Experterna på Flashback Forum: Maximera ditt låtsasjobbande
7 Jun 2021 kl: 00:00

Experterna på Flashback Forum: Maximera ditt låtsasjobbande

Försök att se upptagen ut så att ingen överväger att ge dig arbetsuppgifter

Trådstartaren Viren ger sig direkt i kast med att ge oss några värdefulla tips på hur man ser ut som att man jobbar, trots att man egentligen sitter och kollar Flashback: 

Sitter på jobbet och försöker se upptagen ut. Mitt vanliga knep brukar vara att sitta på Flashback. Skriva något inlägg där, pusta lagom irriterat över någonting och om jag i ögonvrån märker att någon i min omgivning granskar mig, se mycket koncentrerad ut så att de inte överväger om de skall ge mig någon ny uppgift.

Här kommer alltså några essentiella råd. Om du just nu sitter på jobbet och läser denna artikel istället för att arbeta tipsar vi om att testa Virens knep på momangen: se mycket koncentrerad ut, pusta lagom irriterat och knappa runt lite på tangentbordet. Om du känner att detta är alldeles för simpelt för dig fortsätter Viren i ett senare inlägg med en metod för er som vill testa något lite mer avancerat:

… Hittills har jag idag nöjt mig med att ställa lite osammanhängande frågor till olika kollegor vilket gör att det känner sig delaktiga i mitt ”låtsasprojekt”. Samt morra och mumla lite irriterat mot datorn som om jag inte gillar det jag ser… Har hittills lyckats få in 2h arbete på hela dagen. Jag känner mig stolt.!

Om man vill ta det hela ett steg längre kan man alltså informera kollegor om ett fiktivt arbetsprojekt man tagit sig an, för att sedan kunna be sagda kollegor om råd: allt för att verka mer upptagen än vad man är. Det kallar vi mästerligt!

Ha en flyktväg förberedd om någon upptäcker dig

Något som våra experter på Flashback verkar eniga om är vikten av att snabbt kunna dölja sitt icke-arbetande. Om man exempelvis surfar runt på Aftonbladet, spelar Spindelharpan eller scrollar Instagram måste man ha en snabb utväg ifall en kollega skulle kolla över axeln på dig! Användaren Flärp skriver:

Jag har alla mina applikationer jag använder igång, minimerade i aktivitetsfältet, samtidigt som jag surfar Flashback. Kommer nån i närheten av mitt skrivbord öppnar jag snabbt upp en av dem och pillar runt för att se upptagen ut. Har kanske jobbat 1 timme idag, totalt, om ens det.

Det finns många tips av denna sort i tråden: ett annat exempel är att starta ett Excel-ark som man färgkodar och sätter in lite siffror i. Så fort en kollega kommer förbi kan du öppna fönstret och granska detta noggrant. Användare Core__ har förädlat konsten med flyktvägar till perfektion. Han sitter på ett kontor med kodlås, och får därför en förvarning innan en kollega eller chef kommer in:

Framför mig har jag en pärm med rapporter, och alla som jobbar där vet att jag alltid har saker som behöver göras i den pärmen (…) Så då sitter jag där och surfar som sagt, och när någon slår in koden och man hör dörren klicka upp alt-tabbas det över till outlook där jag knappar ihop ett fejkat mail, samtidigt som jag börjar bläddra lite fundersamt i pärmen.

Rör dig och bete dig på ett “upptaget” sätt

För att verkligen gå in i rollen som hårt arbetande kan man inte sitta med böjd rygg och glo på datorn hela dagarna. Våra experter på Flashback poängterar vikten av ett upptaget rörelsemönster. Användaren Flytande_ Argot skriver:

Att ibland ta en bunt blandade papper under armen och gå förbi områden, gärna lätt halvspringande där chefer och andra som kan tänkas bry sig sitter.

Att ha en bunt papper under armen och springa stressat på kontoret skulle vi på Shortcut säga är A och O för att lyckas i rollen som arbetsmyra. En annan användare delar med sig av knepet att faktiskt ta ett par minuter kortare rast än kollegorna, lämna fikarummet före alla andra och säga “nähe, tillbaks till jobbet!”. Superbra! 

I tråden hittar vi ett par rena solskenshistorier på vad ett upptaget rörelsemönster kan innebära för den låtsasjobbande anställde. Användaren Jomenvisst84 berättar om att han har fått en löneökning på 20% för att han varit så duktig det senaste året. Vad är då dennes hemlighet?

Är chefer på besök brukar jag se till att se jäktad ut, gärna snabbgå omkring med en massa papper i handen (…) Ibland hittar jag på att jag ska iväg på nåt jobbrelaterat ärende och tar helt sonika bilen och kör iväg ett tag och gör nåt annat.

Hitta ett jobb som du känner är meningsfullt!

Det kanske bästa sättet att få dagarna att gå snabbare är förmodligen att ha ett jobb som du tycker är roligt. Om du är en av våra älskade låtsasjobbare rekommenderar vi att söka dig vidare till en arbetsplats som får dig att faktiskt vilja jobba. Vi kan ju alla efter denna läsning konstatera att man för ett effektivt låtsasjobbande måste vara en väldigt kreativ, lösningsfokuserad och målinriktad person. Så vi uppmanar dig till att nu kanske för en sista gång öppna ett fejkat excelark, sprida ut papper på skrivbordet, muttra lite irriterat och sedan kolla in de jobbannonser vi har ute här på Shortcut, läsa igenom våra artiklar för att förbättra ditt CV samt tips inför arbetsintervjun. Stort lycka till, vi hejar på dig!

Gillade du artikeln? Kan du inte få nog av Flashback? Vi tipsar om podden Flashback Forever som på ett otroligt sätt djupdyker in i forumets allra bästa trådar!