10 vanliga intervjufrågor – så svarar du bäst
14 Okt 2016 kl: 00:00

10 vanliga intervjufrågor – så svarar du bäst

Listan är hämtad från The Muse.

1. Berätta lite mer om dig själv!

Berätta inte varenda detalj om din karriär (eller om hela ditt liv…). Välj i stället ut 2-3 saker du åstadkommit eller erfarenheter som gör dig lämplig för den roll du söker för.

2. Hur fick du reda på det här jobbet?

Här gäller det at sticka ut och visa vad du gillar med företaget. Oavsett HUR du fick reda på det, berätta om vad det var som fångade ditt intresse.

3. Vad vet du om företaget?

Inled med en mening som visar att du förstår företagens mål, använd några nyckelord och fraser från deras webbsida – men med personliga exempel. Typ: ”Personligen är jag dragen till det här uppdraget för att…”, eller ”Jag tror verkligen på det här synsättet för att…”.

4. Varför vill du ha det här jobbet?

Identifiera vad som gör just dig bra för jobbet, sen varför du tycker om företaget – och hur du vill vara en del av det. Exempelvis: ”Jag har alltid varit passionerad kring undervisning, och jag tycker att ni gör det bra.”.

5. Varför ska vi anställa dig?

Hitta ett svar som täcker två saker: Att du inte bara kan göra jobbet – du kan också leverera bra resultat. Poängtera också hur du skulle passa bra in i teamet på företaget.

6. Vilka är dina styrkor?

Dela dina verkliga styrkor, inte de som du tror att intervjuaren vill höra. De ska också vara relevanta för jobbet du söker. Följ sedan upp med ett exempel på hur du använt dina styrkor i din karriär.

7. Vilka är dina svagheter?

Här gäller det att vara ärlig – men inte för ärlig. ”Jag håller inte deadlines” är exempelvis inget bra svar. Heller inte ”Inga! Jag är perfekt!”. Hitta en balans, och säg hur du jobbar på svagheterna. Exempelvis. ”Jag tycker det kan vara jobbigt att prata inför människor, men jag har börjat öva på det, senast i somras på ett bröllop.”.

8. Vad är det bästa du har åstadkommit i karriären?

Vad inte blyg! Ge lite bakgrund först: ”I mitt senaste jobb som sekreterare var det min roll att…”, berätta sen hur du gick till väga, och slutligen hur resultatet blev.

9. Berätta om en utmaning eller konflikt du varit med om på jobbet, och hur du

tacklade den!

Använd samma metod som när du svarade på frågan om det bästa du åstadkommit. Bakgrund, din roll, hur det gick till, och resultatet. Men här är det extra viktigt med ett lyckligt slut.

10. Var ser du dig själv om fem år?

Intervjuaren vill veta om du har realistiska förväntningar på din karriär, om du har en ambition och om jobbet kan hjälpa dig dit. Hitta ett mål utifrån de kriterierna!

Källa: The Muse