Hur ser framtidens arbetsplats ut? I det nya normala är flexibilitet ett krav hos många som söker nytt jobb, både i timmar och arbetsplats. För arbetsgivarna innebär det utmaningar och i vissa fall stora förändringar för att tillmötagå det nya flexibla. Men händer när arbetsgivarna väljer att säga nej? De anställda försvinner! Och även dem som får sin flexibla arbetsplats, är rädda att favorisering sker från arbetsgivarna baserat på vart en anställd väljer att jobba.
Den nya studien, The State of Hybrid Work Report 2022, från det kollaborativa teknikföretaget Owl Labs, där 2 000 respondenter i Norden har deltagit, varav 500 i Sverige, visar att nästan hälften (40%) av de anställda har bytt jobb under de senaste två åren, och av de som inte gjorde det söker 18% aktivt efter en ny jobbmöjlighet under 2022. Under de senaste två åren har anställda över hela världen anpassat sig till en livsstil utan fast arbetsplats och förväntar sig nu flexibilitet när det kommer till både varifrån och när de arbetar. För att behålla sina anställda och locka till sig nya topptalanger måste arbetsgivarna anpassa sig till de anställdas önskemål. De behöver nu arbeta om sina anställningsvillkor och policyer, erbjuda bättre förmåner och flexibelt arbete, annars är risken stor att personalkostnaderna skenar och tillväxten stannar av.
Flexibelt är det nya ”hybrida”
I dagens arbetsklimat existerar knappt ett så kallat “9-till-5-jobb” längre. Det ‘nya’ normala är där flexibelt arbete accepteras av alla, arbetsgivare likväl som anställda. När, var och hur anställda arbetar betraktas också här som ett ömsesidigt beslut om samarbete mellan arbetsgivare och anställd.
Närmare hälften (43%) av arbetstagarna i Sverige skulle tacka nej till ett jobb om flexibla timmar inte erbjöds och var tredje, 30%, skulle tacka nej om de inte tilläts en flexibel arbetsplats. 1 av 3 (33%) av de anställda uppger att om en framtida arbetsgivare krävde att de skulle arbeta från kontoret på heltid skulle de tacka nej till jobberbjudandet. Anställda kräver flexibilitet och utan det kommer de inte att behålla (eller ta) jobbet, så enkelt är det.
De förmåner som skulle vara mest tilltalande hos en blivande arbetsgivare är flexibla arbetstimmar (43%), 4-dagars arbetsvecka (27%), flexibel arbetsplats (32%), och obegränsad semester i den mån det går (27%).
Studien visar också att den ideala balansen mellan arbete och kontor är tre dagar på kontoret och två dagar på distans.
Nästan hälften tror att distansarbete ger favorisering för de som arbetar på kontoret
Övergången till hybridarbete har skett snabbt och många försöker fortfarande ta reda på hur hybridarbere fungerar i praktiken. Som ett resultat finns det fortfarande oro kring att arbete på distans kan innebära att anställda går miste om jobbmöjligheter och annan favör. Hybridarbete kräver att arbetsgivare tar en djup titt på deras nuvarande policyer, utbildning av anställda, kontorsteknik och deras företagskultur för att anpassa sig till mer utspridda arbetsteam.