Flashback: Vad gör ni på jobbet som hade lett till sparken om det kom fram?
20 Aug 2021 kl: 00:00

Flashback: Vad gör ni på jobbet som hade lett till sparken om det kom fram?

Vad gör människor egentligen under sin arbetstid som är strikt förbjudet? Det är en fråga som är ganska svår att få ett ärligt svar på, eftersom folk ogärna erkänner vad som försiggår bakom stängda kontorsdörrar. Därför vände vi oss till våra favoritvänner på Flashback Forum, där användarna helt anonymt har delat med sig av sina värsta berättelser i tråden “Vad gör ni/har gjort på era jobb som hade lett till sparken om det kom fram?”.

Konsten att sova på jobbet och dricka nattvardsvin i fikapauserna

Trådstartaren Sp1rit inleder starkt med en egen anekdot från sin tid som lagerarbetare:

“Under ett av mina första jobb, precis efter gymnasiet så jobbade jag på ett lager. Detta var på en stor industri och lagerlokalen var fylld med höga höga hyllor, som det stod lastpallar uppradade på. När jag för 3:e gången innan lunch blivit less på mina odugliga arbetskamrater brukade jag klättra upp på dessa hyllor (4-5meter höga) och finna en skön lastpall, varpå jag helt sonika lade mig och sov nån/några timmar. Ingen i personalen var utrustad med nån speciell arbetsmoral, så ingen brydde sig var man befann sig.”

Även användaren Daddy_Staph har tagit lathet på arbetsplatsen till en helt ny nivå, och dessutom gjort det när hen arbetade i självaste Guds hus:

“Sommarjobbade som kyrkvaktmästare under gymnasietiden. Jag brukade ursäkta mig inför tanterna på pastorsexpeditionen med att jag skulle städa kyrktornet och försvann ett par timmar. Men det var för jävla högt och fullt med döda fåglar och skit i tornet. I stället tog jag långa sköna fikapauser på nattvardsvin och oblater och lirade friformsjazz på orgeln. Mäktigt som fan.”

Vi på Shortcut är motvilligt imponerade av att Daddy_Staph lyckades dölja för sin arbetsgivare att hen drack upp nattvardsvinet och dessutom “lirade friformsjazz” på orgeln. Att vara lite halvslapp på jobbet är en sak, men det som användaren Ödlan beskriver tycker ändå vi är lite över gränsen:

“Skulle nog inte bli poppis om det kom fram att mina fakturerade 9h egentligen handlar om 20 minuter.”

Man kan förstå att vissa personer kanske slänger på någon extra timme på fakturan, men att ta 9 timmar betalt för 20 faktiskt arbetade minuter är ganska magstarkt. Eller vad vet vi, kanske är Ödlan bara en extremt effektiv person? Vi vet inte, men något säger oss att det snarare är tvärtom.

Att bränna ner en lagerlokal och förstöra bilar

Att sova och lata sig på betald arbetstid är ett vanligt förekommande fenomen i tråden. Det får en att undra hur många där ute som egentligen spenderar timmar av arbetsdagen i sömn. Att sova är dock något ofarligt som inte påverkar andra, om man jämför dessa personer med exempelvis användaren Joxah framstår de som moraliska helgon. Joxah berättar nämligen om hur hen, tillsammans med en kollega, tävlade om att “ha sönder mest saker på en dag”:

“På mitt förra jobb innan jag blev student så brukade jag och min kollega se vem som kunde ha sönder mest saker på en dag och få det att se ut som produktionsfel. Även massa practical jokes, en gång limmade jag fast förmannens skor i golvet med glasfiber (han undrar säkert än idag vem som var ansvarig)”

Att ha sönder saker bara för att man är uttråkad är även det ett relativt vanligt tema bland Flashback-användarna, även användaren Kubiken titulerar sig själv “the original prankster” efter att ha förstört ett antal bilar:

“Körde sönder två bilar och välte en stege över en ny Mercedes under julpyntningen. Original Prankster! Sa att vinden tagit tag i den och jag kastat mig efter stegen men ändå inte hunnit. Fick beröm och klapp på axeln. ”Tur i oturen” – sa chefen”

Vi på Shortcut tycker väl kanske att det är lite väg självgott av Kubiken att ta på sig rollen som kungen av bus när det man har gjort är att välta en stege på en splitterny bil. Inte ett superbus, men vi måste ge Kubiken en eloge för att han även hade mage att framställa sig själv som hjälte! Även användaren Cmlha beskriver hur han brukade roa sig genom att helt enkelt förstöra saker, och kombinerar sina destruktiva begär med lathet på ett väldigt effektivt sätt:

“En återkommande grej som jag tycker är kul är att förstöra saker, jag jobbade som tekniker på ett ställe där man hade stora pressar som paketerade kuvert och skar ut brev och skit. När det blev lite monotont efter ett tag så öppnade jag någon lucka långt in i maskinen och drog av någon lite sladd för att se vad som hände, och hur lång tid det skulle ta reparatören att hitta felet. Det tog en halv dag, och jag slapp göra något under tiden.”

Det är verkligen förståeligt att man kan störa sig på personer som Kubiken, Cmlha och Joxah – personer som ägnar sin tid åt att förstöra fungerade saker för sitt eget nöje. Men det är kanske värre när ens egen oaktsamhet leder till total förstöring. Användaren Crat berättar:

“Jobbade en sommar på ett litet lager. Alla anställda rökte och fimpade här och där. En eftermiddag så hade jag bråttom hem så jag helt enkelt slängde den halvrökta ciggen utan att se var den landade. Dagen efter kommer jag till jobbet och ser att lagerlokalen som låg ca 25 meter ifrån huvudkontoret var en askhög. Det visade sig att elden hade börjat på en lagerhylla och spridit sig därifrån, i utredningen så var det just en cigarett som orsakat elden.”

Även användaren Westman011 har åstadkommit stor förgörelse på sin arbetsplats genom att ha lekt med elden, vi hoppas verkligen att han gjorde det av misstag men man vet aldrig med Flashback-användarna:

“Eldat ner en maskin, ca 150 meter lång och 10 meter hög på sitt högsta ställe, skador för ca 700k, driftstoppet kostade ca 200k i veckan, maskinen stod stilla i 1 halvår. Försäkringspengar iof, men skulle aldrig erkänna att de va mitt fel. ”Elfel” skrev mekanikern till försäkringsbolaget. Kom undan med det.”

Att lyckas elda ner en 150 meter lång maskin är sannerligen något extra, och att den totala kostnaden för kalaset landar på uppemot en miljon kronor gör inte saken bättre. Vi hoppas verkligen att våra destruktiva vänner på Flashback hanterar sin arbetsplats med lite mer varsamhet och aktsamhet framöver.

När en sjukanmälan går helt snett och att försova sig första dagen på jobbet

De användare vi har hört från hittills har absolut betett sig illa på jobbet, men de har i alla fall haft vett nog i skallen att försöka dölja det från överordnade. Sedan finns även de användare vars nonchalanta attityd är helt förundrande. Användaren iPee berättar om när hen som 16-åring arbetade på Burger King:

“När jag var 16 sjukanmälde jag mig till min chef. För att några timmar senare gå till samma Burger King där jag jobbade och beställa mat och försöka få personalrabatt. Chefen kollade på mig och frågade om jag hade sniffat lim. Jag fick en varning pga av att köket var underbemannat, men fick senare sparken då jag dök upp dagar jag inte skulle jobba!”

Man måste verkligen säga att det är en helt ny nivå av att vara obrydd och snål när man sjukanmäler sig och sen går tillbaka till arbetsplatsen endast för att försöka ta del av personalrabatten. Denna händelse ledde förvånansvärt nog inte till sparken – utan iPee blir istället sparkad då hen dyker upp dagar som hen inte är schemalagd, vilket måste sägas är ett ganska märkligt beteende. Även användaren Rastamannen visar på en förvånansvärd nonchalans då hen inte bara försover sig till arbetet första dagen, utan även bestämmer sig för att komma och gå lite hur som helst:

“Första dagen på en restaurang (en måndag) försov jag mig och bestämde därför att ringa in och säga att jag har åkt vilse och kommer därför inte komma till jobbet den dagen. Sen så struntade jag helt enkelt att komma varannan dag den vecka vilket ledde till att när jag kom tillbaka på måndagen därpå så fick jag sparken haha”

Återigen blir vi motvilligt imponerade över hur man kan ha så lite arbetsdisciplin och bry sig så lite om sitt jobb. Om du känner att du är i samma situation som Rastamannen, eller någon av de andra användarna vi har nämnt här, rekommenderar vi dig att söka ett nytt jobb där du förhoppningsvis bryr dig så pass mycket att du faktiskt vill vara produktiv. Du kan exempelvis kolla in vår jobbsida där vi uppdaterar om nya tjänster kontinuerligt!