Annons
Föregående Nästa

Privatdetektiv jagar skuldsatta CSN-låntagare

Privatdetektiv jagar skuldsatta CSN-låntagare
09 januari

CSN har tagit till nya medel för att driva in skulder – de har nämligen anlitat en privatdetektiv från New York som letar upp skuldsatta låntagare som bor i USA.

Annons

Det var i juni 2018 som CSN startade inledde samarbetet med den svensktalande privatdetektiven. Hen bor i New York och bakgrunden till detta är att CSN har lokaliserat flera personer, bosatta i USA, med höga skulder som förfallit till betalning. Skulderna ska enligt CSN röra sig om mellan 500 000 kronor till 1 miljon kronor.

Myndigheten skickade över en med 85 personer som de haft svårt att lokalisera – och under hösten lyckades privatdetektiven hitta nya kontaktuppgifter i 95 procent av fallen, rapporterar CSN i ett pressmeddelande. De tror att en orsak till framgången är att detektiven har kunnat använda andra källor än CSN.

– Den här privatdetektiven i USA har tillgång till olika register och information som vi inte kan få fram, säger Magnus Berndtsson, avdelningschef på CSN, i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Nu ska CSN utvärdera samarbetet för att se om metoden kan användas i större omfattning i hela USA – uppskattningsvis finns nämligen cirka 2 500 låntagare där som sammantaget har en skuld på närmare en miljard kronor. 

Shortcut
Publicerad 09 januari

Taggar

csnstudenter
Föregående Nästa
Klara Stefansson

Klara Stefansson

Webbredaktör
Andreas Wirf

Andreas Wirf

Art Director
Linda Fritiofsson

Linda Fritiofsson

Redaktör
Josefin Svenberg

Josefin Svenberg

Chefredaktör