9 tips: Kliv ur din trygga vardag
1 Apr 2016 kl: 00:00

9 tips: Kliv ur din trygga vardag

1. Prata med främmande människor

Sätt ett mål för dig själv om att prata med minst en främmande människa per dag i en vecka. Det kan vara en kollega, en granne eller någon på bussen. Du kommer både få nya insikter och känna dig modigare – och kanske får du även en ny bekantskap.

2. Säg ja till en ny uppgift

Tycker du inte om att prata inför många människor? Vill du inte vara den som leder grupparbeten och projekt? Nästa gång det dyker upp en möjlighet att utföra något du egentligen är lite rädd för – var den som säger ja först!

3. Gör något kreativt

Prova något kreativt som du aldrig har testat tidigare och är nyfiken på. Det kan vara att måla med akvareller, skriva dikter, spela ett instrument eller testa improvisationsteater. Oavsett vad du väljer kan det bli en ny hobby, få dig att koppla bort allt vad tentor och deadlines heter för en stund, eller kanske locka fram din kreativitet även i det professionella livet.

4. Testa nya lunchvanor

Äter du på samma ställe med samma människor varje dag? Prata med någon som verkar intressant, rolig eller extremt smart, och fråga om ni ska äta lunch tillsammans någon dag. Eller ta med din matlåda och ät den utomhus. Eller prova att äta något du aldrig har ätit förut.

5. Gör ett mikroäventyr

Planera in en helg med ett par kompisar där ni cyklar, vandrar eller paddlar och övernattar under bar himmel. Eller packa väskan och bege dig ut själv en tidig söndagsmorgon på ett dagsäventyr i närområdet. Naturen och alla intryck kommer garanterat att ge dig massor av energi inför en ny vecka.

6. Gå en kvällskurs

Lär dig något nytt! Hos till exempel studieförbunden finns kurser och studiecirklar inom allt från fotografering till ryska. Välj gärna något som kan vara en merit på cv:t och visa framtida arbetsgivare att du är en person som gärna lär dig nya saker.

7. Ta en ny väg till jobbet eller skolan

Avvik från din invanda rutt och gå eller åk en helt annan väg. Det kanske tar lite längre tid, men du kommer få många nya intryck och hålla dig alert. Om du har tur träffar du även nya människor eller upptäcker nya platser i din stad.

8. Umgås med kollegor och kursare

Ta initiativ till att göra något tillsammans utanför plugget eller jobbet. Ni kan till exempel bowla, köra Halv åtta hos mig hemma hos varandra eller ha parkhäng en lördag. Förutom att det blir något roligt som händer kommer ni att stärka gemenskapen och kanske knyta viktiga kontakter för framtiden.

9. Skriv en ta-itu-med-lista

Skriv en lista med fem saker du aldrig har gjort, fem saker du är rädd för eller liknande. Utmana sedan dig själv att klara av att göra de här sakerna eller utsätta dig för de här rädslorna inom en viss period. För att få extra pepp och stöd kan du be en kompis att göra samma sak, så kan ni hjälpa varandra att utvecklas.