1 Mar 2008 kl: 00:00

Shejken som blev rik på Sverige

Mohammed al-Amoudi, som sedan mitten av 1990-talet blivit Sveriges största utländska investerare, är en riktig doldis – men att han gillar Sverige är uppenbart. Preem är shejkens största och mest vinstgivande företag men han äger även Midrockoncernen, en rad exklusiva fastigheter främst i Stockholm samt är den enskilt största ägaren i byggföretaget Peab. När DI Weekend granskade shejkens affärer kom de fram till att han 2005 hade tillgångar för minst 25 miljarder kronor i Sverige.

Det är tack vare smarta affärsval och goda kontakter med den svenska regeringen som shejken blivit stormrik på sina affärer. Forbes rankade honom i år som den 77:e rikaste personen i världen med 6,9 miljarder dollar i plånboken. Men vem är han egentligen och hur kommer det sig att han i mitten av 1990-talet vände blicken mot just Sverige?

Mohammed al-Amoudis framgångssaga tog sin början 1984. För att säkra ett av världens största byggkontrakt, ett gigantiskt bergrum för lagring av saudisk olja, träffade dåvarande statsministern Olof Palme det saudiarabiska överhuvudet Kung Fadh. Palme övertygade kungen och plötsligt stod de svenska företagen Skanska och ABV (som senare slogs samman med JCC och blev NCC) med löfte om ett byggkontrakt värt svindlande summor.

När kontraktet fyra år senare skulle undertecknas drabbades dock både Skanska och ABV av kalla fötter. Företagsledningen upplevde projektet som osäkert och fruktade att saudierna inte skulle kunna betala när jobbet väl var klart. Därför bestämde de sig för att sälja kontraktet vidare och mannen som nappade var Mohammed al-Amoudi. Som 20-åring hade Mohammed al-Amoudi utvandrat från Etiopien till Saudiarabien. Hans familj var inte stenrik men pappan, som kom från en jemenitisk handelsfamilj, hade goda kontakter både med den saudiska kungafamiljen och släkten bin-Laden. I Saudiarabien fick al-Amoudi arbete hos ABV och med hjälp av familjens nätverk öppnade han upp den saudiska marknaden för svenskarna. Den hjälpen blev Mohammed al-Amoudis flygande start till de stora affärerna. När Skanska och ABV ratade byggprojektet föll valet som köpare på al-Amoudi som med hjälp av en grupp hemliga investerare fick ihop 175 miljoner kronor och köpte kontraktet våren 1988. Ett kontrakt som i slutänden visade sig vara värt över 100 miljarder kronor.

I början av 1990-talet sålde den borgerliga regeringen ut en rad statliga företag. Ett av de företag som orsakade problem var OK Petroleum. Visst fanns det många intresserade köpare men ingen som uppfyllde privatiseringskommissionens krav eller önskemålen om en ren politisk bakgrund. Återigen dök Mohammed al-Amoudi upp i rätt tid och i mars 1994 skrevs köpekontraktet på närmare 6 miljarder under. Genom sina tidigare kontakter var han respekterad och välkänd.

– Förvåningen och nyfikenheten var stor, men när vi fick reda på att det var Mohammed (al- Amoudi) så var saken klar. I samband med bergrumsaffären jobbade jag som statssekreterare åt Palme och hade då på nära håll imponerats av Mohammeds arbete, sade Carl-Johan Åberg till DI Weekends reporter Stefan Lundell, när han kartlade hur al-Amoudi blivit miljardär på sina svenskaffärer.

Under de år som Mohammed al-Amoudi verkat i Sverige har hans företag gått starkt fram. Svenska Petroleum Exploration är på väg att bli ett nytt storföretag och vinsten för i år kommer för första gången att överstiga miljarden. Den främsta anledningen till företagets lyft är oljefyndigheter vid Elfenbenskusten men efter oljefynd på över 100 miljoner fat i Polen så vill företaget nu provborra sydost om Gotland. Förutom Gotland siktar Mohammed al-Amoudi även in sig på Skåne där han bland annat startat fondbolaget Västra Hamnen AB och just nu bygger ett World Trade Center som beräknas stå klart sommaren/ hösten 2007. Det verkar med andra ord som att Mohammed al-Amoudi kommit för att stanna.