5 tips för att klara personlighetstestet
Din karriär 3 Jun 2022 kl: 09:59

5 tips för att klara personlighetstestet

Vad förväntas egentligen av dig när du gör ett personlighetstest i en rekryteringsprocess?

”Har du det som krävs?” undrar Försvarsmaktens hemsida intill en pulserande start-knapp.

”Ööööhh … nej, jag tror faktiskt inte det”, tänker jag.

Varje gång jag har sett deras reklamfilmer har jag konstaterat att jag nog inte har det som krävs. Ni vet, där man förväntas komma ihåg hur många människor det fanns i en spårvagn och liknande. Jag har aldrig en aning.

Alltså tvekar jag vid skärmen och konstaterar att jag nog ska ta testet någon annan gång. När jag har sovit ordentligt och är helt skärpt. Sedan hejdar jag mig. Det är ju ett personlighetstest! Min personlighet är väl densamma vare sig jag är trött eller hungrig, eller? Men jag vet att jag innerst inne tvekar för att jag är rädd att bli underkänd. Att bedömas som otillräcklig i kvantfysik eller 1700-talspoesi är något man kan åtgärda, men underkänd i personlighet? Vart tar man vägen då?

Personlighetstestet bedömer inte din personlighet
Men det är här jag gör en tankevurpa. De personlighetstest som rekryterare gör på arbetssökande är nämligen inte avsedda att bedöma en kandidats personlighet. De är till för att bekräfta det som rekryteraren redan anar efter ett antal intervjuer och arbetsövningar.

Var stolt om du får göra ett personlighetstest!
Hos professionella rekryterare kommer dessutom personlighetstestet i slutfasen. Det är inte vem som helst som ombeds ta ett personlighetstest, så du kan gott sträcka på dig om du kallas till ett.

Handlar inte om att lyckas
När du har kommit så långt att arbetsgivaren låter dig genomgå ett personlighetstest har rekryteraren redan skapat sig en bild av vem du är. Nu vill hon eller han kolla om du har samma bild av dig själv.

Eftersom jag inte är involverad i slutskedet av någon topprekrytering får jag nöja mig med att surfa runt bland testerna på nätet. Resultatet är inte direkt entydigt. Bland annat gör jag ett test på www.41q.com där jag efter 5-10 minuter får reda på att jag är en ”harmonisökande idealist” som passar som skribent eller fotograf. Det låter mitt i prick, men jag skulle tydligen även passa som socialarbetare, forskare, tandläkare och missionär.

Till slut törs jag även göra Försvarsmaktens personlighetstest. Jag lyckas av misstag identifiera en hotfull person, bedöms ha bristfällig impulskontroll och får bara beröm när jag korrekt uppskattar min insats som ”under genomsnittet”, vilket också blir mitt slutbetyg. Precis som jag misstänkte har jag alltså inte det som krävs, men jag väljer att se det från den ljusa sidan – jag har åtminstone självinsikt.

Går det att fuska?
Ja, rent teoretiskt kan man det. Om man har tillräcklig kunskap om testet och dess uppbyggnad, vilket mycket få har. Men det finns sällan någon vinst med att presentera en vald sanning om sig själv. Instrumenten som vi arbetar med har en indikator för att säkerställa att resultatet är pålitligt, och om den ger utslag finns det anledning att ifrågasätta om det går att använda just den personens testresultat.

Fem tips inför personlighetstestet

1. Var intuitiv.
De flesta tester är medvetet utformade så att man inte ska hinna tänka efter för mycket. Börjar du fundera kommer du inte att hinna klart.

2.Slappna av.
Se till att du är utvilad när du gör testet. Precis som i Snickers-reklamen är du inte dig själv när du är trött och hungrig.

3.Tagga ner.
Det är ingen tävling. Om du försöker svara ”rätt” kommer du att avslöjas under den följande djupintervjun.

4. Isolera dig.
Koncentration är A och O. Se till att du inte blir avbruten under den tid du svarar på frågorna.

5. Ta på jobbhatten.
Se dig själv i en arbetssituation och inte privat. De allra flesta har en privat- och en jobbsida, och nu handlar allt om hur du funkar på jobbet.

PS: Du har inte missat att du numera kan göra personlighetstest även på Shortcut? Vässa dina kunskaper genom att lära dig mer om dig själv. Testa själv!