Tre steg till en nystart i karriären
9 Dec 2015 kl: 00:00

Tre steg till en nystart i karriären

Behöver du motivation och nya utmaningar i jobbvardagen? Ett första steg är att tänka igenom vad du egentligen vill och behöver få ut av ett jobb, menar karriärcoachen Hannah Larsson.

– Vi lägger till exempel mycket tid på att planera semestrar; vi undersöker olika alternativ, pratar med bekanta, läser resereportage och recensioner på nätet. Men när vi ska byta jobb, som är ett jättestort beslut, hoppar vi ofta in i det utan något särskilt beslutsunderlag, säger hon-

”När har du presterat på topp – och vad gjorde du då?”

Hannah är karriärcoach på Handelshögskolan i Göteborg och underkonsult hos karriär- och ledarutvecklingsföretaget New Career, och har tio års erfarenhet av att coacha allt från studenter och young professionals till erfarna ledare.

– Börja med att ställa dig själv frågan: ”Vad är karriär och framgång för mig? Är det att klättra uppåt, bli expert eller utvecklas sidledes, utvecklas som person eller något annat?”. Ibland kan det vara svårt att skilja på vad som egentligen är viktigt för mig och vad jag ”borde” tycka är viktigt, kopplat till min sociala kontext, menar Hannah.

Finns det några ”quick fixes” för att få en nytändning i karriären, utan att byta arbetsgivare?

– Inventera vad som ger dig eller har gett dig energi på jobbet. När har du presterat på topp, och vad har du gjort då? Våga föreslå för din chef att du vill göra mer arbetsuppgifter som ligger i linje med detta.

Hon radar upp ännu fler tips som kan ge ny energi och motivation:

1. Fyll på din kompetens genom att gå en kurs, antingen som du bekostar själv eller som du kan sälja in till din chef att få gå.

2. Ser du något på din arbetsplats som kan förbättras eller göras på ett nytt sätt? Våga ta plats och komma med idéer! Kanske kan du föreslå ett helt nytt projekt? Det kan leda till oanade möjligheter.

3. Be om mer feedback från chefen och kollegorna, för att få veta mer om hur du uppfattas, vad du gör bra och vad du kan utvecklas inom.

4. Jobba med ditt nätverk och att öka din synlighet. Skriv i diskussionsgrupper inom ditt område på LinkedIn, bli mentor åt någon, skriv en artikel eller erbjud dig att hålla föredrag hos organisationer eller skolor. Att dela med sig av sin kunskap och få lite ny input kan både ge enenergiboost och öppna upp för nya möjligheter.

Hannah påminner om att det ibland finns saker på arbetsplatsen som ligger utanför din kontrollzon, som kan göra att du inte trivs på jobbet.

– Det är viktigt att komma ihåg att du inte kan styra över precis allting. Visst, du har ett ansvar som individ och kan göra mycket för att förändra ditt eget liv, men det är inte alltid en mindfulnesskurs hjälper om du i själva verket har en orimlig arbetsbelastning.

Om jag funderar på att byta arbetsgivare – vad bör jag tänka på?

– En fråga du kan börja med att ställa dig själv är om du vill till någonting eller bort från någonting. Att byta jobb bara för att du vill bort kan ge mycket energi på kort sikt, men för att det ska bli bra på lång sikt behöver du motivation till något. Om det är svårt att formulera vad du vill, är ett tips att göra en lista på allt du är missnöjd med eller inte vill göra – och sedan fråga dig själv vad du vill göra i stället, säger Hannah.

En nulägesanalys med fokus på att öka din självkännedom är grunden för ett bra beslutsunderlag framåt, menar hon, och därefter är omvärldsanalysen väldigt viktig.

– Ofta har vi en föreställning om hur ett annat yrke eller en annan arbetsplats är. Därför är det bra att våga ta kontakt med människor som jobbar med det du är nyfiken på, och ställa frågor till dem. Att starta ett kafé kanske inte är så härligt som du först trodde, till exempel.

”Genom att våga nätverka kan nya, oväntade dörrar öppnas.”

Efter omvärldsanalysen kanske du kan stryka något av dina alternativ, eller lägga till något intressant som du fått tips om.

– Det finns massor av möjligheter där ute. Många är medvetna om att 70-80 procent av jobben tillsätts via kontakter i dag, men gör ändå tvärtom och lägger merparten av tiden på formella jobbannonser när de vill ha ett nytt jobb. Genom att våga ta kontakt med personer och nätverka kan nya, oväntade dörrar öppnas, avslutar Hannah.

•••

3 steg för en nystart i karriären

1. Nulägesanalys

Fundera kring följande:

• Hur är din situation i dag? Hur skulle du vilja att den var istället?
• Vilka är dina styrkor? Får du använda dem?
• Vilka är dina viktigaste värderingar? Är de uppfyllda i dag?
• Hur är du som person? Samla gärna in feedback från din omgivning.
• Vilka blir dina röda trådar? Kan du se ett mönster?

Utifrån svaren på dessa frågor kan du göra en checklista över saker du vill ha och saker du vill undvika i din karriär.

2. Omvärldsanalys
Utgå från nulägesanalysen och rita en mindmap över vad du är nyfiken på framåt. Samla sedan in information om dina olika alternativ för att få ett bra beslutsunderlag.

Utmana dig själv genom att ta kontakt med minst tre personer inom varje område som du är intresserad av – både inom utanför din organisation – och ställ frågor kopplat till din checklista. Förutom värdefull information kan detta leda till nya möjligheter.

3. Utvecklingsplan

Skapa målbilder som du bryter ned till konkreta mål och handlingar. Målbilderna kan gärna vara stora och utmanande, men sätt upp små mål som är inom din kontrollzon.

Gör det till en ära att hålla det du lovat dig själv och fira alla framgångar på vägen mot dina mål. Se även till att ha bra stöd runt omkring dig – alla behöver någon som uppmuntrar oss, påminner oss om våra mål och hjälper oss att få energi att fortsätta när det blir motigt.