Fixa första tiden på nya jobbet

Fixa första tiden på nya jobbet

Foto: Foto:iStockphoto

På jobbet 28 Maj 2012 00:00

Du har fått jobbet. Du känner dig stolt, lycklig och stor. Lika stor känner du dig inte när du kommer till din nya arbetsplats. Shortcut hjälper dig genom de första trevande stegen.

KOLLA LUNCHTRADITIONERNA
Det enklaste sättet att lära känna alla nya kollegor är att käka lunch med dem. Därför kan det vara smart att kolla läget inför lunchrasten redan första dagen. Var käkar de? Äter alla tillsammans? Tar alla med sig mat­låda hemifrån eller går alla ut och käkar? Se och härma, åtminstone de första veckorna.

VÅGA FRÅGA
Bästa öppningsrepliken under din första vecka: ”Hej, jag är ny här” följt av den fråga du vill ställa. De flesta människor älskar att 1) prata om sitt jobb, 2) hjälpa andra, för då känner de sig viktiga och behövda. Utnyttja det.

HÅLL ÖGONEN ÖPPNA
Studera jobbritualerna. Småpratar folk innan de sätter igång med dagens arbete? Sitter chefen och häckar inne på sitt kontor hela dagarna? Spionera och lär dig hur saker funkar på just ditt jobb.

KLÄ DIG RÄTT
Oroar du dig för vad du ska ha på dig på jobbets första dag? Här är listan över de tre värsta klädmissarna när man är ny på jobbet.

1. KLÄDER MED BUDSKAP Låt dina kollegor lära känna dig innan de frontas med t-shirtbudskap som ”Die brat, die”, ”My Bush makes love not war”, eller ”I kväll får 107 svenskar gonorré”.

2. KNÄPP IGEN! Att vara en sexbomb kan visserligen öppna dörrar i arbetslivet, men är det så du vill göra karriär? Undvik djupa urringningar, jättekorta kjolar och för tajta och små kläder (ja, det gäller även killar).

3. HEL OCH REN! Det låter enkelt, men så många missar det. Undvik kläder med fläckar, men tänk också på hur de luktar och om de är skrynkliga.

MÅSTE MAN DRICKA KAFFET?
Det sociala spelet på en arbetsplats sker framför allt på ett ställe: kring kaffemaskinen. Det är här man snackar om vad som händer i helgen och delar med sig av värdefullt skvaller om jobbarkompisarna. Så vad gör du om du verkligen hatar kaffe? Det finns tre alternativ. Antingen fejkar du. Bara för att muggen är full av det svarta giftet betyder det ju inte att du måste dricka det. Eller så ger du dig fan på att lära dig tycka om det – här är mycket socker och mjölk ett hett tips. En tredje variant är att helt enkelt skita i det. Ärligt talat är ju läsk ganska mycket godare, även om det inte är det allra mest vuxna alternativet.

TA DET LUGNT MED ÖLEN
Fredagsöl med de nya kollegorna? Det är lätt att titta för djupt i flaskan när man är ny och nervös. Vårt tips: sippa på ett glas vin eller en öl och dra dig hemåt efter max två timmar. De roliga party­kvällarna med arbetskompisarna kommer senare, vi lovar!

BE OM EN UTVÄRDERING
Även om du inte planerar att jobba kvar på ditt första jobb för all framtid kan det vara smart att spela dina kort rätt – om inte annat för att få fina referenser inför framtiden. En bra idé är därför att efter några veckor på jobbet be om en avstämning med din närmaste chef – hur tycker han eller hon att det går för dig? Vad skulle du kunna göra bättre?

 

Maija Mårtensgård och Sara Tuncel
Publicerad 28 Maj 00:00

Kommentarer

Fler artiklar i kategorin På jobbet

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Din Karriär

Så överlever du första tiden på nya jobbet

Att börja på ett nytt jobb kan verkligen kännas nervöst som tusan. Men lugn, med rätt förberedelser hjälper du dig själv att komma i fas.

Bråkigt på jobbet? Det kan vara kontorets fel

Din Karriär

Bråkigt på jobbet? Det kan vara kontorets fel

Kvinnors benägenhet att hamna i konflikt påverkas mer av ljudvolym och kontorstyp – men män bråkar ändå mest. Det visar en ny studie.

Gör så här – och undvik katastrof på kickoffen

Ditt Liv

Gör så här – och undvik katastrof på kickoffen

Den stora kickoff-säsongen är här! I höst kommer tusentals svenskar vakna upp och känna sig bortgjorda, livrädda och ångerfulla. Inte du!

Så handskas du med giftiga människor

Ditt Liv

Så handskas du med giftiga människor

De manipulerar, gnäller och drygar sin väg fram i livet – på din bekostnad. Vi reder ut vad som kännetecknar giftiga människor – och ger...

Beröm utan baktanke är ett av de bästa sätten att skapa en avkopplad och konstruktiv relation till dina medmänniskor.

Din Karriär

Så ger du feedback på rätt sätt

Vi är alla olika, vilket gör att ett par enkla grundvalar kan vara till stor hjälp när du ska ge kollegan eller klasskompisen feedback på...

Dela artikeln

Favoritmarkera

Fler artiklar

Fler artiklar »

Filmer

Fler videos »