Därför borde alla ha mindfulness på jobbet
5 Nov 2014 kl: 00:00

Därför borde alla ha mindfulness på jobbet

Få saker har så stor påverkan på din hälsa som negativ stress. Men som med allt annat här i världen så finns det botemedel och saker du kan göra för att strukturera tillvaron och bli mer närvarande i dina sysslor.

Ett populärt sådant är mindfulness, som praktiseras i olika former världen över. Till och med läkare ordinerar metoden vid stresspåverkan. Väldigt kort kan man säga att det handlar om att utföra olika övningar för att bli mer närvarande i nuet.

Jane Skullman är vd för Mindful Business, som lär ut vikten av metoden i arbetslivet.

– Stress är ett hot mot företagets produktivitet men framför allt mot människors hälsa och arbetsglädje. Vi har i dag både ett samhälle och ett företagsklimat som grundar sig på att multitaska och vara tillgänglig 24 timmar om dygnet – vilket är en av orsakerna till de ökade stressnivåerna. Så jag skulle vilja säga att alla arbetsplatser är i behov av att erbjuda sina anställda mindfulness.

Läs mer: Så kan multitasking förgifta ditt arbetsliv.

Om arbetsplatsen där du jobbar inte har insett vikten av att låta sina anställda varva ner får du ta tag i saken själv.

– Att sitta ner och observera din andning eller ett ljud under tio ­minuter är ett bra sätt att komma igång. Hjärnan har nämligen en bugg som gör att den inte kan vara i en tanke samtidigt som den är i ett sinne som känsel, hörsel eller smak. Och när du under dessa tio minuter helt fokuserar på valt sinne hjälper du både din kropp och din hjärna till vila och återhämtning samtidigt som du ger den en chans att starta om i ett mer effektivt läge. Det funkar på samma sätt som när du startar om din dator, menar Jane Skullman.