December stressigaste månaden på svenska arbetsplatser
Din karriär 6 Dec 2022 kl: 11:40

December stressigaste månaden på svenska arbetsplatser

Var femte svensk, 20 procent, uppger att december är den mest stressade månaden på jobbet, medans februari och mars är de minst stressiga månaderna på arbetet. Det visar Sveriges största arbetslivsundersökning, ManpowerGroups Work Life.

–Många instämmer nog i att december är en månad med extra högt arbetstempo. Planering och prioritering blir extra viktiga inför en period då många är lediga, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup.


Var femte svensk, 20 procent, uppger att december är den månad då de är som mest stressade på jobbet. Det visar Sveriges största arbetslivsundersökning, ManpowerGroups Work Life. Lika många uppger att juni är stressigt, förmodligen på grund utav stundande semestertid. Februari och mars är de lugnaste månaderna – endast 9 procent av svenskarna anser att det är bland de stressigaste jobbmånaderna. Så hur ska man tänka för att minska decemberstressen?


Tidig planering kan bidra till att minska stressnivåerna inför jul. Samtidigt orsakas stress ofta av otydligt ledarskap och bristande struktur. Arbetsgivare som vill minska stressnivåerna bör satsa på att stötta och utveckla sina chefer – det ger nöjdare medarbetare och bättre chanser att både rekrytera och behålla anställda, säger Mikael Jansson.


Om ManpowerGroups Work Life
ManpowerGroups Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under september 2022 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 931 personer har svarat på undersökningen, varav 1847 har svarat på denna fråga.