Finns ditt jobb kvar om fem år?
3 Nov 2021 kl: 00:00

Finns ditt jobb kvar om fem år?

Detta är en sponsrad artikel i samarbete med TalentMatch.

Vad tror du att du gör om fem år? Den klassiska frågan har du säkert försökt svara på vid någon anställningsintervju. Men sanningen är att det är väldigt svårt att förutsäga framtiden – och det blir svårare och svårare ju längre digitaliseringen kommer.

Under 80- och 90-talen förändrades arbetsmarknaden globalt och därför förutsåg många experter att massor av jobb snabbt skulle försvinna till följd av ökad automation. Andra var mer positiva och räknade med 32-timmars arbetsvecka innan vi nått fram till 2000-talet. Futuristen Martin Cetron ska ha påpekat att den som skulle ha ett jobb på 2020-talet måste förstå datorer: ”Det kommer vara lika självklart som att ha körkort.”

Talent Match är det nya sättet att göra karriär. Gör ett test och se om du är bland de 100 bästa talangerna för några av landets bästa arbetsgivare.

Nu blev det inte riktigt som de värsta prognoserna i slutet av förra århundradet – faktum är att diskussionen kring automatiseringens negativa effekter på jobben ser ungefär likadan ut nu som då.

Tyvärr har vi inte heller fått vänja oss vid jobb som månfarare och manager på undervattenshotell, som en annan futurist såg framför sig inom en snar framtid. Faktum är att han trodde att vi skulle ha hela städer under vatten vid det här laget. Men ”autoburgaren” – helt automatiserade snabbmatsrestauranger – känns inte längre lika utopiskt.

Så vad tror vi oss idag veta om om vår framtid?

Enligt rapporten Future of Jobs of World Economics kommer arbetsmarknaden under de närmaste åren att förändras snabbare än vad utbildningarna hinner med. Anledningen är de allt snabbare framstegen inom genetik, artificiell intelligens, robotteknik, nanoteknologi, 3D-printing och bioteknologi. Mer än vartannat av dagens lågstadiebarn kommer att jobba med yrken som ännu inte finns. Och redan inom fem år kommer en tredjedel av de kunskaper som efterfrågas idag inte längre anses nödvändiga.

Är du topp 100? Gör ett test och matcha mot Sveriges bästa arbetsgivare. De bästa erbjuds att delta anonymt i framtidens karriärutvecklingsforum.

Tycker du det verkar flummigt eller teoretiskt? Ta då en titt på närmaste gym. För hur länge har det egentligen funnits Zumba-instruktörer? Crossfit-avdelningar? Trappmaskiner? Det finns idag inte ett gym värt namnet som inte har kompletterat de gamla klassiska hantlarna och skivstängerna med intelligenta löparband, roddmaskiner och stakmaskiner som mäter din styrka, puls och förbrukade kalorier. Givetvis måste dessa kompletteras med en träna hemma-app, specialutbildade instruktörer och spinningpass som leder gruppen genom virtuella tävlingar i de franska alperna.

Både gymmen och maskinleverantörerna måste nu ha en helt annan typ av kompetenser bland sina anställda än för bara några år sedan. För hur svarar man annars när nästa hälsotrend sveper över den numera helt uppkopplade världen och snabbt förändrar efterfrågan bland kunderna?

Gör testet – vilken arbetsgivare matchar du med? Här hittar du vägen framåt för din karriär.

 

8 titlar som inte existerade för 30 år sedan

Zumba-instruktör

VR-utvecklare

Vertikalodlare

Drönarpilot

Seo-specialist

Genetiker

Nutrionist

Vindkrafttekniker

UX-designer

Social Media Manager

(Källa: Framtid.se)