I USA finns det ett ord för människor i din närhet, som genom sitt sätt att vara sprider olycka och frustration bland stora grupper eller mellan enskilda individer – ”Toxic people.”
Här är ett gäng arketyper och vad du kan göra för att hantera dem.
Manipulator-Markus
Identifikation: Den här typen är både svåridentifierad och jobbig att hantera. Markus kommer pracka på dig plikt- och skuldkänslor genom små, subtila signaler. Om du alltid går runt med känslan att du är skyldig Markus något kan det vara för att han genom martyrbeteende och vaga antydningar slår an de svagare strängarna på din lyra.
Klassisk replik: ”Går du från jobbet nu? Synd – jag som var så sugen på en after work…”
Botemedel: När Markus väl lyckats identifiera vad som gör dig orolig och medgörlig kan det gå snabbt utför – om du inte gör något åt det. Hans obestämda och svårtolkade approach tacklas fördelaktigt med raka motfrågor i stil med: ”Vad menar du nu?”. Markus, som gärna är luddig, kommer chockas av din rättframhet. Och våga sätta tydliga gränser!
Avundsjuka Arash
Identifikation: Antagligen är du mer kompetent eller omtyckt på jobbet, i plugget eller bland vännerna än vad Arash är, vilket får honom att reagera. Passiv aggressivitet präglar hans inställning till dig, vilket yttrar sig i pikar, hån och viljan att få dig att verka dum inför andra. Kan vara otroligt jobbigt i längden och få dig att vantrivas närhelst han behagar dyka upp.
Klassisk replik: ”Du gillar verkligen bruna manchesterbyxor, alltså.”
Botemedel: Håll huvudet kallt! Försök att ignorera alla syrliga kommentarer och var trevligheten själv. Dryga inte tillbaka – då förvärras sannolikt problemet. I stället kan du be någon du litar på att observera Arashs beteende gentemot dig för att uppmärksamma fler på problemet utan att du behöver konfrontera honom ensam. Många är starka!
Läs också: Så märker du om kollegan ogillar dig.
Ego-Ebba
Identifikation: Likt en bortskämd katt anser Ebba att solen kretsar kring henne – jämt. Om Ebba mår dåligt får alla veta om det. Om du är den som har det tungt är hon med ens puts väck. Ebbas prioriteringslista ser ut så här: 1: Ebba. 2: Ebba. 3: Ebba…. Ja, du fattar. Ebbas krav ljuder ofta och gärna i föreläsningssalar och konferensrum, men hon får något mörkt i ögonen när gehöret uteblir.
Klassisk replik: ”Men jag då?!”
Botemedel: Ödsla ingen tid på Ebba för hon kommer inte att göra detsamma för dig. Sky henne som pesten i grupparbeten och projekt, och låt det där ologiska vänskapsbandet rinna ut i sanden. Låt inte heller Ebba ha några hållhakar på dig, för hon kommer att använda dem med råge. Om hon inte kan undvikas: Räkna till tio och behåll lugnet.
Besserwissern Björn
Identifikation: Tror att han är smartast och kommer gå genom eld för att bevisa det i varje dialog. Säger du emot honom fiskar han upp telefonen för att googla fram obskyr fakta för att mörda dina argument – men glömmer hastigt bort föremålet för era meningsskiljaktigheter om det visar sig att han faktiskt har fel. Svår att vinna mot.
Klassisk replik: ”Källa på det?”
Botemedel: Se för guds skull till att vara påläst innan ni ska diskutera något, men glöm inte att Björns attityd antagligen beror på osäkerhet. Glöm inte bort att vara empatisk och vänlig, och låt dig inte ryckas med när han blir uppjagad – då leder det nästan säkert till gräl. Skippa sarkasmen och satsa på ett avväpnande skratt om situationen eskalerar.
Neggo-Nina
Identifikation: Ninas glas är aldrig ens halvfullt – det är heltomt. Det är i stort sett omöjligt att göra henne nöjd, eftersom hon bestämt sig för sin infallsvinkel för länge sedan. Deppar gärna ihop totalt över småsaker och drar mer än gärna med sig dig över stupets kant. Nina har en magisk förmåga att ta alla glädjeämnen med en nypa salt – för att i stället peppra dig med pessimism.
Klassisk replik: ”Det här projektet kommer gå åt fanders.”
Botemedel: Sätt gränser för dig själv – ingen tvingar dig att lyssna på Ninas oupphörliga gnäll. Visa sympati när det känns rätt, men säg också ifrån när hon överdriver. Var dock uppmärksam på signaler som indikerar en bakomliggande depression. Trötthet, apati och okontrollerade känsloutbrott ingår vanligtvis inte i Ninas register.