Emilia de Poret: Höstens modetrender på jobbet
1 Okt 2021 kl: 00:00

Emilia de Poret: Höstens modetrender på jobbet

Emilia de Poret är Fashion Director på Klarna och bloggar på Elle. Vi har bland annat pratat med henne om hur modet på jobbet kommer att se ut nu efter pandemin, och om att våga behålla sin personliga stil på jobbet. När det kommer till höstens mode tror Emilia att hemmajobbandet har gjort att vissa är benägna att klä sig mer bekvämt, medan andra längtar efter att få klä upp sig.

 

Baserat på såväl trender som Klarnas shopping Index kan man se att höstens jobb-mode är uppdelat i två läger; en del har fått försmak på det sköna, mer avslappnade jobba-hemifrån-modet och vill klä sig mer bekvämt även när de kommer tillbaka till kontoret. Andra har en längtan om att ta ett helhetsgrepp om sin stil och klä upp sig mer än tidigare på jobbet. Med andra ord är höstens mode är en mix av både bekvämt och uppklätt. 

 

Det verkar som att pandemin har haft en stark påverkan på höstmodet. I Klarnas Shopping Index kan vi se att försäljningen av mjukiskläder har skjutit i höjden, detta även efter att restriktionerna blivit allt lättare och folk har börjat komma tillbaka till kontoren. Den som föredrar bekväm klädsel på jobbet har tur, då en av höstens trender är just mjuka set och klänningar. 

 

–  En av höstens hetaste trender stickat från topp till tå. På catwalken dominerade stickade set och svepande stickade klänningar. Förutom stickat bör den som vill klä sig bekvämt på jobbet satsa på mjuka och varma plagg som med rätt styling både kan kläs upp och kläs ner. 

 

I framtiden tror Emilia att bekväma kläder är här för att stanna ett tag. När det kommer till klädkod på jobbet generellt så vill Emilia uppmuntra fler till att ta ut svängarna inom den klädkod som finns för att ge uttryck för sin personliga stil.

 

Pandemin har gjort starka avtryck på hur vi vill klä oss på jobbet och det nya businessmodet kommer fortsätta vara en blandning av såväl bekvämt som uppklätt – men framförallt har det blivit accepterat att bli mer individuell i sin stil, ta ut svängarna lite mer. Det kan ges uttryck i plagg som tar för sig i färg och mönster, en cool accessoar som ett par statementglasögon eller cool manikyr. Det gillar jag!

 

Att känna sig bekväm i sina kläder har en påverkan på hur vi presterar på jobbet, enligt Emilia. Det viktigaste är inte att vara snygg, utan att vi har på oss kläder vi trivs i. 

 

Det viktigaste är att man trivs i det man har på sig – känner vi oss skarpa och trygga i våra kläder levererar vi så mycket bättre. Välskräddade och välsittande plagg brukar ha den effekten på de flesta. Att motsätta sig klädkoden på jobbet kan anses fel, men som tur är har allt fler företag har slutat med strikta klädkoder vilket lämnar större utrymme att sätta sin personliga prägel även inom klädkoden. 

 

Vad har vi för generella oskrivna klädregler på jobbet i Sverige?

Jag skulle säga att den främsta (ganska tråkiga) oskrivna klädregeln på svenska arbetsplatser är att vi bör klä oss som våra kollegor. Det är en kulturell regel som gäller i de flesta länder och kontexter men som är extra stark här i Sverige. Sneakers och slips (eller båda) kan vara precis lika acceptabla stilval beroende på vad ens kollegor har på sig. 

 

Vad skiljer svenskarnas jobb-mode från övriga världen?

Generellt har vi svenskar ett ganska informellt jobb-mode. I andra delar av världen är uppklätt, skräddat och kostym synonymt med jobbkläder men i Sverige är helt, rent och bekvämt i regel ledord för kontorsmodet.