Tre framtidstrender att hålla koll på
Din framtid 29 Apr 2022 kl: 10:44

Tre framtidstrender att hålla koll på

Hur kommer AI att påverka framtidens skola? Är slutet för mellancheferna nära? Det och mer, från vårt samtal med framtidsexperten Charlotte Mattfolk.

Framtiden! En spännande plats att leva sig in i, eller hur? Om vi tänker bort alla domedagsscenarion där AI tar över världen och robotar snor våra jobb, blir det plötsligt mycket roligare att kika på framtidstrender och hur de kan komma att förändra arbetsmarknaden. Vi tog ett snack med Charlotte Mattfolk, grundare av IAMAI. När Charlotte talar om AI och digitalisering är våra öron uppspärrade till max, och under vårt samtal tog vi chansen att fråga om de hetaste framtidstrenderna som Charlotte ser kommer att förändra arbetsmarknaden framåt.

AI och skolan
Är visionen om en skola som endast arbetar med allmänbildning förlegad? När vi pratar med Charlotte kommer vi snabbt in på ämnet om hur vårt samhälle rör sig mot något som hon kallar för ett nytt kunskapssamhälle.

– Det häftiga är att vi behöver mer specialiserad kunskap. Vilket också betyder att vi måste börja med specialiserad kunskap tidigare.

I en modern värld där specialiserad kunskap ska komma att värdesättas högre än någonsin, innebär det att skolan som en massutbildning för alla inte längre kan stå på agendan.

– Vi kommer behöva mer specialiserade människor framåt i takt med att AI blir allt mer utvecklat. Då gör AI det automatiserade, robotiserade, och människan gör det man är bäst på. En AI professor sa att vi ska va bäst i världen på det vi gillar, och det kan vi om man börjar med det väldigt tidigt. Hitta tidigt vad barn tycker är roligt och vad de vill utveckla för förmåga.

Har mellancheferna gjort sitt?
Lugn i backen, än är vi inte där. Men är du någon som ska in i arbetslivet ska du inte satsa på att bli mellanchef, menar Charlotte.

– Där finns ingen framtid. AI kommer att lösa mycket av det koordinerande jobb som mellanchefer gör, samt den typen av beslutsfattande som ligger på den chefsnivån.

Istället pekar Charlotte återigen på specialiserad kompetens. Spanar vi mot framtiden är det ju där som jobben kommer att finnas, inte minst i ledande positioner.

En ny organisationsform
På ett sätt är människan enkel. Att jobba i små grupper på max tjugofem personer är för oss biologiskt naturligt, menar Charlotte. Vad händer då när människan plötsligt börjat bygga företag med hundratals, om inte tusentals anställda som alla ska organiseras i en funktionerande verksamhet?

– I och med digitaliseringen så finns det bolag som skalar sig på hundratals personer. Det är inte ett naturligt sätt för människor att samarbeta på och skapar en ineffektivitet när vi tar nästa steg i digitaliseringen. För att minska ineffektiviteten som de här hundratusen människorna faktiskt skapar behöver vi ta ner grupperna till mindre grupper.