Grattis till uppstickarplatsen!
– Tack, det känns skitkul! Vi har haft koll på listan innan och vet att vi tänkte förra året typ: jäklar, vad kul det skulle vara att vara med på den. Och nu är vi det, hurra!
Ångestpodden har över 600 000 lyssningar i månaden, vad är framgångsreceptet?
Sofie: – Att vi använder de enklaste orden på de svåraste frågorna. Jag önskar att Ångestpodden hade funnits när vi själva var 15 år och vår kompis blev svårt sjuk i bulimi. Vi gjorde allt för att förstå, och hade behövt någon som pratade om psykisk ohälsa på ett sätt som vi kunde relatera till.
Ida: – Jag har själv gått i terapi för panikångest och vet hur svårt det är att hitta en plats där man kan känna igen sig och relatera, för ämnet är så tabubelagt. Vi vet hur man ska prata för att få unga att förstå och känna att de inte är ensamma.
Vad är det mest uppstickiga ni har gjort?
Ida: – Vi är inte rädda för att prata om de svåraste sakerna. I början av året gjorde vi en serie i tre delar i Ångestpodden som handlade om sexuella övergrepp på internet och sex som självskadebeteende. Det var dels väldigt omtumlande för oss att göra och dels fick vi väldigt många reaktioner och nya lyssnare.
Sofie: – Vi hade som mål att dubbla vårt lyssnarantal innan årets slut, men det uppfylldes redan i februari. Det känns väl ganska uppstickigt!
Vad har inspirerat er mest i år?
Ida: – Alla unga människor runt om i landet som mår så otroligt dåligt men som inte ger upp, utan fortsätter att kämpa varje dag. De inspirerar mig så sjukt mycket.
Sofie: – Alla föräldrar, kuratorer, skolsköterskor och psykologistudenter som lyssnar och hör av sig till oss och berättar att de använder Ångestpodden i sina yrken. Det fanns inte i min vildaste fantasi när vi startade podden!