Detta är en återpublicering.
Och nej, vi menar inte att du ska smöra.
Johan Lagercrantz är VD för Proffice affärsområde Industri och Logistik och har lett arbetsgrupper i olika konstellationer i snart 20 år. Han framhåller att just relationen till chefen kan vara klurig.
– Det är ju alltid svårt att lära känna människor, det gäller särskilt när du sitter i en beroendeställning. Det är ju precis som det är med svärmor eller vem som helst som du vill ska gilla dig, utan att du valt att ha personen i ditt liv. Det finns en press där som gör det svårt.
Blivit kompis med chefen? Tänk på detta!
Johan Lagercrantz föreslår därför att du vänder på steken, och försöker se på chefen som vilken kollega som helst.
– En chef har, precis som alla andra, ett behov att känna sig uppskattad och omtyckt. Det kan vara skönt för dig som anställd att tänka på att chefen också är beroende dig. Inte bara att du gör ett bra jobb, utan även din input.
Feedback kan därför vara en bra ingång till chefens hjärta, menar han.
– Säkert 90 procent av oss chefer vet med oss att vi inte ger tillräckligt med feedback. Om du som medarbetare börjar feedback-loopen, känner inte bara chefen att du ser hens arbete utan påminner också indirekt chefen om att ge dig återkoppling.
Vad gör jag om jag inte känner min chef så bra? Hen kan ju vara snarstucken.
– Mjukstarta. Tänk själv hur du skulle reagera om en person du inte känner så väl skulle börja kritisera dig från ingenstans? Börja med att ge feedback när din chef gjort något riktigt bra. Det kan räcka med ett uppmuntrande sms eller vad som helst. På så vis kan du sedan jobba dig inåt, och känna in hur din chef hanterar återkoppling. Och ju bättre relation ni får desto mer synpunkter kan du lyfta. Att vissa människor klickar och funkar rent personkemiskt behöver ju inte betyda en bra arbetsrelation, förtroende är något som byggs över tid.
Johans tips – Så blir du chefens drömmedarbetare
Leverera
Jag uppskattar medarbetare som inte tvingar mig att kolla upp eller kontrollera, utan som får mig att känna mig trygg med att jobbet blir gjort. Det är ett stressmoment för mig som chef att behöva kontrollera. När jag lämnat över ett ansvar kan jag bocka av det på min lista, det är guld värt!
Var rak och proaktiv
Att leverera och ta ansvar betyder inte att du måste lösa allt själv. Saker och ting går sällan precis som man tänkt sig och jag uppskattar när medarbetare är raka och ärliga och kommer till mig direkt när de ser att en plan håller på att fallera. Genom att få veta det i tid, kan jag sätta in resurser och styra upp skutan i tid. Det är ju mitt jobb som chef att se till att alla har rätt förutsättningar att utföra sitt jobb på bästa sätt. Genom att medarbetare är proaktiva kan man undvika stress och konflikter.
Bolla istället för att grolla
”Jag hade en chef som sa: ”Kom inte till mig och fråga förrän du själv har ett förslag på en lösning”. Ett väldigt bra råd. Det är alldeles för många som kommer med öppna frågor eller dumpar problem och arbetsuppgifter de själva inte orkar med på sin chef. Gå gärna till din chef för att bolla idéer, men se upp med att framföra en massa kritik utan att själv vara villig att bidra till en lösning. Ingen gillar en gnällspik.
Våga visa din mänsklighet
Empatin tycker jag saknas i allt för många jobbrelationer överlag. Man spenderar så mycket tid och kraft på jobbet, och vi är inga robotar åtta timmar om dygnet. Ofta är det chefen som får börja bjussa på sin sårbarhet, men jag blir jätteglad när någon annan vågar visa sig svag. Det är viktigt för att bygga upp ett förtroende, en ömsesidig respekt och förklara varför saker händer. Glöm bara inte att det är lika viktigt att dela med sig när man är glad och stolt.