Billiga julklappstips för studenten
10 Dec 2021 kl: 00:00

Billiga julklappstips för studenten

Vi har alla olika förväntningar inför jul. Kanske är det första året du firar med din partner, som redan hintat på att de kommer ge dig en present du själv aldrig hade haft råd med. Kommer de förvänta sig samma sak tillbaka? Som student är julklappsbudgeten sällan den största, och du vill väl gärna ha råd med mer än bara snabbnudlar i december när lussebullarna börjar ställas fram. Därför har Shortcut satt ihop studentens julklappsguide.

Presenter till din partner
På ett sätt borde det här vara den enklaste julklappen att köpa som student. Din partner bör trots allt ha bra koll på din ekonomiska situation och inte förvänta sig att få den där Berlin-resan just i år. Istället är det här en möjlighet att vara mer personlig. Lättare sagt än gjort, där ett enkelt knep är att alltid ha en lista i dina anteckningar på mobilen för potentiella presenter. På så sätt kan du bygga upp den under tid och även vända dig till listan för att hitta inspiration till roliga presentideer.

En klassisk parpresent är ett fotoalbum, där de första sidorna är dekorerade med bilder från några av era favoritminnen tillsammans. Självklart ska du inte fylla ut hela albumet, utan lämna utrymme för att fylla ut resten tillsammans. Känns det för klyschigt? Hätta upp julklappen med en massageolja – som självklart kommer med en hemmagjord kupong för en ordentlig massage.

Presenter till dina föräldrar
Visst hade det varit mysigt att kunna bjuda med sina föräldrar på en resa? Ja, det beror väl på hur bra relation ni har. Oavsett vilket så är studentklappen budgeterad för att hjälpa dig visa din uppskattning och kärlek, utan att bli ruinerad. Några klassiker är att anspela på minnen. En bild som du trycker på ett mobilskal, nyckelring eller pussel är klyschiga, men beroende på vilket objekt du väljer att gå på även personliga och kärleksfulla.

Tyvärr kommer du inte längre undan med en teckning du gjorde på rasten, men det betyder inte att du behöver köpa en present för det. Har du tillräckligt med kunskaper i köket kan du alltid slänga ihop deras favoritsås, gärna med en egen touch på receptet, och ge bort det i en fin glasburk. Skulle du fortfarande bo hemma eller bara vara på besök över jul, ge dem några hemmagjorda kuponger med sysslor som du annars inte är ansvarig för.

Presenter till dina vänner eller kollegor
Vad stoppar dig egentligen från att bränna en CD-skiva med din väns favoritlåtar? Att ingen använder CD-skivor längre (och att det är oklart om det någonsin ens var lagligt)? Ja, okej, då får du väl slänga ihop den där spellistan på önskad streamingtjänst. Lägg på en gratismånad för deras abonnemang och du är hemma.

Är dina kollegor avundsjuka på dina matlådor? Släng ihop en receptbok med dina favoriter! Du behöver ju faktiskt inte ha kommit på recepten själv. Om du inte vill uppfattas som snål, välj ut ett specifikt, gärna lite finare recept och ge det tillsammans med en matkasse. Välj något som håller även i skafferiet, exempelvis svart pasta gjord på bläckfisksbläck!

När du förväntas köpa något dyrt
Oavsett hur många julfilmer din familjemedlem, vän eller partner sett med budskapet att julen ska handla om att vara med varandra och inte ge presenter, kommer det alltid finnas personer som känner sig ouppskattade när deras julklapp inte matchar deras förväntningar. Här behöver du fråga dig själv om personen reagerar som den gör för att den själv är snål, orimlig, eller för att den faktiskt inte förstått eller vet hur ekonomin ser ut som student idag.

Prata tidigt med vänner och familj om förväntningarna de har på jul. Var tydlig med att du faktiskt lever på en student-budget, men att du fortfarande vill visa uppskattning och kärlek genom att ge bort en klapp i jul. Den som väljer att sätta en valuta på den uppskattningen behöver troligtvis rannsaka sig själv kring vad det i slutändan egentligen handlar om.