman enskilda medarbetares önskemål med affärsmål har hon fått företaget att växa och skapat nöjda kunder.

23. Maria Rankka, 32
vd för Stiftelsen Fritt Näringsliv, vd Timbro
Har bland annat förnyat tankesmedjan Timbro genom att fysiskt flytta organisationen, byta grafisk profil, lansera podradio och producera egna program. Hon har också gått med i styrelsen för företaget Johnlook.com som erbjuder prisvärd grafisk formgivning på nätet, i samarbete med designern Diane von Furstenberg.

24. Sofia Högman, 34
handelssekreterare
Sveriges businessansikte i Norge sedan hösten 2006, tillika chef för Svenska Export­rådet i Oslo. Har i sin ledarroll skapat ett framgångsrikt team som har hjälpt svenska företag att göra Norge till Sveriges näst största exportmarknad. Personligen har hon fått en klar återkoppling från sitt kontor angående ledarskap, i form av ett nöjd-medarbetarindex på 82 procent.

25. Sara Damber, 30
projektledare AMV
En ledare med unikt engagemang och en imponerande utvecklingstakt. Som projektledare och ansvarig för Arbetsmarknadsverkets stora ungdomssatsning utvecklar hon en verksamheten som syftar till att Arbetsförmedlingen ska bli bättre på att nå och stödja unga människor, ett förändringsarbete som berör hela organisationen och hundratals arbetsförmedlare.

26. Johanna Ludvigsen, 28
vd AutoAct
Som ung vd för det nystartade Autoact, ett företag som förbättrar säljprocesser, annonsering och marknadsföring inom bilbranschen, har hon visat stark ledarförmåga och på kort tid byggt upp bolaget och ett starkt motiverat team.

27. Regina Kevius, 26
stadsdelsnämndsordf. Kungsholmen, Stockholms län
Ordförande för en stadsdel med 57 000 invånare och en budget på 900 miljoner kronor. Sitter även med i Stockholms kommunstyrelse och har som ledamot i kommunfullmäktige bidragit till reformer för kommunens invånare som äldrepeng, förskolepeng, en skattesänkning på 30 öre och en satsning på ”Snyggt och Tryggt” i den lokala stadsmiljön.

28. Bahare Hagshenas, 28
projektledare Svenska Scoutrådet
Arbetar med ledarskapsutveckling inom paraplyorganisation för Sveriges scouter, bland annat genom att skapa en gemensam plattform för de olika utbildningskulturer som finns inom rörelsen. Bahare Hagshenas är även ledamot i Delegationen för mänskliga rättigheter i Sverige och var tidigare ordförande för Röda Korsets ungdomsförbund (2003-2006).

29. Cecilia Fasth, 35
vd Skanska Fastigheter Göteborg
Som vd har hon det operativa ansvaret för investeringar, balans- och resultaträkning, personal med mera, i ett företag som agerar i en mansdominerad bransch. Hennes arbetsgivare är ett projektutvecklingsbolag som investerar byggföretaget Skanskas pengar inom fastighetsbranschen. Det kan handla om förvärv av mark, detaljplan­arbete och bygglov, uthyrning, byggnation, förvaltning och försäljning av fastigheter.

30. Marie Hagberg, 33
miljöchef SJ
Har genom hårt arbete genererat betydande resultat för SJ. Med sitt starka personliga engagemang i miljöfrågor har hon tagit en roll som ledare på miljöområdet. Hon har fått upp miljömedvetenheten internt och bland kunder genom att trycka på tågets miljöfördelar. Från en 8:e plats för bara två år sedan ligger nu miljöargumentet på klar 1:a plats bland SJ:s kunder. Detta har lett till ca 10 procent fler resenärer för företaget.

Heta listan: plats 31-50
(utan inbördes rangordning)

Anna Sandberg, 35,  Konsultchef BTS Sweden

Annika Ljungbeck, 34, Marketing Manager Foodservice & Concept,
Atria Scandinavia

Calill Odqvist, 34, Grundare/vd Light My Fire

Carolina Dybeck, 35, Finanschef Assa Abloy Centraleuropa

Cecilia Hållner, 35, Personalchef Radi Medical Systems

Clara Scherman, 34, Inköpschef TV4

Eva Westerberg, 26, Ordförande Saco Studentråd

Frida Billing, 31, Sverigechef IF Allianser Privatmarknad

Jennie Skogsborn, 32, vd Keybroker Scandinavia

Julia Norinder, 32, Konsultchef, Preera

Karin Pettersson, 32, Chef­redaktör tidningen Fokus

Karin Wahlén, 27, Pr- och informationsansvarig Piratförlaget

Katrin Lindahl, 30, IT-chef DnB NOR:s bankverksamhet i Sverige (sedan 1 oktober 2007)

Linda Zachrison, 35, Chef Publiken, Svenska Filminstitutet

Lotta Lindquist Brosjö, 35, Vd Bet24

Maria Bergfeldt André, 27, Marknadschef NetClean Technologies

Mika Burman Götz, 28, Webbkommunikativ chef Nordnet (fram till december 2007: vd Unga Aktiesparare)

Rebecca Hedlund, 34, Kommunikationschef Folktandvården Västra Götalands Län

Stina Honkamaa, 35, Vd Google Sverige (innan dess: vd Carat Sverige, samt del av Carat Nordic Management)

Tove Lifvendal, 34, Kommunikationsdirektör Svenskt Näringsliv

Varma listan: plats 51-75
(utan inbördes rangordning)

Anna Ek, 27, Ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Anna Levander, 30, Affärsutvecklingschef, Abbott Scandinavia

Bodil Prising, 34, Senior Business Manager, mobila konsumentmarknaden, TeliaSonera

Carin Bergendorff, 28, Produktionsledare Atlas Copco

Helena Salomonson, 29, Stabschef, Riksteatern Stockholm

Jessica Nauckhoff, 27, Marknadschef Faktum

Josefin Lindberg, 30, Grundare Streets

Jytte Guteland, 28, Ordförande SSU

Kajsa Hessel, 34, Sverigechef Thomson

Karin Fahlström, 30, Grundare Grooming.se

Karin Mattsson, 35, Ordförande Riksidrottsförbundet

Karin Stenmar, 30, Grundare och fabrikör Dem Collective

Kristina Laurelii, 33, CFO på Litium AffärskommunikationAB

Linda Axelsson, 26, Teamchef Ikea IT Älmhult

Malin Bendz, 31, Personaldirektör Stora Enso Latinamerika

Maria Ben Salem, 34, Verksamhetsansvarig Drivhuset Göteborg

Marie Eriksson, 32, Avdelningschef Grafisk Service, Folksam

Sara Najafi, 25, IT-strategikonsult Accenture

Senaite Asgede, 34, Global Sales, SEB Wealth Management (fd
chef Mid Office Handelsbanken Kapitalförvaltning)

Signe Svensson, 28, Rekryteringsansvarig Norden/Italien P&G:s rekrytering

Sofia Lundkvist, 31, Chef Resursoptimering, Green Cargo

Sofia Svanholt, 34, Service Delivery Manager, Q Branch

Therese Ahlström, 29, Klubbdirektör KSSS

Therese Lundstedt, 25, Tillträdande vd Unga Aktiesparare (fd
projektledare Ung Privatekonomi)

Victoria Fresk, 32, Produktionsledare Scania