Tämjer du på sanningen när du söker jobb? Du kanske kryddat till med en vit lögn, överdrivit dina Microsoft Office-kunskaper eller rentav hittat på en hel utbildning? Beroende på hur bekväm du är med att ljuga till vardags, kan det komma att slinka in en del överdrivna beskrivningar i ditt CV. Hur påverkar det egentligen dina chanser och vad är potentiella konsekvenser?
Hur ärlig skulle du beskatta att du är på en skala ett till tio? De flesta skulle förmodligen klassa sig som en högre siffra, där det bortom socialt acceptabla vita lögner inte dras till med allt för mycket överdrivenheter. Men vad händer om vår benägenhet att ljuga (eller inte ljuga) färger vår karriär?
Är det okej att ljuga på CV:et?
Hur ljuger man ens på sitt CV? Några exempel kan handla om överdrivna siffror, felaktigt utgivna perioder för listade erfarenheter, omskrivna arbetstitlar och kryddade beskrivningar på erfarenheter. Lögnerna sträcker sig från små till stora, men oavsett hur stor lögnen är så är potentiella konsekvenser stora.
Kan rekryterare avgöra om du ljugit på ditt CV?
Vi frågar oss om det överhuvudtaget är möjligt att lägga en vit lögn i CV eller personligt brev. Någonstans slutar det att vara en vit lögn, eller i varje fall en välmenande sådan, i sammanhanget av en rekryteringsprocess. Hur professionellt är det av dig att överhuvudtaget ljuga i CV:et? Inte särskilt!
Samtidigt finns det statistik som tydligt pekar på att en hel del ljuger på sitt CV. En undersökning från HR TODAY tidigare i år visade att 64.2% av anställda ljugit på ett eller annat sätt på sitt CV. Dessutom rapporterades det tidigare i år om ministrar och politiker som ljugit i sina CV:n.
Vanliga lögner i CV och personliga brev
Flera rekryterare, HR-personal och rekryteringschefer vittnar om lögner i rekryteringsprocesser. Upptäcker de lögnen i tid väntar ett tufft samtal under eventuell intervju med kandidaten, där en ringande röd flagga höjs upp i skyn.
Några vanliga lögner på CV:
- Akademisk examen
- Tekniska färdigheter (kan du verkligen MS Office?)
- Certifieringar
- Omskruvning av erfarenheter
- Anställningsperioder
Därför ska du inte ljuga i ditt cv
Många av lögnerna ovan kommer en gedigen rekryteringsprocess att dubbelkolla. Det görs ofta bakgrunds- och referenskontroller där rekryteringsteamet säkerställer att du är den som du säger att du är. Konsekvenserna av att de kommer på din lögn kan därtill bli stora. Du kan även ställas för juridiska konsekvenser, beroende på vad du har ljugit om samt ditt kontrakt.
Vi avråder dig starkt från att ljuga på ditt CV. Chansen finns att du kommer undan, men att ljuga sig till ett jobb är både oetiskt och kan ha framtida konsekvenser om du inte blir tagen på direkten. Dessutom kommer inte företag alltid att avslöja för dig att du blir upptäckt, de gångerna du nekas en anställning. Istället kan ryktet spridas då du blir svartlistad i din bransch.
Detta kan du göra istället för att ljuga på ditt CV
Istället för att ljuga rekommenderar vi att titta på de möjligheter du har att förbättra ditt CV som det är. Hur du väljer att beskriva din roll kommer att påverka dina chanser, och istället för att se det som en chans att krydda dina uppgifter kan du krydda till din retorik. Jobba fram din bästa hisspitch och försök att tolka den visuellt. Titta på diverse guider och skapa ett CV som fångar och behåller rekryterarens intresse.
Är det någonsin okej att ljuga i ett CV ibland?
Vi på redaktionen är eniga. Ärlighet är den bästa policyn, och en egenskap som på sikt kommer hjälpa dig i karriären. Jobba med att bygga dina broar och undvik att sätta krokben för dig själv och skapa ett starkt CV som du kan känna dig stolt över. Som sagt, krydda inte dina uppgifter, men din retorik.
Lycka till i ditt jobbsökande!