Entreprenören om att balansera jobb och fritid
26 Okt 2017 kl: 00:00

Entreprenören om att balansera jobb och fritid

– Jag försöker kombinera något konstnärligt med något som påverkar i flera led, säger hon. Jag lagar mat och kombinerar det med utvecklingsfrågor. När jag gör catering på events blir det ett forum där jag kan föreläsa och sprida folks berättelser.

Selina har drivit företaget Selinas sedan 2015 och då verksamheten bara består av henne själv är det hon som ansvarar för både den kreativa och den administrativa sidan. Att stänga av jobbet på fritiden är svårt för de flesta egenföretagare och för Selina blir det extra knepigt eftersom hennes arbete kretsar kring mat.

Att göra business av ett tidigare intresse gör det svårt att koppla bort arbetet på fritiden. Foto: Christian Gustavsson

– När jag lagar mat hemma kan jag inte fokusera på att bara laga mat till mig själv utan jag börjar ofta tänka på att förbättra ett recept. När man startar företag baserat på något man tycker om att göra så är det ju något man gjorde på sin fritid redan innan man började jobba med det, det går ju inte att koppla bort det.

Tänk om-tankar är mer regel än undantag hos en egenföretagare och i Selinas fall kretsar de oftast kring oförutsedda händelser under själva cateringen.

– Det värsta som kan hända en caterare är att det finns för liten mängd mat, men jag räknar alltid noggrant så det inte ska bli för lite men heller inte svinn. Det som kan hålla mig vaken natten före en beställning är delarna jag inte kan påverka, om det händer något med en leverans eller blir problem i köket med maskiner. Man måste alltid ligga en massa steg före.

Har du haft semester sedan du startade företaget?

– Det har jag, men det var när jag åkte till Syrien och delade ut matpaket till krigsdrabbade familjer. Det var ju jobb men ändå ett sätt att komma bort. Jag kopplar bort från alla konkreta saker som bokföring och att svara på mejl, men inte så ofta från den kreativa delen för det är ju bara bra att hålla igång kreativitet. Nu försöker jag införa något nytt att utveckla och fokusera på, så jag fortsätter skapa men kanske byter ämne för kreativiteten. Man kanske upptäcker att man vill utvecklas jättemycket inom sociala medier, eller att man gillar att designa. Jag kan inte koppla av genom att inte skapa något, så jag skapar olika saker i stället.