6 vanliga modemissar inför jobbintervjun
28 Sep 2021 kl: 00:00

6 vanliga modemissar inför jobbintervjun

Kläder är ett sätt för oss att uttrycka vår identitet, vilket värderas högt för personer födda under 90-talet och senare. I en samtid där identitetsfrågor har högsta prioritet är det inte så konstigt att vi värnar om rätten att få vara oss själva – även i arbetsmiljö. I Sverige har vi inga uttalade klädkoder på jobbet, och det är inte längre nödvändigt att klä sig i kostym eller byxdress för att inte höja några ögonbryn på kontoret. Om du ska på jobbintervju är det dock viktigt att göra ett bra intryck på rekryteraren. Därför kan det vara bra att uppnå en nivå av professionalitet – inte bara för rekryterarens skull, utan även för att stärka ditt eget självförtroende. Du kan vara professionell utan att tumma på din personliga klädstil, det handlar bara om att rätta till vissa detaljer som kommer att ge ett bättre intryck.

 

1. Håll koll på husdjuren

Vem älskar inte att gosa med sin fyrbenta bästis – speciellt om man är nervös inför en jobbintervju? Vi tycker självklart att du ska krama din katt eller hund innan för att lugna nerverna, men se till att vara försiktig med pälsen. Att komma till en intervju heltäckt av katthår är nämligen ingen höjdare, så se till att använda en klädroller precis innan du lämnar hemmet!

 

2. Ta en extra titt på skorna

Vi råder dig att kvällen innan intervjun ta en titt på de skor du tänkte använda. Nu i höst är det ofta lerigt, vilket innebär att dina skor också är det. Vid ett första intryck spelar detaljerna roll, och då är smutsiga skor är ingen hit. Ta fram skoputsen eller sneakerstvätten och se till att dina skor skiner inför intervjun!

 

3. Kolla efter fläckar

När du planerar din outfit inför intervjun, ta en extra noga titt på om plaggen du valt. Det är nämligen lätt att missa en olje- eller kaffefläck under en stressig morgon eller i kvällsljus. Att dyka upp på intervjun i fläckiga kläder är ett big no-no, så detta är kanske det viktigaste steget att följa!

 

4. Välj din doft med omsorg

Hur du doftar är en viktig del av det första intryck du gör – om än undermedvetet. Se till att vara nyduschad och att ha nytvättat hår (men kom för guds skull inte till intervjun med blött hår!). Ha inte en alldeles för stark parfym, utan välj något subtilt och fräscht. Borsta tänderna noga och använd munskölj, drick inget kaffe förrän du kommer till intervjun och blir erbjuden en kopp. Se även till att lukta på dina kläder innan för att säkerställa att de inte bär den klassiska, unkna “garderobs-lukten”. Om du är rökare eller snusare rekommenderar vi att avhålla dig från att använda nikotin innan intervjun.

 

5. Var dig själv – men anpassa din stil till kontexten

Oavsett om du är gothare eller hippie finns det nivåer av extremitet i din stil som du kan anpassa efter en jobb-kontext. Se till att skala av vissa saker såsom överflödiga accessoarer, hårsnoddar på handlederna och avskavt nagellack. Byt ut trasiga nätstrumpbyxor mot ett par hela och vanliga, skippa genomskinliga plagg och alldeles för mycket smink. Det är inget fel på att ha en klädstil som gör att folk vänder sig om på gatan, men du känner ofta intuitivt vad som är okej att ha på sig på en intervju och inte.

 

6. Vad säger färgerna på kläderna om dig?

När du förbereder din outfit kan du fundera på vad de olika plaggens färger representerar, och vad du vill signalera. Färgen blå ses ofta som en lugn och förtroendeingivande färg medan rött signalerar att du är passionerad och gult att du är energisk. Svart visar på sofistikering, medan vitt är rent och fräscht. Tänk på vilka egenskaper som passar för rollen, och hur du kan kombinera färgerna för att uttrycka dig själv på ett maximalt sätt!

 

Kom ihåg att kläderna inte är det viktigaste på jobbintervjun – det är du och din personlighet. Vi vill återigen trycka på att du ska våga vara dig själv och inte på något sätt klä ut dig till någon annan. Om du känner att det är viktigt för dig att uttrycka sin identitet med kläder på arbetsplatsen så tycker vi att du ska göra det. Om en arbetsgivare tackar nej till dig endast på grund av din stil så kanske det inte är drömjobbet för dig ändå. För att kunna göra ett så bra jobb som möjligt tror vi på att kunna vara transparent och visa sin personlighet, och det gör många rekryterare också!